Zo kun je meebepalen wat voor LEGO-sets er komen

Article
vrijdag, 19 april 2024 om 18:00
In de afgelopen jaren heb je misschien al wat bijzondere LEGO-sets voorbij zien komen. Sets die eigenlijk uniek waren, of iets uitbeeldden waarvan je nooit had durven hopen dat je er een officiële set van zou kunnen kopen. In veel gevallen heb je dat te danken aan LEGO Ideas, maar hoe werkt dat eigenlijk?
In veel LEGO subthema’s is er een verband tussen de sets, bijvoorbeeld auto's of en bepaalde franchise. Maar in de Ideas-lijn is dat soms ver te zoeken: een typemachine, Dungeons & Dragons en een Fender Stratocaster hebben weinig met elkaar te maken. Het verband hier is waar het idee voor de set vandaan komt.
Ze zijn namelijk allemaal ingediend door fans, in een programma dat, net als de productlijn, LEGO Ideas heet. Dat bestaat inmiddels al zo’n 10 jaar, dus veel liefhebbers zullen er bekend mee zijn. Maar voor wie nog onbekend is met hoe het werkt, zullen we de belangrijkste punten even uitleggen.

Fans komen met hun eigen LEGO-sets

Professionele LEGO-ontwerpers hebben een hand in Ideas-sets, maar daar begint het leven van zo’n set niet. Het idee wordt namelijk ingediend door een fan. Die moet foto’s of renders hebben van een opgebouwd model en moet zich daarbij aan een aantal regels houden.
De set mag bijvoorbeeld niet te groot zijn (het liefst minder dan 3000 steentjes) en moet echt één set zijn en dus niet meerdere grote modellen bevatten waarvan je normaal gesproken zou verwachten dat het meerdere sets zijn. Het is ook niet de bedoeling dat je een hele productlijn voorstelt. 
Omgekeerd mag je idee ook niet te kleinschalig zijn. Iets dat voornamelijk uit minifiguurtjes bestaat mag bijvoorbeeld ook niet. Een te vaag idee hoef je ook niet te proberen: je set moet een set zijn, geen collectie steentjes of een product dat soort wit blad is waar de koper zijn eigen creativiteit nog op los moet laten, dus.

Dit mag je niet indienen

Je hoeft ook niet te denken dat je een Star Wars of Spider-Man idee kan indienen. Als LEGO zelf al sets maakt met een bepaalde licentie, worden er geen suggesties voor aangenomen via LEGO Ideas. Een uitzondering is bijvoorbeeld een hele brede licentie als Disney: als er van de film die jij hebt gekozen nog geen sets zijn, mag je iets indienen, maar iets als Up of Lilo & Stitch is niet de bedoeling.
Een LEGO Ideas sets mag ook niet teveel overeenkomsten vertonen met iets dat eerder is ingediend. Dat geldt op twee vlakken. Ten eerste mag je niet iets indienen waarvoor een licentie nodig is die al eens gebruikt is voor LEGO Ideas, zoals bijvoorbeeld The Office. Ook is het niet de bedoeling dat je bijvoorbeeld een typemachine indient, want daar is al een set van.
Verder is LEGO een merk voor de hele familie en dus mag je geen al te volwassen ideeën indienen. De allerfijnste details van wat wel en niet mag is een vrij lange lijst, die je hier terug kunt vinden.

Beslis mee welke ideeën een set worden

Uiteraard kunnen niet alle ingediende ideeën sets worden, dus wordt er eerst gepeild of er een beetje animo is voor een set. Bij dit deel van het proces kun je ook meedoen als je zelf niet beschikt over de creativiteit of de tijd om iets in te dienen. Een idee moet namelijk een bepaalde hoeveelheid steun krijgen binnen een bepaalde tijd.
Een model dat na 60 dagen geen 100 mensen voor zich heeft kunnen winnen, maakt geen kans meer. Lukt het wel om die steun te halen, dan krijgt de maker een heel extra jaar om naar 1000 supporters te komen. Dan zes maanden voor 5000 en als ook dat gehaald wordt nog eens 6 maanden voor 10.000 supporters. Bij dat magische aantal wordt het idee beoordeeld door LEGO-ontwerpers.
Als je het model hebt ontworpen is dit een hele klus, met name in het begin. Maar als supporter is het vrij makkelijk. Je hoeft alleen maar in te loggen met je LEGO-account en bij modellen die je leuk vindt aan te geven dat je het wil steunen. Als fan is je werk dan gedaan.

Ook met genoeg steun is een set geen garantie

Zelfs als een set genoeg steun heeft van fans, kan het zijn dat hij niet door het selectieproces komt. Misschien oordelen de professionele ontwerpers dat het model toch wat lastig is om te maken op een manier die voldoet aan de kwaliteitsstandaarden van LEGO. Ook is het altijd de vraag of een eventueel nodige licentie daadwerkelijk verleend wordt.
Maar goed, als je een beetje invloed wil hebben op wat er in de toekomst in de winkel ligt, kan het. Je moet alleen geduld hebben en als ontwerper natuurlijk een goed idee.

Populair Nieuws