Phil Spencer: “Xbox stopt als Game Pass niet genoeg groeit”

News
donderdag, 21 september 2023 om 11:00
xbox game passf1628271615
Het is geen geheim dat Xbox flink inzet op Game Pass. Het bedrijf ziet veel toekomst in diensten en cloud gaming, tegenover traditioneel console-gaming. Nu heeft Phil Spencer zelfs gezegd dat de toekomst van Xbox mogelijk afhangt van de groei van Game Pass.
Er is de afgelopen dagen van alles uitgelekt over Xbox, iets waar Xbox zelf schuldig aan is geweest. Er zijn allerlei toekomstplannen van Xbox gelekt, maar opvallend genoeg is er nu ook een uitspraak van Phil Spencer naar buiten gekomen die suggereert dat de toekomst van heel Xbox onzeker is. Volgens hem moet Xbox Game Pass flink groeien, anders stopt Microsoft misschien helemaal met gaming.
Tijdens een hoorzitting werd Spencer namelijk een grafiek voorgelegd, waarop een voorspelling voor het aantal Game Pass-abonnees te zien was. De grafiek voorspelde 100 miljoen abonnees rond 2030. Spencer kreeg de vraag of hij het eens was met die voorspelling.
Maar wat Spencer betreft is 2030 veel te laat om 100 miljoen abonnees te bereiken. Als dat aantal niet rond 2027 gehaald kan worden, weet Spencer “redelijk zeker” dat Microsoft uit de gamingbusiness moet stappen. De grafiek was dan ook niet afkomstig van Xbox zelf, maar van een andere divisie binnen Microsoft.

Stopt Microsoft met Xbox?

Spencers uitspraken zijn opvallend: er wordt de laatste jaren flink geïnvesteerd in gaming, bijvoorbeeld met grote overnames. Ook lieten andere documenten zien dat Microsoft momenteel plannen heeft voor een nieuwe console in 2028. Mogelijk laat Spencer de toekomst van Xbox onzekerder lijken dan hij is, aangezien het in de rechtszaak rondom de Activision Blizzard-overname voor Xbox strategisch handig is om een niet al te sterke speler op de gamingmarkt te lijken.