Geen Amazon clouddienst en Prime Video meer in Rusland

News
donderdag, 10 maart 2022 om 8:30
amazon g813f51d44 1920f1646820282
Amazon sluit de clouddienst Amazon Web Services (AWS) voor nieuwe klanten uit Rusland en Wit-Rusland. Het bedrijf neemt deze beslissing vanwege de oorlog in Oekraïne.
Amazon zegt al langer geen zaken te doen met de Russische overheid. De Russische klanten van het bedrijf zijn vooral actief als ontwikkelingsteam van bedrijven met hoofdkantoren in andere delen van de wereld. Amazon en AWS hebben geen datacenters of kantoren in Rusland.
Het bedrijf meldt ook dat AWS-klanten niet mogen dreigen met of aanmoedigen tot geweld, terrorisme of andere ernstige schade. Wie dat wel doet verliest toegang tot de dienst.
Naast het sluiten van het cloudplatform neemt Amazon nog andere maatregelen. De verzending van retailproducten naar klanten in Rusland en Wit-Rusland is opgeschort en ook Prime Video is in Rusland niet langer toegankelijk.

‘’We blijven samenwerken met verschillende ngo’s en organisaties om de immense humanitaire behoeften in de regio te ondersteunen. Amazon doneerde vijf miljoen dollar om de getroffenen te ondersteunen. We blijven de donaties van onze medewerkers matchen en we zijn verheugd te kunnen melden dat meer dan 10.000 medewerkers hebben gedoneerd.’’

- Amazon

Steeds minder entertainment en diensten

De Russen verliezen steeds meer toegang tot entertainment en verschillende diensten. Naast Prime Video zijn ook Netflix en Spotify niet langer te streamen. Bedrijven als Apple en Microsoft besloten om niet langer hun producten en diensten aan te bieden. Om bedrijven te helpen bij het gebrek aan Westerse producten overweegt de Russische regering nu om softwarepiraterij te legaliseren.