Top 10 Beste PC Games 2017 - Een goed jaar voor de keyboard-krijgers

  Eigenaren van het platform met een muis en toetsenbord hebben weer een heerlijk jaar achter de rug. In bijna elk genre zijn wel toppers uitgekomen, dus er was voor ieder wat wils. Maar wat zijn nou echt de beste titels geweest van dit jaar? Lees dat in onze top 10 beste PC games 2017.

  10. Guild Wars 2: Path of Fire

  We trappen deze lijst af met een een MMO, een genre dat floreert op PC en miljoenen spelers gekluisterd aan hun beeldscherm laat. Guild Wars 2 is al een flinke tijd een vaste naam binnen het genre en maakte met de eerste uitbreiding, Heart of Thorns, een sterke indruk. Maar ontwikkelaar ArenaNet heeft er nog een schepje bovenop gedaan met de uitbreiding Path of Fire.

  In de uitbreiding achtervolgen de spelers de gevallen god Balthazar naar de hete zandvlaktes van de Crystal Desert. Een bekende locatie voor oudgedienden, want het gebied was ook de locatie voor Guild Wars: Nightfall. De aanwezigheid van Balthazar en zijn zelfgemaakte leger zorgt voor veel chaos in de regio en het is niet alleen de taak om Balthazar te verslaan, maar ook om te beslissen over de toekomst van het volk.

  Naast een nieuwe verhaallijn biedt Path of Fire ook een berg aan andere elementen om de ervaring van spelers te verrijken. Zo is er voor elke klasse weer een nieuwe Elite Specialization die gebaseerd is op de lokale cultuur en spelers hebben voor het eerst de mogelijkheid om gebruik te maken van mounts. Die zijn er niet alleen om sneller van punt A naar punt B te komen, maar dankzij de speciale vaardigheden van de vier verschillende mounts zijn ze nodig om puzzels en uitdagingen te overkomen.

  Guild Wars 2: Path of Fire is exclusief te verkrijgen op PC voor 30 euro.

  9. Raw Data

  PC-gamers hebben een ruime keuze aan VR-brillen, waarbij met name de Oculus Rift en de HTC Vive in het oog springen. Maar op het gebied van VR-games is het tot nu toe niet heel geweldig, maar daar is verandering is gebracht met Raw Data.

  Raw Data is een First Person Shooter die werkt met een wave-structuur. Tijdens de missies moet je meerdere golven aan vijanden verslaan om verder te gaan en uiteindelijk de missie te voltooien. Het begint allemaal vrij simpel, maar als snel komen er steeds meer en verschillende vijanden bij en kunnen de omgevingen ook tegen je werken, zoals een level dat pikdonker is.

  Hoe je de vijanden te lijf gaat, ligt aan de klasse die je kiest aan het begin van een missie, met een keuze uit vier verschillende klassen die verschillen in de wapens en krachten die ze meebrengen. Zo is er een soldaat met het gebruikelijke machinegeweer, maar ook een krijger die het ouderwets oplost met een boog.

  Naast de singleplayer-missies biedt Raw Data daarnaast ook een co-op variant om de missies samen uit te spelen. Interessanter daarentegen is de multiplayer-variant waar vijf spelers vechten tegen vijf andere spelers; een modus die bij VR-games nog allesbehalve standaard is.

  Raw Data is te koop voor PC (Oculus Rift, HTC Vive) en PlayStation 4 (PSVR) voor 37 euro.

  8. Endless Space 2

  Er is geen enkel ander genre waar je zo erg je tijd in kan verliezen als 4X-games. Titels als Civilization pikken al decennia de vrije tijd in van vele PC-gamers, maar ook het dit jaar uitgekomen Endless Space 2 is een echte tijdvreter.

  In tegenstelling tot de Civilization-games sta je in Endless Space 2 niet aan het hoofd van een land, maar heb je de controle over een ras dat op het punt staat om zijn stempel de drukken op het heelal en haar vele planeten. Je hebt de keuze uit acht verschillende rassen, met elk hun unieke uiterlijk, taal en natuurlijk specialiteiten en speelstijl. Zo zijn de Lumeris geboren handelaren en kunnen ze binnen de kortste keren zwemmen in het geld, maar van oorlogvoering hebben ze weinig kaas gegeten. De Cravers daarentegen zijn weer een insect-achtig ras dat niets liever doet dan oorlog voeren met elk ras dat ook maar durft om in hun weg te komen.

