Voor Telltale Games moet het wel even een omschakeling zijn geweest tijdens het ontwikkelen van Tales From The Borderlands. De tragische avonturen in The Walking Dead en de mysteries uit The Wolf Among Us zijn een wereld van verschil met de actie die zich op Pandora afspeelt. Die laatste laat je eerder lachen van plezier dan van verdriet.

Tales From The Borderlands speelt zich af na de gebeurtenissen van Borderlands 2 op dezelfde knotsgekke planeet af als eerdere games. Pandora is nog altijd een plek vol met chaoten en moordenaars. Een planeet die je met de twee speelbare personages naar hartenlust verkent. Je leest het goed, voor het eerst in een Telltale game kun je met twee verschillende karakters aan de slag.

Tales From The Borderlands review Pandora

Welkom in de gekke wereld van Pandora

Allereerst kruip je in de huid van Hyperion-medewerker Rhys. Hij stond op het punt om vice-president te worden van het bedrijf na de dood van Handsome Jack, maar op slinkse wijze wordt zijn plek ingepikt door zijn ‘collega’ Vasquez. Rhys komt wel tot de ontdekking dat Vasquez zijn zinnen heeft gezet op een Vault Key, en hij zet alles op alles om deze sleutel eerder in handen te krijgen dan zijn nieuwe ‘baas’.

Naast Rhys krijg je in Tales From The Borderlands ook de controle over Fiona. Deze con artist woont op Pandora zelf en overleeft door medebewoners op te lichten. Niet iedereen kan immers een Vault Hunter zijn. Samen met haar zusje staat ze nu op het punt om flink te cashen door een nagemaakte Vault Key te verkopen (je snapt al waar dit naartoe gaat).

Tales from the borderlands review zero

Een succesvolle samensmelting

Beide karakters herken je meteen terug als echte Telltale creaties. Ze hebben een interessant verhaal te vertellen en zitten vol geheimen. Op speelse wijze kom je achter het verleden van beide hoofdrolspelers, en leer je hun innerlijk kennen. Gelukkig ontbreekt het niet aan humor in Tales From The Borderlands. Gearbox heeft de heerlijke, onserieuze sfeer van de franchise ook in deze verhalende game prachtig verwerkt.

Inhoudelijk zit het dus helemaal snor met de game, en die lijn wordt ook op het grafische vlak doorgevoerd. Het cartooneske waar Borderlands zo bekend om staat is in zijn volle glorie te bewonderen in Telltale game. Het getekende stijltje is natuurlijk al vertrouwd voor de ontwikkelaar, maar Tales From The Borderlands gaat nog verfijnder te werk. De game lijkt net een creatie van Gearbox zelf. Tot aan het lettertype aan toe, de game is een feest van herkenning voor fans van de serie.

Tales From The Borderlands review doldwaas

Ieder karakter heeft zijn eigen specialiteit

En die fanservice gaat nog verder. Zo kun je in de game ook op jacht naar loot. Jazeker, je kunt op zoek naar losliggend geld. Looten kan echter alleen met Fiona, onze oplichtster, en niet met Rhys. Hij heeft de beschikking over een bionisch oog, waarmee hij voorwerpen in zijn omgeving kan scannen en zo extra informatie te weten krijgt.

In de praktijk voegen de functies niet bijster veel toe, maar zijn het meer gimmicks die de gameplay een beetje origineel aan moeten voelen. Helaas komt die gedachte in de praktijk niet helemaal tot zijn recht. Zo kun je het geld van Fiona wel inzetten, maar heb je niet het gevoel dat die keuze ook echt invloed heeft gehad. Als je geen geld had ingezet was het verhaal op dezelfde manier verlopen.

Tales From The Borderlands review Bandit

Een overtuigende start van Tales From The Borderlands

Ondanks die oneffenheden is de eerste episode van Tales From The Borderlands een hele sterke. Rhys en Fiona zijn twee interessante en overtuigende karakters, die voor een spannend avontuur zorgen. Dik twee uur lang begeef je je door de wereld die Pandora heet en je raakt geen minuut verveeld. Actie wordt in rap tempo omgeruild voor spannning of een platte, humoristische situatie.

Voor het eerst in een Telltale game mag je aan de slag met twee verschillende personages, die op een overtuigende manier in het verhaal passen. Nieuwe gimmicks, zoals het looten, passen wel heel goed bij Borderlands, maar voegen niet heel veel toe aan het verhaal. Desalniettemin is deze eerste episode een hele goede start van een nu al interessante nieuwe serie.