Waarom is de PS5 steeds uitverkocht?

Article
zondag, 15 augustus 2021 om 9:00
playstation 5 thumbf1624433855
Negen maanden na de lancering van de PlayStation 5 is het nog steeds bijna onmogelijk om de next-gen console van Sony te kopen. Maar waarom is de PS5 vrijwel altijd uitverkocht? Wij leggen het voor je uit.

PS5 is meer dan alleen Sony

Sony is de fabrikant van de PlayStation 5 en met alle tekorten en de enorme vraag voor de next-gen console, lijkt het een fluitje van een cent te zijn voor het Japanse bedrijf om de productie van de console op te voeren. Dat is alleen makkelijker gezegd dan gedaan
Hoewel de PS5 namelijk uit de fabriek van Sony rolt, komen veel onderdelen niet bij de fabrikant zelf vandaan. Zo’n beetje de belangrijkste onderdelen van de PlayStation 5, de grafische kaart en processor, worden namelijk gemaakt door AMD, een Amerikaanse fabrikant. De razendsnelle SSD in de console wordt ondertussen afgeleverd door Samsung en ook andere onderdelen komen uit verschillende fabrieken.
Het uiteindelijke product wordt dus wel door Sony in elkaar gezet - en het ontwerp is natuurlijk ook afkomstig van het Japanse bedrijf - maar de fabrikant is afhankelijk van heel veel externe factoren. En daar komt met name één heel groot probleem bij kijken.
ps5 controllerf1592919068

Een wereldwijde chipcrisis

Eén van de belangrijkste redenen waarom de productie van de PS5 niet zo makkelijk omhoog geschroefd kan worden, is de wereldwijde semiconductor-chip crisis. Deze chips worden slechts door een handjevol bedrijven gemaakt en de productie ervan heeft een lange tijd stilgelegen door het coronavirus. Al die tijd hebben orders zich opgestapeld, waardoor de rijen bij de desbetreffende fabrikanten heel lang is.
En niet alleen Sony heeft de semiconductor-chips nodig voor de PlayStation 5. Zo hebben PC gamers ook te maken met grote tekorten voor grafische kaarten en processoren, omdat die producten ook vol zitten met chips. Daarnaast zitten de chips ook in alle smartphones die worden gemaakt, wasmachines, tablets en natuurlijk de console van Microsoft.
Eigenlijk alle producten waar iets van elektronica in is verwerkt, hebben semiconductor-chips nodig. Zelfs een groot gedeelte van de auto-industrie is momenteel stilgelegd, omdat meerdere fabrikanten hun bestelling voor chips hebben geannuleerd vanwege de corona crisis en nu achteraan moeten sluiten in de rij.
playtation 5 studiof1605864992

Scalpers verpesten het voor de rest

De productie van de PlayStation 5 wordt dus bemoeilijkt door leveringsproblemen van andere fabrikanten, maar alsnog komen er dagelijks nieuwe exemplaren van de lopende band af. Het lijkt dus logisch dat negen maanden na de release van de next-gen console er ondertussen wel een voorraad beschikbaar is.
Maar het feit dat er steeds mondjesmaat nieuwe consoles worden aangeleverd, is het precies de reden waarom de PS5 steeds is uitverkocht. Elke keer wanneer een webshop weer een paar consoles binnenkrijgt om te verkopen via de vrije voorraad, zijn alle exemplaren vaak binnen elke minuten uitverkocht. En in sommige gevallen zelfs in enkele seconden.
De gros van die kopers zijn meestal geen gamers die dolgraag eindelijk met de PlayStation 5 aan de slag willen gaan, maar scalpers: mensen die een kans zien in de tekorten van de next-gen consoles. Door middel van bots kunnen ze de PS5 automatisch kopen bij webshops op het moment dat er nieuwe exemplaren beschikbaar worden gesteld. De ingestelde systemen zijn veel sneller dan een persoon van vlees en bloed ooit handmatig door het bestelproces op een webshop kan komen. Voordat je goed en wel doorhebt dat alle exemplaren alweer zijn uitverkocht, zijn ze op Marktplaats of Ebay verschenen met een paar honderd euro bovenop de standaard verkoopprijs.
Scalpers zijn precies de reden waarom webwinkels als Coolblue en BCC ervoor kiezen om de PS5 te verkopen door middel van een loting, in plaats van alle exemplaren in de vrije verkoop te zetten. Het is te hopen dat Sony in de nabije toekomst nieuwe PlayStation 5 consoles in grote voorraden kan leveren, zodat zelfs scalpers het feestje niet kunnen verpesten. De Japanse fabrikant heeft in ieder geval genoeg semiconductor-chips aangekocht voor de komende tijd.

Populair Nieuws