  Endless Space 2 staat daarnaast op de lijst van beste PC games 2017 dankzij de hoeveelheid aandacht en liefde die er in de verschillende systemen is gestoken. Het kan nogal intimiderend overkomen voor de beginnende speler, maar wanneer je het eenmaal door hebt, ben je niet meer weg te slaan van achter je PC. Met name het gevechtsysteem, dat in veel 4X-games nogal het ondergeschoven kindje is, verdient veel lof.

  Endless Space 2 is exclusief voor PC verkrijgbaar en te koop voor 40 euro.

  7. Wolfenstein 2: The New Colossus

  In 2011 werden we verrast door eindelijk weer een ijzersterke en mokerharde Wolfenstein-game in de vorm van The New Order. Na ook nog eens een goede uitbreiding, was het dit jaar tijd voor het vervolg Wolfenstein 2: The New Colossus en die slaagt met vlag en wimpel.

  Het verhaal van The New Colossus gaat verder waar The New Order was gestopt, met BJ Blazckowicz die ontwaakt uit een coma en meteen weer verder mag gaan vechten tegen de welbekende Nazi’s. Het Derde Rijk heeft ondertussen de Verenigde Staten veroverd en de bevolking kennis laten maken met de normen en waarden van Nazi-Duitsland. Met twee kinderen op komst is BJ niet van plan om ze te laten opgroeien in Nazi-Amerika en zal hij er alles aan doen om de Duitsers terug in de Atlantische Oceaan te gooien.

  Dat gaat natuurlijk gepaard met het nodige geweld en dat is waar The New Colossus in uitblinkt. Vuurgevechten zijn intens en uitdagend, met verschillende vijanden die mechanisch zijn aangepast door de Nazi’s en het vuur aan BJ’s schenen leggen. Gelukkig zijn er genoeg wapens met flink wat stopping power om elke vijand uiteindelijk neer te krijgen.

  Wolfenstein 2: The New Colossus is te koop voor de PC, PlayStation 4 en Xbox One voor 55 euro.

  6. Cuphead

  Cuphead had meteen onze harten gestolen op het moment dat de game voor het eerst zijn gezicht liet zien op de E3 van 2014. En gelukkig blijkt het ook nog eens één van de beste PC games 2017 te zijn.

  In Cuphead besluiten de gebroeders Cuphead en Mugman om een gokje te wagen in de Devil’s Casino, tegen de raad van de wijze Elder Kettle in. Wanneer ze een weddenschap tegen de duivel verliezen, geeft de heerser van de onderwereld ze een deal: als ze op middernacht van de volgende dag de zielencontracten van al zijn ‘wanbetalers’ overhandigen, zijn ze vrij van elke schuld. Binnen de kortste keren rennen, springen en schieten de gebroeders door het hele land om een eeuwigheid in de Hel te voorkomen.

  De run and gun-gameplay van Cuphead is in essentie simpel, met opties om te springen, schieten en een aanval te blokken. Maar dat betekent niet dat je op je dooie gemak door de levels heen rent, want de game is genadeloos moeilijk en kent dankzij een RPG-systeem steeds meer diepgang. De game mag dan wel lijken op een oude Disney-titel uit de jaren 30, veel meer empathie dan Dark Souls kan je niet verwachten van de ontwikkelaar.

  Cuphead is te koop voor de Xbox One en PC voor 20 euro.

  5. The Elder Scrolls Online Morrowind

  Net zoals Guild Wars 2 Path of Fire, staat er nog een grote MMO op de lijst van beste PC games 2017. The Elder Scrolls Online Morrowind is de allereerste grote uitbreiding van The Elder Scrolls Online, dat in 2014 is uitgekomen en sindsdien een trouwe fanbase heeft opgebouwd.

