Spotify-abonnement met lossless audio uitgelekt

News
zaterdag, 13 april 2024 om 12:30
spotify 1360002 1920f1589289756
Het is inmiddels alweer een paar jaar geleden sinds Spotify een HiFi-abonnement aankondigde, een abonnement met lossless audio. Ondertussen is dit abonnement nog steeds niet beschikbaar, maar daar lijkt eindelijk verandering in te komen.
Spotify mag dan wel de populairste muziekstreamingdienst zijn, de concurrenten hebben wel een streepje voor: diensten als Tidal en Apple Music bieden lossless audio aan. Spotify kondigde in februari 2021 al aan hier verandering in te brengen en nu lijkt het eindelijk zo ver. Een dataminer op Reddit trof in de code van Spotify voor Android namelijk vermeldingen aan als: ‘24-bit/44.1 kHz FLAC’, ‘Your favourite music in 16-bit and 24-bit high-fidelity sound’ en ‘Control your lossless listening’.
Het nieuwe abonnement zou ‘Music Pro’ heten en zou naast lossless audio ook een functie introduceren die gepatenteerde technologie gebruikt om audio te optimlaiseren voor een specifieke koptelefoon. Volgens de dataminer zouden Apple AirPods compatibel zijn met deze nieuwe functie. Hoeveel dit nieuwe abonnement gaat kosten kon de dataminer niet vinden.
Overigens zou de prijs van de muziekdienst binnenkort in bepaalde gebieden weer omhoog gaan, aldus Bloomberg. In de Verenigde Staten gaat het om een prijsverhoging van een tot twee dollar per maand. In Nederland hoeven we ons voorlopig nog niet druk te maken om een verhoging.

Wat is lossless audio?

Lossless audio betekent een betere geluidskwaliteit, maar hoe zit dat precies? Tijdens het opnemen van muziek in een studio wordt het analoge geluid van de microfoon en versterker omgezet in een digitaal siginaal onder een bepaalde resolutie. Deze resolutie past alleen niet op een gewone CD. Voor streamen wordt er ook voor een lagere resolutie gekozen, zodat er minder ruimte in beslag wordt genomen.
Dit betekent alleen dat er heel wat details verloren gegaan. Lossless audio betekent dus dat je de muziek hoort zoals de artiest het eigenlijk heeft opgenomen.