Mag PlayStation Bungie wel overnemen?

News
vrijdag, 06 mei 2022 om 11:30
8f2d141dbfa9c1dd61befc2de0a92266b3e9a9d01f1643653587
Hoewel de deal tussen PlayStation en Bungie al rond is, kan de overname van de ontwikkelaar mogelijk toch niet doorgaan. Naar verluidt is de Federal Trade Commission namelijk een onderzoek gestart naar de overname.
De laatste tijd lijkt het wel het WIlde Westen in de game-industrie. Links en rechts worden er namelijk ontwikkelaars en uitgevers overgenomen, van Activision Blizzard en Bethesda tot aan drie studio’s en bijbehorende games van Square Enix. Ook PlayStation is druk bezig met het overnemen van studio’s, met Bungie als laatste verovering.
Mogelijk kan die aankoop van PlayStation alleen niet doorgaan. Volgens bronnen van The Information is de Federal Trade Commission (FTC), de Amerikaanse waakhond voor monopolies, een onderzoek gestart naar de deal. De overname kan hierdoor sowieso al ruim zes maanden vertraging oplopen
De FTC vreest naar verluidt dat PlayStation de games van Bungie, met in het bijzonder Destiny 2, onbeschikbaar gaat maken voor concurrerende platformen en bedrijven. De instantie onderzoekt hoe populair Destiny is en of een mogelijk restrictie schade kan aanrichten aan de concurrenten en daarmee de regels overtreedt.

Wat is PlayStation van plan met Bungie?

PlayStation heeft eerder aangegeven dat het van plan is om alle games van Bungie cross-platform te houden. Daarmee lijkt het onderzoek van de FTC opvallend, maar PlayStation kan natuurlijk altijd terugkomen op haar woord en een release op de PlayStation consoles en PC zou ook cross-platform zijn. In dat geval zou Xbox buiten de boot vallen.
Niet alleen PlayStation ligt in het vizier van de FTC. De deal tussen Microsoft en Activision Blizzard moet namelijk ook nog worden goedgekeurd door de FTC en de Europese Commissie. De aandeelhouders van Activision Blizzard hebben wel al hun zegen gegeven.