  In The Elder Scrolls Online Morrowind nemen we een boot naar, verrassing, het continent Morrowind. Het gebied kennen we al uit de gelijknamige Elder Scrolls-titel, maar de MMO-versie speelt zich 300 jaar af voor The Elder Scrolls III, waardoor er aanzienlijke veranderingen zijn. Zo is de hoofdstad Vivec City nog in aanbouw en spelen er meerdere politieke en religieuze kwesties. Je staat dan ook vaak in contact met leiders van verschillende facties in The Elder Scrolls Online Morrowind.

  Naast een nieuw continent introduceert de uitbreiding ook een nieuwe klasse voor spelers om het verhaal mee te beleven: de Warden. Deze klasse maakt gebruik van natuurlijke magie om verschillende rollen te vervullen. Zo kan hij dieren oproepen en dierlijke krachten gebruiken om veel schade aan te richten, of magische planten gebruiken om anderen te helen. Door middel van ijs kan hij zichzelf bovendien beschermen en als tank de klappen voor de groep opvangen.

  The Elder Scrolls Online Morrowind is naast PC ook te koop voor de PlayStation 4 en Xbox One, met een prijskaartje van 30 euro.

  4. Total War Warhammer 2

  Het RTS-genre lijkt zijn gouden tijd voorbij, maar als er nog één serie is die veel fans aantrekt dan is het wel de Total War-serie. Vorig jaar hebben ze die serie gemixt met het immens populaire Warhammer-universum. Het duurde dan ook niet lang voordat er een vervolg zou komen voor Total War Warhammer; iets langer dan een jaar om precies te zijn.

  In tegenstelling tot de eerste Total War Warhammer is het hoofddoel in de campagne van dit tweede deel niet om simpelweg de hele wereld over te nemen. De Great Vortex, een bovennatuurlijke tornado, hoort de balans tussen de volkeren te bewaken, maar de laatste tijd is hij magie aan het lekken en neemt het in kracht af. Het is nu aan de verschillende rassen om de Great Vortex te herstellen en de wereld te redden of om juist de magie voor zichzelf te gebruiken en oppermachtig te worden.

  In al deze chaos zijn er vier nieuwe rassen aan het strijdtoneel verschenen, te weten de High Elves, Dark Elves, Lizardmen en de Skaven - ook wel bekend als de Ratmen. Uiteraard hebben deze rassen allemaal hun eigen sterke en zwakke punten, persoonlijke vaardigheden, maar ook unieke mechanieken. Zo bepaalt de hoeveelheid voedsel die je hebt de kracht van je manschappen als je Skaven aanstuurt en de Lizardmen profiteren ervan om nederzettingen met elkaar te verbinden.

  Total War Warhammer 2 is een exclusive in deze lijst beste PC games 2017 en te koop voor 50 euro.

  3. Assassin’s Creed Origins

  Afgelopen najaar is de nieuwste telg in de Assassin’s Creed-serie uitgekomen: Assassin’s Creed Origins. Zoals de titel al doet vermoeden gaan we ver terug in het verleden naar de begindagen van de Assassin's Brotherhood, in het oude Egypte. We komen dan ook historische figuren tegen als Cleopatra, Julius Caesar en zijn aartsrivaal Pompeius. We maken daarnaast ook kennis met Bayek, de nieuwe assassin die een persoonlijke vete heeft met Ptolemy XIII, de koning van Egypte.

  Het is de eerste keer sinds Assassin’s Creed II dat de serie een jaartje rust heeft genomen en dat wordt al meteen duidelijk in Assassin’s Creed Origins. Veel concepten zijn compleet omgegooid en beter te vergelijken met games als The Witcher 3 en Horizon Zero Dawn. Zo is er een nieuw vechtsysteem, het sluipen is veranderd, de structuur van de wereld is helemaal open en er zijn talloze sidequests.

  Als je een sterke videokaart in je PC hebt hangen, dan kan je helemaal gaan genieten van de open wereld in Assassin’s Creed Origins, want het oude Egypte ziet er beeldschoon uit. Van de indrukwekkende piramides en de prachtige steden, tot de frisse oases en verschillende woestijnen, Origins is een plezier om doorheen te lopen, rennen en rijden.

