Met deze controversiële Netflix-serie begonnen alle problemen

News
dinsdag, 10 mei 2022 om 15:30
pexels freestocksorg 987586 3f1625843971
Het is geen geheim dat het niet zo lekker gaat met Netflix. In het eerste kwartaal van dit jaar verloor de streamingdienst maar liefst 200.000 abonnees en verwacht wordt dat daar tijdens het tweede kwartaal nog eens twee miljoen bijkomen. Daarbovenop komt ook nog het feit dat het bedrijf aangeklaagd wordt door haar eigen aandeelhouders. Volgens The Hollywood Reporter begon de ellende allemaal met één serie.
Verschillende belangrijke Netflix-makers zien een verband tussen Netflix’ problemen en de val van Cindy Holland in 2020. Holland speelde een belangrijke rol bij het lanceren van een aantal grote Netflix Originals, zoals House of Cards, Orange is the New Black en Stranger Things. Volgens deze bronnen was Holland degene die sterke relaties met talenten onderhield en de tijd nam om doordachte feedback te geven, terwijl ze ook nog eens ervoor zorgde dat iedereen zich veilig en ondersteund voelde bij het nastreven van zijn passieprojecten.
Volgens verschillende belangrijke bronnen die met Netflix werken of hebben gewerkt, was het Holland en niet Ted Sarandos, de contentchef, die Netflix zijn profiel gaf als een thuis voor bruisende kwaliteitsshows. Holland zou ook Sarandos gewaarschuwd hebben dat als hij comedy specials van Dave Chappelle zou blijven bestellen, dat zou leiden tot interne strijd in het bedrijf en slechte pers. ‘’De dienst was gebouwd op de rug van Cindy Hollands smaak,’’ aldus één van The Hollywood Reporters bronnen.
ins 201 unit 00683r 1f1652183529

'Het begin van de Walmartisering van Netflix'

Netflix wist jaren geleden volgens een voormalige insider al dat het zijn aanbod aan originele shows elk jaar aanzienlijk zou moeten vergroten om te kunnen concurreren, waardoor het bedrijf voorrang begon te geven aan kwantiteit boven kwaliteit. Dit begon allemaal met de serie Insatiable. Holland had deze serie afgewezen, maar haar rivaal Bela Bajaria besloot om de serie wel goed te keuren.
Een prominente Netflix-leverancier noemt deze beslissing ‘het begin van de Walmartisering’ van de streamingdienst. Insatiable werd namelijk zeer slecht ontvangen door critici en bekritiseerd wegens ‘fat-shaming’, maar de kijkcijfers waren goed genoeg voor een tweede seizoen. ‘’Ted, die de hoeveelheid content enorm wilde vergroten, begon Bela te zien als wat het bedrijf zou moeten zijn,’’ aldus de bron. Uiteindelijk besloot Sarandos dan ook liever Bajaria aan boord te hebben en leidde dit tot het einde van Hollands loopbaan bij Netflix.
Een ander groot Netflix-talent is het ermee eens dat ‘een diepgaande cultuuromslag begon met het vertrek van Cindy’. Voorheen nam Netflix volgens deze bron risico’s en was er sprake van een ‘buitenbeentjes cultuur’. Nu is het bedrijf voorzichtiger en vaak besluiteloos. Wel voegt de bron eraan toe dat het ‘Cindy-tijdperk’ geen kostenbeheersing had en daarom onhoudbaar als bedrijfsmodel was.