Sony betaalt volgens analist te veel voor Bungie

News
vrijdag, 04 februari 2022 om 8:00
8f2d141dbfa9c1dd61befc2de0a92266b3e9a9d01f1643653587
Volgens een analist heeft Sony te veel betaald voor haar overname van de Destiny 2-ontwikkelaar Bungie. De studio is gekocht voor 3,6 miljard dollar.
Videogame-analist Michael Pachter denkt dat Sony “veel te veel heeft betaald” voor haar overname van Bungie. In gesprek met Yahoo Finance gebruikte Pachter de overname van Respawn Entertainment door Electronic Arts om zijn punt te beschrijven. Zo verklaarde hij dat EA 700 miljoen dollar betaalde voor een studio met een inkomst van 700 miljoen per jaar. Daarentegen betaalde Sony 3,6 miljard dollar voor een studio met een jaarlijkse winst van 200 miljoen dollar.
Het gerucht gaat dat Microsoft in de loop van de jaren al meerdere pogingen heeft ondernomen om Bungie terug te krijgen, maar de vraagprijs van het bedrijf steeds te hoog vond. Bungie heeft deze rapporten ontkend, maar ze duiken zo nu en dan op en zijn ondersteund door bekende insiders. Waarschijnlijk zullen we nooit horen wat hier waar van is, maar Sony was kennelijk wel bereid om de vraagprijs te betalen.

Overname heeft volgens Pachter geen zin

Sony is erg duidelijk geweest over waarom het bedrijf Bungie heeft overgenomen. De reden voor de overname is dat Sony gebruik wil maken van Bungie's 30 jaar ervaring en hun technische expertise wil gebruiken om een eigen live-serviceportfolio op te bouwen. Destiny en toekomstige Bungie-IPs zijn slechts een klein deel van de reden waarom Sony de overname nastreefde. Toch denkt Pachter dat de overname geen zin heeft.
Verder heeft Sony ook nog aangegeven games van Bungie te willen verfilmen. Sony heeft al haar eigen film- en muziekstudio, dus het is makkelijk om deze stap nu te zetten.