Net als enkele eerdere games van Telltale is The Walking Dead: The Game opgedeeld in een aantal afleveringen. Voor The Walking Dead staan er vijf afleveringen in de planning waarvan de eerste – A New Day – nu te downloaden is voor de Xbox 360, PlayStation 3 en PC. De komende delen zullen steeds na ongeveer een maand verschijnen en kosten vijf euro per episode. Een klein prijsje voor een groot avontuur.

Een crimineel en een klein meisje
We ontmoeten het hoofdpersonage, Lee Everett, op de achterbank van een politiewagen. Lee wordt uit Atlanta vervoerd naar een beter beveiligde gevangenis. We spelen dus niet met een brave nietsnut die de wereld mag redden, maar moeten het doen met een zware crimineel. Althans, dat zegt het verhaal ons. Kijken we naar de reacties van Lee dan komen we erachter dat er wellicht meer speelt. Is Lee er ingeluisd? Dat is iets voor de volgende afleveringen. Eerst dit autoritje maar eens zien te overleven. De politieauto crasht en dat geeft Lee een nieuwe kans om iets van zijn leven te maken.

Dat hoeft hij niet alleen te doen. Al snel stuit hij op Clementine, een achtjarig meisje dat de eerste paar dagen alleen heeft overleefd terwijl haar babysitter achter haar aanzat. Omdat haar ouders niet in de buurt zijn besluit Lee om Clementine onder zijn hoede te nemen en te beschermen in een wereld vol moordlustige zombies. Je hoeft je echter geen zorgen te maken dat je constant Clementine bij de hand moet nemen, ze weet zich prima zelf bezig te houden terwijl Lee rond en zichzelf in gevaar brengt.

De juiste keuze maken
De game draait volledig om het verhaal. Je zult geregeld keuzes moeten maken die invloed hebben op het verhaal en uiteindelijk ook op wie er in leven blijft en wie niet. Je kunt Lee helemaal vormen naar eigen wil. Vergeef je hem zijn verleden en probeer je gewoon zo goed mogelijk voor Clementine te zorgen of gedraag je je als een klootzak en kom je continu in de problemen? Het is aan jou hoe je je gedraagt en met wie je vrienden maakt. Op deze manier kun je je heel goed identificeren met Lee en zul je niet willen dat hem iets overkomt. Dit is verrassend goed gedaan en je geeft al snel heel veel om Lee en Clementine.

De keuzemogelijkheden geven de game ook een goede reden om deze eerste episode meerdere keren te spelen. Als je de eerste keer de game op je gemak doorloopt, ben je daar ruim twee uur mee bezig. Maak je haast dan ben je na anderhalf uur wel klaar. Houd er wel rekening mee dat dit alleen de eerste episode is, dus het is logisch dat je geen tien uur bezig bent. Er is echter wel een ander probleem als je de game een tweede keer opstart om andere keuzes te maken. Je geeft na de eerste keer zoveel om je karakter dat het moeilijk is om dat volledig van je af te zetten om bijvoorbeeld erg bot te zijn tegen iedereen. Het is daarom vooral voor de leuk om het nog een keer te doorlopen. De beste ervaring blijft echter de eerste keer dat je de game speelt, ook als je niet altijd de juiste keuzes hebt gemaakt.

Genoeg actie
Dat de game volledig om het verhaal draait betekent gelukkig niet dat er geen actie te vinden is. Lee en Clementine zullen geregeld met de zombies in aanmerking komen. Het scherm zal een beetje vaag worden en je raakt gedesoriënteerd van de paniek. Op die manier komt de paniek ook goed over op de speler en zul je soms nog even moeten zweten om ervoor te zorgen dat Lee of Clementine niet gebeten wordt. Door op de juiste knoppen te drukken kun je een zombie onschadelijk maken met alles wat in de buurt ligt. En omdat je niet de volledige game door kuddes zombies tegelijk wordt aangevallen, als in bijvoorbeeld Left 4 Dead, blijft iedere aanranding door een zombie speciaal en zul je na iedere aanval opgelucht ademhalen dat je het overleefd hebt.

Ziet er geweldig uit
Al die aanvallen gaan zoals het hoort gepaard met een heleboel geweld en stukjes brein die door de lucht vliegen. Telltale heeft niet geschroomd om de speler met zijn neus in de gorigheid te drukken. Als je je ooit hebt afgevraagd hoe het eruitziet als je met een hamer op iemands hoofd begint te timmeren dan heb je na het spelen van deze episode je antwoord. Sowieso ziet de hele game er erg goed uit. De game ziet eruit als de comics, dus heel realistisch is het niet. De tekenstijl is echter helemaal geslaagd en ziet er prachtig uit. Het biedt ook de mogelijkheid om rondvliegend bloed extra mooi in beeld te brengen en dat heeft Telltale dan ook gedaan. Erg geslaagd dus.

Enkele foutjes
Behalve een super avontuur zitten er helaas ook nog wat foutjes in de game. Een van de meest storende is dat het beeld in actievolle momenten soms ongeveer een halve seconde vast blijft staan voordat het verder gaat. Gebeurt er net iets spannends, word je in de wacht gezet. Het moge duidelijk zijn dat dat niet heel prettig is. Verder merk je wanneer je als Lee vrij mag rondlopen dat het niet altijd soepel gaat. Na een beetje gewenning gaat het wel, maar het was uiteraard beter geweest als het meteen goed ging. Naast dit steekt deze eerste aflevering van The Walking Dead prima in elkaar.

We willen meer!
Telltale weet met A New Day een avontuur te starten waar we maar al te graag verder mee gaan. Het verhaal heeft ons in de openingsscène al te pakken gekregen en we willen dan ook snel door met de tweede aflevering. De keuzes die je gemaakt hebt, hebben een grote invloed op het verhaal en zullen ook in de komende episodes de gang van zaken beïnvloeden. Tel bij dat goede verhaal ook nog eens de brute actie en de prachtige stijl op en je zit gegarandeerd geboeid te spelen. Pas dan ook op wanneer je A New Day downloadt. Je zult jezelf niet kunnen inhouden om daarna ook de andere afleveringen binnen te halen.