Gebrek aan PS5 consoles kan nog jaren duren

News
woensdag, 08 september 2021 om 10:30
close up playstation 5 ps5 dualsensef1604590553
Volgens een update van Toshiba kan het tekort aan PS5 consoles nog wel jaren duren. De Japanse fabrikant schrijft in een update dat de schaarsheid van de nieuwe generatie consoles nog tot in 2023 voelbaar is.
Al sinds de lancering van de PS5 in november is het een en al chaos rond het aanschaffen van de console. Sony is een van de bedrijven die nog altijd de gevolgen voelt van het tekort aan materialen. Eén van de belangrijkste redenen waarom de productie van de PS5 niet zo makkelijk omhoog geschroefd kan worden, is de wereldwijde semiconductor-chip crisis. Deze chips worden slechts door een klein aantal bedrijven gemaakt en de productie ervan heeft een lange tijd stilgelegen door de coronapandemie. Al die tijd hebben orders zich opgestapeld, waardoor de rijen bij de desbetreffende fabrikanten heel lang is.

PS5 tekort voelbaar tot in 2023

Toshiba waarschuwt nu dat de wereldwijde tekorten aan chips zeker nog een jaar grote invloed zal hebben op het fabriceren van Xbox Series X en PS5 consoles. Dat geeft topman Takeshi Kamebuchi aan in een interview met Bloomberg. Daarin spreekt de CEO zelfs van een tekort tot aan 2023.

Flinke investering Toshiba

Volgens Bloomberg is Toshiba van plan om tot maart 2024 zo’n 60 miljard yen, omgerekend zo’n 460 miljoen euro, te investeren in het opschroeven van de productiecapaciteit en kijkt het naar het bouwen van een extra fabriek. Naast autofabrikanten zijn consolemakers de ontwikkelaars met de grootste vraag naar chips. Volgens Kamebuchi wordt er gekeken naar welke klanten het meest te maken hebben met de huidige situatie. Bedrijven die het risico lopen dat de gehele productielijn stilvalt of waar het bedrijf kapotgaat zonder de levering van chips krijgen voorrang.

PS5-games steeds duurder

Dat het ontwikkelen van games steeds duurder wordt, heeft Sony zelf ook al gemeld. Volgens het bedrijf lopen de kosten zo hoog op, dat ervoor is gekozen om de adviesprijs van PS5 games te verhogen. Daarom zal je nu voor een first party PS5 game 75 euro moeten betalen bij een webshop en zelfs 80 euro op de PlayStation Store voor een digitale versie. Eerder gaf oud Sony-topman Shawn Layden nog aan dat door de hoge kosten die komen kijken bij het produceren van PS5-games, de variatie verdwijnt.