Lange tijd zijn games genegeerd als goede projecten om te verfilmen. Daar is nu alleen veranderingen in gekomen, met succesvolle
series als
Fallout en
The Last of Us. En de shows laten meteen de goede wisselwerking zien tussen games en series.
Voor decennia ging er elke keer een rode vlag de lucht in zodra er een film of serie werd aangekondigd die gebaseerd was op een game. De reputatie van dat soort verfilmingen was dan ook dramatisch, nadat de Duitse regisseur Uwe Boll jarenlang het belastingsysteem heeft misbruikt door extreem slechte game-films te produceren.
Geen enkele grote productiemaatschappij wilde dan ook de vingers branden aan een film of serie van een game. Laat staan door er miljoenen dollars in te pompen. Maar langzaam maar zeker is er verandering in gekomen, voornamelijk dankzij een andere aanpak dan de live-action verfilmingen: anime.
Netflix heeft een flink portfolio opgebouwd aan anime-series die gebaseerd zijn op games, zoals Castlevania, Cyberpunk Edgerunners, Dragon Age: Absolution, Arcane en Tekken: Bloodline. En de streamingdienst heeft daarmee de concurrentie een grote dienst bewezen.
Verfilmingen met grote budgetten
Door de betere reputatie van game-verfilmingen hebben ook andere productiemaatschappijen de gok gewaagd om films en series te maken van verhalen die oorspronkelijk begonnen zijn op een console of PC. En bovendien live-action verfilmingen met flinke budgetten en veel marketing.
Paramount Pictures kwam bijvoorbeeld met Sonic the Hedgehog, Nintendo heeft in samenwerking met Universal Pictures het enorm succesvolle The Super Mario Bros. Movie gemaakt en dan zijn er nog de populaire series als
The Last of Us en het recent verschenen
Fallout.
De wereld gaat open voor nieuwe fans
Het succes van de verfilmingen is niet alleen goed nieuws voor de productiemaatschappijen en streamingdiensten. Bedrijven als HBO en Amazon zullen er mogelijk weer een hoop abonnees bij krijgen en daarna de financiële cijfers zien groeien, maar de shows worden ook in samenwerking gemaakt met de ontwikkelaars en uitgevers.
Dat betekent dat bijvoorbeeld Bethesda ook geld ontvangt voor Fallout, aangezien Amazon de licentie voor de show zal moeten betalen. En daar blijft het bovendien niet bij. Want hoewel een show gebaseerd op een serie initieel misschien een leuk cadeautje lijkt te zijn voor fans van de franchise, is het ook een perfecte manier om nieuwe fans in aanraking te laten komen met de games.
Die wisselwerking wordt goed duidelijk door de successen van de afgelopen paar jaar. The Last of Us vloog bijvoorbeeld weer over de toonbank toen de serie werd uitgezonden op
HBO Max en veel awards in de wacht sleepte.
En dat zien we nu ook bij Fallout. Al meteen na de lancering van de show
stijgen massaal de spelersaantallen van de verschillende games uit de franchise. Niet alleen de grote titels als Fallout 4 - waar Bethesda slim genoeg ook nu een nieuwe update voor uitbrengt - maar ook de minder bekende mobile game Fallout Shelter.
Verfilmingen van games kunnen dus duidelijk op twee fronten een succes vormen. En dat kan goed nieuws zijn voor fans die genieten van de shows. Ontwikkelaars zullen mogelijk sneller zoeken naar een partij om mee samen te werken, zodat er ook van hun kindje een film of serie gemaakt kan worden en er nieuw leven in de franchise geblazen kan worden. Kijk er dus niet raar van op als er nog veel meer samenwerkingen worden aangekondigd in de komende paar jaar.