1,2 miljard dollar van Sony-Bungie deal gaat naar personeel

News
vrijdag, 04 februari 2022 om 10:30
destiny 2 juego cruzadof1625734308
Eerder deze week werd de game-industrie alweer geschokt door de overname van Bungie door Sony, voor 3,6 miljard dollar. Nu blijkt dat 1,2 miljard daarvan naar het personeel van de ontwikkelaar gaat.
Hoewel 2022 pas net een maandje jong is, kan nu al gesproken worden van een opvallend game-jaar. Eerst maakte Microsoft bekend dat het Activision Blizzard overneemt en deze week heeft Sony teruggeslagen door Bungie over te nemen voor 3,6 miljard dollar - de studio die juist eerst onderdeel was van Microsoft.
De geschiedenis van Bungie is niet het enige aspect wat de overname opvallend maakt, volgens analisten heeft Sony namelijk ook veel te veel betaald voor de studio met het oog op de prijs van de aandelen en de jaarlijkse inkomsten. Maar uit de laatste kwartaalcijfers van Sony blijkt waarom de Japanse uitgever zoveel heeft betaald voor het bedrijf.
De volle 3,6 miljard dollar is namelijk niet alleen voor de aandelen. Sterker nog, maar liefst een derde van het bedrag gaat naar ‘uitgestelde betalingen aan werknemers-aandeelhouders, afhankelijk van het voortzetten van hun werkzaamheden en andere stimulansen’. 1,2 miljard dollar gaat dus naar het personeel en 2,4 miljard heeft Sony betaald voor de aandelen.

Bungie gaat werken aan live-service platform

Sony heeft Bungie niet alleen overgenomen om te profiteren van de inkomsten van Destiny 2 en andere games die de studio zal produceren, maar ook om de kennis die aanwezig is. In de presentatie van de kwartaalcijfers is namelijk ook duidelijk geworden dat er tien live-service games in de maak zijn voor de PlayStation consoles. Sony wil dat Bungie daarbij gaat helpen, aangezien de studio veel ervaring heeft met het constant genereren van nieuwe content.
Anderzijds zal Sony het ook over een andere boeg gaan gooien met de IP’s van Bungie. Zo wil de Japanse uitgever niet alleen de franchises gebruiken voor gaming, maar ook andere vormen van media. Zo wil Sony bijvoorbeeld films maken van de games van Bungie. Met de hulp van Sony Pictures kan de ontwikkelaar titels als Destiny 2 makkelijk naar het witte doek brengen.