Top 7 episodische games

Article
zondag, 14 februari 2016 om 12:02
xgn google image
Met de komst van de nieuwe Hitman op 11 maart zal er nog een game op de lijst van episodische games komen. EO Interactive en Square Enix zijn zeker niet de enige ontwikkelaars die hun games in sequenties uitbrengen. Daarom hebben wij een top 7 samengesteld met de beste episodische games tot nu toe.

7. Dreamfall Chapters

Voor het langverwachte vervolg op Dramfall: The Longest Journey is gekozen om de game in episodes uit te brengen. Zelf noemt Red Threat Games het books en elk nieuwe boek zal het verhaal van het vorige boek oppakken waar het ophield. Door de setting van deze game in twee werelden krijg je het idee dat je twee totaal verschillende games speelt, wat zowel positief als negatief uitpakt.
Aan de ene kant is het verfrissend om een totaal andere omgeving te bezoeken en alle nieuwe aspecten in je op te nemen. Aan de andere kant voelt het als teveel in één game. Je bent per episode weliswaar een behoorlijk aantal uur kwijt, in geval van de eerste episode zo'n 5 uur, maar dan nog voelt het alsof er te veel materiaal per episode op je af komt.
Daarnaast is er het probleem rondom de invulling van het verhaal. Waar je bij de meeste games zoveel mogelijk rondom de hoofdverhaallijn wilt doen om het spel niet te snel uit te spelen, wil je het verhaal van Dramfall Chapters juist zo snel mogelijk doorgronden. Het constante rennen tussen locaties werkt dan niet in je voordeel, waardoor je het gevoel krigjt dat het verhaal onnodig uit wordt gerekt.
Al met al heeft Dreamfall Chapters dus wel een aantal minpunten en vandaar dat deze titel op de zevende plek komt in onze top 7 beste episodische games.
86306

6. Resident Evil: Revelations 2

Hoewel deze game uit de Resident Evil series onze top 5 van beste games uit de Resident Evil reeks niet haalde, staat hij wel op de zesde plek van deze lijst. De specialisatie van Capcom in deze griezelgames is keer op keer gebleken en zelfs door over te stappen op een episodische game is daar geen verandering in gekomen.
Net als in eerdere Resident Evil games weet ontwikkelaar Capcom het horroreffect goed in te pakken, waar wel bij moet worden gezegd dat dit door de episodes heen wat minder op de voorgrond komt. Dit hoeft geen probleem te zijn aangezien je alsnog op het puntje van je stoel zal zitten en bij elk schrikeffect, zelfs als je het verwacht, een klein sprongetje zal maken. Met de inhoud is dus niet afgeweken van de succesformule en dat komt de episodes zeker ten goede.
Waar de samenwerking tussen Telltale en Capcom wel steken laat vallen is in de functies van Resident Evil: Revelations 2. Zoals in onze review al naar voren kwam is de co-op functie een behoorlijke ergernis en neemt de actie een groot deel van de horror over. Ondanks die minpuntjes weet deze episodische games toch de zesde plaats veilig te stellen in deze top 7.
86309

5. Life is Strange

Ook Square Enix besloot om samen met Telltale een episodische game te maken. Life is Strange is de uitkomst en wij kunnen eerlijk zeggen dat deze combinatie een goede beslissing was. Mede door het mysterieuze verhaal en de hoeveelheid vragen waar je antwoord op wilt maken deze game zo goed.
Door de episodes heen volg je Max, de hoofdpersoon, en ben je grotendeels vrij om rond te dwalen in de wereld. Aan de hand van puzzels werk je door de episodes heen aan het oplossen van een moordzaak. De puzzels zijn alleen vaak erg makkelijk en de mysterieuze sfeer van de eerste episode zwakt in het tweede deel aardig af.
In de voorlaatste episode en het slotstuk zijn deze zwakheden weggewerkt, waardoor deze ook niet heel onverwachts hoog bij ons scoorden. Verbetering in puzzels en terugkeer van mysterie wisselen elkaar af en enkel op grafisch gebied was er in het laatste deel ruimte voor verbetering. Onverwachte beslissing en een Inception-achtige eindepisode waar je volledig de draad kwijt bent over in welke werkelijkheid je nu zit maken deze game een aanrader binnen de episodische titels in deze top 7.
86310

