Hoe LEGO zorgde voor enorme carrièreswitch voor Wall Street-advocaat

News
donderdag, 18 april 2024 om 21:00
Nathan Sawaya was ooit een ongelukkige advocaat. LEGO zorgde alleen voor een flinke carrièreswitch, waardoor zijn werk nu in alle delen van de wereld te zien is.
Vrijwel de enige limiet van LEGO tegenwoordig is je fantasie, zo hebben twee Belgen recent bewezen. Oké en misschien genoeg vrije tijd en inkomen om de nodige steentjes in huis te halen en om te toveren tot een bouwwerk. Nathan Sawaya maakt meer dan alleen een simpel bouwwerk van LEGO, hij maakt er namelijk gigantische kunstwerken van.
Het werk van de Amerikaan is tegenwoordig op meerdere plekken in de wereld te zien, tijdens de reizende expositie The Art of Brick. Hij begon er ooit mee in 2007 als een eenmalige show, maar het bleek zo succesvol dat het bouwen van LEGO kunstwerken de fulltime baan is geworden van Sawaya.
De kunstenaar is zelfs een ‘LEGO certified professional’ en werkt samen met het Deense bedrijf. Dat is een fijne samenwerking, zo laat hij weten in een interview met The Guardian, maar hij moet wel al zijn steentjes zelf betalen. En dat zijn er flink wat. Tussen zijn twee studio’s in Las Vegas en Los Angeles heeft Sawaya maar liefst tien miljoen LEGO-steentjes in zijn collectie.

Van Wall Street naar LEGO

De dagelijkse bezigheden van de kunstenaar zagen er ooit heel anders uit. Sawaya was namelijk een advocaat op Wall Street, maar hoewel hij goed kon verdienen met de baan, werd hij er niet gelukkig van. Nadat bleek dat hij wel erg goed was in het bouwen van LEGO-werken en dat door anderen werd gewaardeerd, besloot hij zijn leven helemaal om te gooien.
Dat betekent niet dat de Amerikaan vanuit het niets besloot om fulltime kunstenaar te worden. Sawaya ging eerst aan de slag als master model builder voor de LEGO Group - één van de personen die verantwoordelijk is voor het bouwen van modellen voor Legoland en andere officiële bouwwerken met de steentjes. Dat is niet zomaar een baan voor iedereen, want de selectieprocedure was erg streng volgens de kunstenaar.
Wie benieuwd is naar het werk van Sawaya en The Art of Brick met eigen ogen wil zien, zal de auto, trein of vliegtuig moeten pakken. Momenteel is de collectie namelijk op vier locaties te zien, waarvan twee op goede afstand zijn van Nederland, namelijk Parijs en Londen.