  Assassin’s Creed Origins is beschikbaar op PC, Xbox One en PlayStation 4 voor 60 euro.

  2. PlayerUnknown’s Battlegrounds

  Deze lente werden we ineens overvallen door een megahit in de vorm van PlayerUnknown’s Battlegrounds. Binnen de kortste keren verbrak de game record na record en zo is het bijvoorbeeld verreweg de meest populaire game op Steam.

  Het concept van PlayerUnknown’s Battlegrounds is simpel. Door middel van een vliegtuig wordt een groep spelers gedropt op een verlaten eiland, dat volstaat met huizen, loodsen en andere gebouwen met daarin wapens, kogels, uitrustingen en medicatie. Vervolgens is het jouw doel om te pakken wat je nodig hebt om als laatste overlevende over te blijven.

  Het wordt voor de spelers alleen lastiger gemaakt doordat niet het hele eiland veilig is. Na verloop van tijd mag je je alleen begeven in een cirkel, die steeds kleiner wordt en je moet je dus constant verplaatsen en op tijd naar de cirkel gaan. Het is ook niet zo makkelijk overleven als alle overgebleven spelers op hetzelfde stukje grond zitten, waardoor elk potje enorm spannend is.

  Daarnaast is het ook mogelijk om de matches in teamverband te spelen, in plaats van in je eentje over het eiland te dolen. Maar des de groter de teams (het maximale aantal is een team van vijf spelers), des te moeilijker en tactischer een potje is. Ben jij er klaar voor om je kans te wagen in Playerunknown’s Battlegrounds?

  Playerunknown’s Battlegrounds is te verkrijgen op de PC en de Xbox One voor 30 euro De game kon natuurlijk niet ontbreken tussen de beste PC games 2017.

  1. Divinity Original Sin 2

  Divinity Original Sin - Enhanced Edition had in onze lijst van de beste PC games van 2015 een mooie plek te pakken op de zevende plek en opvolger Divinity Original Sin 2 heeft dit jaar verdiend de eerste plek opgeëist. Het is de ideale sequel op een al geweldige game en is nu al een klassieker op het gebied van RPG’s.

  In Divinity Original Sin 2 staat Rivellon op het randje van de afgrond. Monsters aangetast door de Void duiken overal op en jij wordt als Sourceror verantwoordelijk gehouden door de Divine Order. Volgens de kerkelijke logica ben jij daarom ook de uitgelezen kandidaat om alles op te lossen en orde laten terug te keren naar het land.

  Als wat voor karakter je dat doet, ligt helemaal aan jezelf. Want in Divinity Original Sin 2 kan je niet alleen kiezen uit vijf verschillende rassen - waaronder Lizard en Undead -, maar je kan ook alles zelf samenstellen wat betreft attributen en vaardigheden. Dus als je een Undead Necromancer wilt worden die constant nieuwe vrienden kan maken, dan kan dat. Kijk er alleen niet raar van op als je niet geliefd bent onder de (levende) lokale bevolking.

  Voor de rest bouwt Divinity Original Sin 2 voort op wat het vorige deel al zo sterk maakte, met interessante en uitdagende quests, een vechtsysteem dat in veel opzichten lijkt op Dungeons & Dragons met vele opties, prachtige locaties en spreuken en natuurlijk het spelen van de campagne in co-op. Deze keer is de game zelfs te spelen met vier spelers in co-op en ondersteunt het ook splitscreen met controllers. En wie er echt een Dungeons & Dragons-avontuur ervan wilt maken, kan een eigen verhaal creëren door middel van de Game Master-modus. Genoeg te doen voor de doorgewinterde RPG-liefhebber dus.

  Divinity Original Sin 2 is exclusief verkrijgbaar voor de PC en te koop voor 45 euro.

  Top 10 Beste PC Games 2017 - Eens of oneens?

  Heb jij ook een lekker gamejaar gehad op de PC? Ben je het eens met onze lijst of ben je van mening dat er een andere game in hoort te staan? Laat het ons weten in de comments!

  Divinity: Original Sin 2

  Verkijgbaar vanaf unknown

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.