Dit is waarom PS5 games zo duur zijn

Article
donderdag, 26 augustus 2021 om 13:00
ps5 controllerf1592919068
Dat gloednieuwe games een hoog prijskaartje hebben, dat zal niemand verrassen. Sony heeft er met de titels voor de PS5 alleen nog een schepje bovenop gedaan. Maar waarom zijn PS5 games zo duur? Wij leggen het voor je uit.

De prijs gaat weer omhoog

Toen de PlayStation 5 voor het eerst werd aangekondigd, waren de meeste fans in de positieve zin verrast door de prijs. Ten opzichte van de PlayStation 4 is het namelijk op een grote sprong op het gebied van performance en komen daar ook nog eens veel nieuwe snufjes bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan Ray-Tracing, de razendsnelle SSD en natuurlijk de futuristische DualSense controller. Dat alles voor 500 euro - en slechts 400 euro voor de All-Digital Edition - lijkt dan ook een steal. Mits je natuurlijk de console kan weten te bemachtigen.
Maar aan alles hoort een prijs en zo ook de PlayStation 5. Niet de hoeveelheid geld die je moet neerleggen voor de next-gen console, maar de prijs van de PS5 games. Vlak na de aankondiging van de PlayStation 5, maakte Sony namelijk bekend dat de bijbehorende first party games een prijsverhoging zouden krijgen. Voor een nieuwe PS5 game ben je daarom nu 75 euro kwijt in een webshop en in de officiële PlayStation Store zelfs 80 euro.
Een nieuwe console is dan wel leuk, maar wanneer je er geen games voor kan kopen houdt de lol natuurlijk snel op. Maar waarom maakt Sony de games voor de PS5 ineens zo duur? De Japanse uitgever lijkt zich daarmee vol in haar eigen voet te schieten in de concurrentiestrijd met Microsoft.
ratchet and clank rift apartf1622473934

Lang, langer, langst

Volgens Sony is er alleen een zeer goede reden om de prijs van haar PS5 games omhoog te gooien. Jim Ryan, de CEO van Sony Interactive Entertainment, claimt namelijk dat de titels op de PlayStation 5 een stuk langer zullen zijn dan games die in het verleden op de oudere consoles uit zijn gekomen.
Het lijkt een logische som van de Japanse uitgever. Een game die 8 uur duurt en waar je 60 euro voor moet neerleggen, is immers relatief gezien duur ten opzichte van een game die 16 uur duurt en een prijskaartje heeft van 80 euro. De vergelijking slaat alleen een beetje krom wanneer je nagaat dat games op de PlayStation 4 altijd 60 euro bij release, ongeacht of een game nu 8 of 80 uur duurt.
Het is daarnaast nog maar de vraag of alle first party PS5 games die uitkomen daadwerkelijk een stuk langer zijn dan hun voorgangers op de oudere generaties. Er zijn nog niet veel games om te kunnen vergelijken, maar Ratchet & Clank: Rift Apart spreekt in ieder geval nog niet in het voordeel van Sony. Volgens HowLongToBeat duurt de main story van die game gemiddeld 11 uur om uit te spelen en ruim 17 uur als je alle content wil uitspelen. Voorganger Ratchet & Clank op de PlayStation 4 heeft ondertussen gemiddeld een main story van 10 uur en biedt 22 uur aan plezier als je alles wil doen.
the last of us part 2 wallpaper 1f1584979950

Een leger aan ontwikkelaars

De lengte van games en de hoeveelheid plezier die een speler eruit kan halen, is volgens Ryan alleen niet de enige reden waarom de prijs van PS5 games omhoog is gegaan. De CEO claimt namelijk ook dat er simpelweg meer kosten komt kijken bij het ontwikkelen van games en daar heeft de topman van SIE groot gelijk in.
De game-industrie is de laatste jaren namelijk steeds groter geworden en hoeft zich niet meer onder te doen voor de film- of muziekindustrie. Er worden miljoenen dollars gepompt in de productie van een grote AAA game, laat staan alle kosten die er daarna nog bovenop komen op het gebied van marketing en distributie. Zo wordt geschat dat het maken van The Last of Us Part 2 een slordige 100 miljoen dollar heeft gekost.
Het maken van games wordt bovendien ook steeds complexer en uitdagender. Waar vroeger een groepje ontwikkelaars nog op hun zolder een nieuwe game in elkaar konden flansen, hebben studio’s tegenwoordig een hele divisie aan ontwikkelaars, ontwerpers, motion capture, voice-acting en andere zaken nodig. Voor een AAA game zijn tegenwoordig dus niet alleen meer en verschillende soorten mensen nodig, maar duurt de productie ook veel langer. Het was een kwestie van tijd voordat die kosten een keer op het bordje van de consument zouden komen en die tijd is nu gearriveerd.
playstation plusf1629368547

Gratis PS5 games

Maar gelukkig is niet alles doom and gloom als het gaat om de kosten van PS5 games. Want hoewel de nu de hoofdprijs moet betalen als je een first party game van Sony op dag één in huis wil halen, zal je ook vaak de mogelijkheid hebben om een titel voor je next-gen console gratis in huis te halen.
Vlak voor de lancering van de PlayStation 5 heeft Sony meteen iets duidelijk gemaakt - nadat de uitgever werd gebombardeerd met vragen door spelers - als het aankomt op PlayStation Plus. Het Japanse bedrijf heeft namelijk beloofd of vanaf de eerste maand meteen gratis PS5 games te introduceren voor het abonnement.
Heb je dus een abonnement op PlayStation Plus, wat de meeste spelers op de PS5 waarschijnlijk wel hebben, dan kan je elk maand profiteren van één of meerdere nieuwe games op je next-gen console. Zo kan je met de PlayStation Plus games van augustus 2021 maar liefst drie nieuwe titels aan je PS5-bibliotheek toevoegen. Op die manier hoef je eigenlijk nooit meer de hoofdprijs neer te leggen voor een game.