Nintendo stopt leveringen aan Rusland

News
donderdag, 10 maart 2022 om 12:30
Steeds meer bedrijven trekken zich terug uit Rusland naar aanleiding van de invasie van Oekraïne. Ook Nintendo houdt nu op goederen naar Rusland te exporteren. De eShop was er al gesloten.
Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne breken veel bedrijven hun banden met Rusland. Eerder liet PlayStation bijvoorbeeld weten geen zaken meer te doen in of met Rusland. Nu blijkt dat ook Nintendo niet meer naar het land exporteert. Dat gelt vermoedelijk voor consoles, games en alle andere Nintendo-producten.
Volgens Aljazeera neemt Nintendo dit besluit wegens de moeilijke logistiek rondom van verschepen en verspreiden van fysieke goederen. Er wordt niet gesproken van morele gronden voor deze actie. Dit in tegenstelling tot het statement van Sony, waarin opgeroepen wordt tot vrede en een donatie aan het goede doel wordt beloofd.
Het is niet de eerste actie die Nintendo onderneemt naar aanleiding van de situatie in Oekraïne. De eShop is bijvoorbeeld niet meer toegankelijk in Rusland. Ook heeft Nintendo de release van Advance Wars 1+2 Re-Boot Camp uitgesteld. Deze release stond gepland voor 8 april, maar Nintendo wil liever geen oorlogsgame uitgeven tijdens een echte oorlog. Een nieuwe releasedatum is nog niet bekend.

Rusland houdt weinig over

Nintendo is inmiddels het zoveelste bedrijf dat zich terugtrekt uit Rusland. Andere game-bedrijven zoals CD Projekt RED maakten eerder dezelfde stap. Ook veel grote filmstudio’s brengen hun films voorlopig niet naar Rusland. Daarnaast heeft ook Netflix haar operaties en producties van Originals in Rusland stilgelegd.