Telltale Game of Thrones Review - Episode 1 Iron From Ice

  ‘When you play the Game of Thrones, you win or you die.’ Inmiddels is deze uitspraak van Cersei Lannister tekenend voor het merk Game of Thrones. Met de boeken kwam ook een televisieserie, en Telltale voegt nu een nieuwe element toe met een episodische game en aflevering één: Iron From Ice.

  De wereld van Game of Thrones is een duistere, politieke plaats waar het juiste ding doen soms afschuwelijke gevolgen heeft voor bepaalde mensen. Iron From Ice is daar het perfecte voorbeeld van. In slechts twee uur aan beslissingen via dialogen, bepaal jij het lot van House Forrester en diens familieleden.

  Wederom keuzes maken

  Game of Thrones heeft hetzelfde principe als de eerdere games van Telltale. Net zoals in The Walking Dead, The Wolf Among Us en Tales From the Borderlands maak jij met jouw personages keuzes en voer je enkele QTE’s (quick time events) uit. De beslissingen die jij maakt hebben gevolgen voor de rest van de game en hoe het spel vordert. Deze keuzes hebben ook weer een effect op de personages in jouw omgeving en van hun gezichten kun je aflezen of ze het met je eens zijn of dat jouw antwoord ze juist verafschuwt.

  Vooraf een waarschuwing, want de Telltale game van Game of Thrones vereist eigenlijk dat je de boeken moet hebben gelezen of de eerste drie seizoenen van de show moet hebben gezien. Het is gemaakt voor de bestaande fans, want de game bevat een flinke dosis aan achtergrondverhaal en begint zelfs met één van de grootste spoilers van Game of Thrones.

  Telltale Game of Thrones Review

  Meerdere personages

  Net zoals de boeken en de show zijn er meerdere kernpersonages en ook in Iron From Ice beheers jij er meer dan één. Zo is er Garret Tuttle, de schildknaap van Lord Forrester; Ethan Forrester, de derde zoon van de eerdergenoemde Lord Forrester en Mira Forester, de oudere zus van Ethan en dienstmeisje van Margaery Tyrell in King’s Landing.

  Elk personage heeft zijn eigen unieke rol in House Forrester en jij zult een paar lastige keuzes moeten maken die een flinke invloed hebben op de rest van de game. In The Walking Dead en The Wolf Among Us zijn deze beslissingen bepalend voor jou als personage, maar in Game of Thrones weegt het belang van jouw huis zwaarder en moet je daar rekening mee houden. En daarom hebben jouw besluiten ontzettend veel belang op een goede afloop.

  Telltale Game of Thrones Review

  Afwisselend

  Er zit bovendien een leuke en goede afwisseling tussen de scènes van ieder personage. Met Ethan zal je voornamelijk politieke keuzes maken in het belang van Ironrath, de vestiging waarin House Forrester al vele eeuwen zit. Met Garred bevind jij je in het begin al in één van de grootste gebeurtenissen van Game of Thrones, wat op de achtergrond afspeelt, en zal je in meerdere QTE’s diverse zwaardaanvallen en wilde paarden met koetsen moeten overleven.

  Mira’s queeste in King’s Landing heeft ook betrekking op alles wat zich afspeelt in Ironrath, maar de belangen van Margaery tellen natuurlijk ook mee. Het kruisverhoor wat je dan moet afleggen tegenover Cersei Lannister en haar broer Tyrion behoort nu al tot één van de hoogtepunten van de game. Er zullen momenten komen dat je jezelf hardop afvraagt: ‘Welke beslissing is nu het beste?’ en dat je vervolgens vijf minuten naar je scherm staart, wachtend om een keuze te maken. En dat is onvoorstelbaar goed uitgewerkt in Game of Thrones.

  Telltale Game of Thrones Review

  Glitchy graphics

  Zoals eerder gezegd komen de personages die je uit de serie kent en liefhebt of haat erin voor. Cersei Lannister, Tyrion Lannister, Margaery Tyrell en Ramsay Snow worden allemaal ingesproken door hun respectievelijke acteurs en hebben ook dezelfde gelijkenis. Zo’n goede gelijkenis zelfs dat de details als Cersei’s loopje en haar opgetrokken wenkbrauw overduidelijk van actrice Lena Headey afkomstig zijn.

  In de Telltale games zijn de gezichtsuitdrukkingen van de personages een teken voor jouw keuzes. Ze kunnen opgelucht of blij kijken met een bepaald antwoord, of boos en teleurgesteld na een beslissing. Helaas werkt dat in Game of Thrones niet zo goed, aangezien de gezichten - hoe goed ze ook zijn - wat aan de donkere kant zijn en niet al te best om te lezen. Je zult je voornamelijk richten op hun mond en of ze lachen of juist niet.

  Het kunstige stijltje dat Telltale heeft, wat ook al in The Walking Dead en The Wolf Among Us zit, is goed en zorgt weer voor dat unieke sfeertje. Wel jammer dan dat er diverse penseelstreken zijn toegevoegd om het nog wat kunstiger te maken, maar dat dit alleen maar op sommige momenten afleidend werkt en zelfs voor haperingen en glitches op de achtergrond zorgt.

  Telltale Game of Thrones Review

  Telltale Game of Thrones Review Episode 1 – Welkome introductie

  Onthoud dat de meeste keuzes die jij maakt in de eerste aflevering nog niet zeer grote consequenties hebben op de rest van de game. Telltale zegt het zelf ook: dit is nog maar slechts het begin van jouw verhaal. Wat Iron From Ice wel is, is een goed begin van een veelbelovende gamereeks die eindigt met een schokkend einde waar Game of Thrones bekend om staat. Laat aflevering twee maar snel komen!

  8

  De plus- en minpunten

  • Nieuw verhaal in Game of Thrones universum (House Forrester)
  • Politiek schaakspel met Ethan en Mira
  • Kunstig stijltje
  • Penseelstreken als kunststijl leiden af
  • Soms glitchy

  Game of Thrones Episode 1 Iron from Ice

  Verkijgbaar vanaf 9 december 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.