Android werkt aan functie om apps te archiveren

News
donderdag, 10 maart 2022 om 9:00
android logo 2019 blue backgroundf1596696550
Veel mensen gaan op zoek naar apps, bijvoorbeeld mobile games, om te verwijderen als de opslag van hun telefoon vol is. Maar op Android hoeft dat straks niet meer. Google werkt namelijk aan een functie waarmee je apps kunt archiveren.
In een blogpost schrijft Google dat ruimtegebrek de voornaamste reden is dat mensen apps van hun telefoon verwijderen. Om dat probleem te lijf te gaan wil het bedrijf de mogelijkheid introduceren om apps te archiveren. Daarbij wordt een groot deel van de app verwijderd, maar blijven de gebruikersgegevens op je telefoon staan.
Door apps te archiveren zou je volgens Google zo’n 60 procent van de opslagruimte op je telefoon terug kunnen winnen. Mocht je een gearchiveerde app later weer gebruiken, dan kun je hem makkelijk herstellen naar de laatste versie. In tegenstelling tot wanneer je een app helemaal verwijdert kun je daarna verder met dezelfde gegevens die je had.

Archiveren gunstiger dan verwijderen

App-ontwikkelaars hebben er baat bij dat apps zo weinig mogelijk verwijderd worden. Archiveren moet voorkomen dat gebruikers dat nodig vinden. Ook zou er minder aarzeling zijn om een gearchiveerde app weer te gaan gebruiken dan wanneer een gebruiker helemaal opnieuw moet beginnen.
Het is nog onbekend wanneer je precies je apps kunt gaan archiveren. Het is de bedoeling dat deze functie later dit jaar beschikbaar wordt. Maar het is nog onduidelijk op wat voor periode Google precies mikt voor deze update. Op iets langere termijn wil Google ook de privacy op Android-apparaten verbeteren.