Nederlander aangeklaagd om LEGO-treinen

News
dinsdag, 14 mei 2024 om 11:00
lego 708088 1280
De meeste mensen bouwen vooral officiële sets van LEGO, maar het gebeurt ook redelijk vaak dat iemand eigen modellen gaat bouwen. In principe moedigt LEGO dat aan, maar een Nederlander is er nu door in de problemen gekomen. Hij wordt door LEGO aangeklaagd om de verkoop van zelf ontworpen treinen.
Een inwoner van het Groningse Enumatil wordt door LEGO voor de rechter gesleept. Het gaat om de eigenaar van HA Bricks. Dit bedrijf verkoopt eigen modellen van onder andere treinen en treinwagons, gemaakt van LEGO.
Het gebeurt vaker dat LEGO een andere partij aanklaagt, bijvoorbeeld als er nep-LEGO wordt verkocht. Maar Douglas Mensink, die de eigenaar van HA Bricks vertegenwoordigt in de zaak, is verbaasd dat LEGO deze claim doorzet. De producten van HA Bricks zijn volgens hem een eerbetoon aan LEGO.
Hoewel HA Bricks echte LEGO-steentjes gebruikt (soms aangevuld door speciaal gemaakte onderdelen), staat op de site vermeld dat het bedrijf geen banden met of goedkeuring van LEGO heeft. Maar dat is wat LEGO betreft in dit geval niet genoeg en maakt HA Bricks inbreuk op het merkrecht.

Gaat LEGO deze rechtszaak winnen?

In eedere gevallen dat LEGO een andere partij aanklaagde ging het vaak om onofficiële steentjes. Omdat HA Bricks echte LEGO gebruikt is het minder goed te voorspellen of LEGO de zaak gaat winnen. De doorverkoop van LEGO is namelijk in principe legaal. LEGO mag zich alleen met een gegronde reden verzetten.
De rechter zal dus moeten oordelen of die gegronde reden er is. Mensink is van mening dat dat niet het geval is, maar de details van LEGO’s argument zijn niet bekend. Het kort geding rond deze kwestie vindt vandaag plaats.
Mocht je trouwens interesse hebben in bouwwerken van LEGO-fans, dan ben je niet aangewezen op sites als HA Bricks. LEGO zelf brengt bijvoorbeeld door fans aangedragen sets op de markt via LEGO Ideas en runt sinds kort ook het Bricklink Designer Program. Er zijn ook veel fans die online ontwerpen delen zonder ze te verkopen.