4. Game of Thrones

Naast de bekende serie en boeken kwam studio Telltale eind 2014 met deze episodische game. De personages uit de serie kwamen zo tot leven dat onze reviews van de episodes keer op keer hoog scoorden. Ongeacht welk thema Telltale pakt op een game van te maken, ze weet het elke keer tot een succes om te toveren.
Het herkennen van personages uit de serie (en het feit dat de stemmen ook daadwerkelijk door de betreffende acteurs zijn ingesproken) draagt zeker bij aan de geloofwaardigheid van de game. En dat is ook wel iets waar rekening mee moet worden gehouden bij het spelen van deze game. Enige voorkennis uit de boeken ofwel de serie is een vereiste. Niet alleen dat, maar ook het voor je kiezen krijgen van behoorlijke spoilers zorgen er wel voor dat er verwacht wordt dat je al aardig up-to-date bent met de populaire TV-serie.
Een andere overeenkomst met de TV serie is, zijn de soms teleurstellende personages en verhaallijnen in Game of Thrones. Bepaalde personen verlies je volledig uit het oog om vervolgens als je ze het minste verwacht weer op je pad krijgt. Tel daarbij de nog ietwat glitchy engine die zo nu en dan crashed en de lastig te lezen gelaatsuitdrukkingen bij op en je hebt een game die bijna perfect had kunnen zijn. Daarom komt Game of Thrones net niet in de top drie van top 7 episodische games.
86313

3. Tales from the Borderlands

Wederom sloeg Telltale de handen ineen met een andere ontwikkelaar om een bestaande serie een andere invulling te geven. Met Tales from the Borderlands keert de cartooneske stijl van Borderlands terug in een nieuw, fris jasje.
Eerdere games van Telltale als The Wolf Among Us en The Walking Dead kenden een ietwat tragisch verhaal waarbij er zo nu en dan toch aardig wat gevoelige snaren werden geraakt. Wie de wereld van Borderlands kent zal dan ook blij zijn dat die elementen niet zo duidelijk naar voren komen in Tales from the Borderlands. De zwarte humor en sarcastische karakters blijven de boventoon voeren in deze game, die in episodes is opgebouwd.
Door vast te houden aan de kenmerkende stijl van Borderlands en toch vernieuwend te zijn in de invulling is Tales from the Borderlands zeker een aanrader binnen de episodische games. Door de episodes heen heeft Telltale fouten hersteld en zwaktepunten versterkt, waardoor toe wordt gewerkt naar een ultieme einde in de laatste episode, The Vault of the Traveler. Tales from the Borderlands komt dan ook verdiend op de derde plek te staan in de top 7.
86315

2. The Wolf Among Us

Met het succes van de episodische game The Walking Dead op zak kwam ontwikkelaar Telltale niet lang daarna met The Wolf Among Us. In deze Disney-achtige game komen alle bekende sprookjesfiguren naar voren. Zelf speel je de rol van De Grote Boze Wolf en is het aan jou om in de sprookjeswereld orde te houden in Fabletown.
Ook in deze episodische game keren de Quick Time Events weer terug en is enige ervaring op dat gebied aan te raden. Hoewel de tutorials in het begin van de game de basis wel dekken komt het voor onervaren spelers vaak neer op het rammen op knoppen in de hoop dat je het goed doet. Na de eerste episodes is het dan ook wel de bedoeling dat je het vaak genoeg hebt gedaan om het onder de knie te hebben voor de volgende episodes.
Afgezien van die kleine ergernissen weet Telltale de sfeer door de episodes heen goed te bewaren. Met een sterk opgebouwd verhaal en een passend einde in episode 5 komt The Wolf Among Us op een zeer verdiende tweede plek in onze top 7 beste episodische games.
86318

1.The Walking Dead

Er kan er maar een de beste zijn en was betreft episodische games is dat wat ons betreft The Walking Dead. Met deze game heeft Telltale de lat voor soortgelijke spellen zo hoog gelegd dat de kans klein is dat ze daar zelf nog een keer overheen gaan. Want deze game is nagenoeg perfect.
In The Walking Dead hebben keuzes ook daadwerkelijk effect op hoe andere personages op je reageren en welke mogelijkheden je later in de game wel of niet krijgt. Een gemiste kans op dat gebied is het einde van het eerste seizoen. Ongeacht welke keuzes je maakt, op het eind heb je altijd de mogelijkheid om te kiezen welk eind je krijgt. Net als in Deus Ex is dat toch iets van een anticlimax.
Desalniettemin heeft The Walking Dead het in zich om personages aan je te binden en zul je zeker zo nu en dan een emotioneel worden bij het nemen van een beslissing. Alle personages hebben een zekere charme en het moeten kiezen over welke weg je inslaat zorgt ook zeker voor een behoorlijke dosis feels door de episodes heen.
Daarmee komt The Walking Dead terecht op de eerste plaats bij deze top 7 beste episodische games.

Populair Nieuws