Rusland wil softwarepiraterij legaliseren wegens Westerse sancties

News
dinsdag, 08 maart 2022 om 12:00
instagram laptopf1623071548
Sinds de start van de oorlog in Oekraïne hebben veel Westerse landen sancties opgelegd aan Rusland. Ook hebben veel techbedrijven zich terugtrokken uit het land. Rusland overweegt daarom om softwarepiraterij te legaliseren om het gebrek aan Westerse producten tegen te gaan. Onder deze wet zijn burgers niet meer ‘strafrechtelijk en administratief aansprakelijk voor het gebruik van illegale software’.
De nieuwe wet is een tijdelijke oplossing voor de sancties. Lokale bedrijven moeten volgens de Russische krant Kommersant, die dankzij een anonieme bron op de hoogte kwam van de wet, op deze manier enigszins geholpen worden.
De wet is niet op alle software van toepassing. Alleen software die vanwege de internationale weerstand tegen Poetins beleid niet meer beschikbaar is in het land valt onder de wet. Ook moet de auteursrechthebbende zich bevinden in een land dat sancties heeft opgelegd. Het illegaal downloaden van software die wel nog op legale wijze te verkrijgen is blijft dus strafbaar.

Helpt het legaliseren van softwarepiraterij bedrijven?

Het legaliseren van softwarepiraterij zal waarschijnlijk maar een zeer beperkt positief effect hebben, volgens een expert in de Kommersant. ‘’Vandaag de dag worden de meest belangrijke softwareproducten aangeboden in de vorm van abonnementen, al dan niet via de cloud.’’ Doordat juist de toegang tot servers geblokkeerd wordt in Rusland zou het in veel gevallen onmogelijk zijn om dit met piraterij te omzeilen.
Of de wet ook daadwerkelijk doorgevoerd wordt is nog afwachten. Onlangs voerde Rusland nog een andere wet in met betrekking op de oorlog, namelijk een wet die het verspreiden van nepnieuws verbiedt. Wie ‘onjuiste informatie’ over de Russische strijdmachten verspreid riskeert een gevangenisstraf die kan oplopen tot vijftien jaar.