Divinity Original Sin Enhanced Edition Review - Verzadigde RPG

  Divinity Original Sin Enhanced Edition is uit op de consoles en PC. Deze old school Role-playing game brengt de al bestaande game met nieuwe elementen voor het eerst naar de PlayStation 4 en de Xbox One. Of deze heruitgave van een bekend avontuur de aanschaf waard is, lees je in de Divinity Original Sin Enhanced Edition review!

  Vroeger was alles beter, het is zo’n uitspraak die dikwijls naar jouw hoofd gesmeten wordt. In zekere zin doet Divinity Original Sin Enhanced Edition hier gezellig aan mee. Vergeet de moderne role-playing game en stap in de wereld van nostalgie. Een wereld waar beknopte tutorials overrated zijn, je niet om elk hoekje een nieuwe aanwijzing krijgt, en vooral een wereld waarin je moet zien te overleven.

  Zonder een minuut gespeeld te hebben toont Divinity Original Sin Enhanced Edition zijn ware aard al: het gaat niet jouw handje vasthouden tijdens het spelen. Je staat er helemaal alleen voor. Of nou ja, misschien toch niet helemaal. Je speelt in Divinity Original Sin Enhanced Edition met twee karakters, die je zelf mag creëren. Van het kapsel tot aan de kleding, alles is te modificeren.

  Divinity Original Sin Enhanced Edition review strand scene

  Stel jouw eigen klasse samen

  Ook mag je de klasse van beide karakters uitkiezen. Standaard zijn er elf klassen om tussen te kiezen, zoals een battlemage, fighter of witch. Gevorderde spelers kunnen die pre-sets zelfs negeren, en zelf een klassen samenstellen. Losse vaardigheden kunnen dan gebundeld worden in een ‘ultieme’ klasse die voor de speler ideaal is. Een optie als deze verhoogt de replay-waarde aanzienlijk.

  Heb jij jouw karakters aangemaakt, dan is het tijd om de wereld van Divinity Original Sin Enhanced Edition in te duiken. Jouw twee karakters zijn zogenoemde source hunters. Dit zijn een soort agenten die op zoek zijn naar magiërs die gebruik maken van de kwaadaardige magie source. Deze magie heeft in het verleden voor veel goeds gezorgd, maar na een inval van het kwaad zijn de magiërs overgelopen, en wordt source alleen nog maar voor het kwade gebruikt.

  Op tovenaarsjacht in Cysael

  Je start de game aan de kust, vlakbij het dorpje Cysael. Jouw tweetal is hierheen gestuurd, omdat er een raadslid in het dorp is vermoord, en er zijn vermoedens dat hierbij source magie is gebruikt. Door middel van een paar tutorials word je geïntroduceerd met alles wat Divinity Original Sin Enhanced Edition te bieden heeft. Echter zijn die eerste paar uren ook de saaiste uren van de game.

  Divinity Original Sin Enhanced Edition komt namelijk wat traag op gang. De combat is nog wat oppervlakkig, en het verhaal kent nog niet zoveel diepgang. Het is pas later als je ontdekt hoe zo’n interessante game Divinity Original Sin Enhanced Edition eigenlijk is. Want dan ontdek je de diepere lagen van de game.

  Divinity Original Sin Enhanced Edition review combat screen

  Werkt ook op consoles erg goed

  Jouw karakters levelen namelijk gaandeweg, en daarbij horen punten die gespendeerd kunnen worden aan nieuwe en bestaande vaardigheden. Je leert hoe je dingen moet craften, je krijgt door hoe jouw inventory werkt. Op de console kun je verrassend goed door de menu’s heenkomen, al merk je dat deze wel gemaakt zijn met de PC in het achterhoofd.

  Ook de verdere controls in de game werken uitstekend met een controller in de hand. Vechten werkt intuïtief, en op het scherm wordt de belangrijkste informatie duidelijk weergegeven. Dit is een propere overgang van het ‘meesterras’ naar de console. Chapeau!

  Van bovenaf de actie bewonderen

  Dat de game old school aanvoelt werd eerder al aangehaald. Maar waar merk je dat nou precies aan? De game wordt ten eerste middels een top-down perspectief gespeeld. De camera bevindt zich dus vrijwel precies boven jouw karakters. Denk hierbij aan een game als Diablo III, met eenzelfde cameravoering.

  Daarbovenop heb je de combat, die turn-based is. Elke beurt denk je weer goed uit, en je hebt altijd tijd genoeg om jouw bewegingen uit te denken. Gelukkig maar, want je zult zeker tactisch moeten denken tijdens de gevechten. Man, wat is de combat in Divinity Original Sin Enhanced Edition lastig. Vrijwel elk gevecht is enorm uitdagend. Je moet het uiterste uit jouw party halen om de vijand te slim af te zijn.

  Divinity Original Sin Enhanced Edition review interactie in bar

  Denk elke stap twee keer uit

  Vijanden zijn sterk en meedogenloos, en als een van jouw helden overlijdt, is hij of zij ook echt dood. Alleen een speciaal stuk perkament kan hem of haar weer tot leven wekken. Ook iets als friendly fire, een optie die je in moderne RPG’s eigenlijk niet ziet, is te allen tijde aanwezig tijdens het vechten. Pas dus op waar jij jouw pijlen op afschiet.

  Elke ronde heb je een x-aantal action points die je kan besteden, waardoor elke move uitgedacht wordt. Ook de klasse die je hebt gekozen speelt een grote rol. Elke klasse heeft zijn eigen abilities die het gevecht kunnen beslissen. De turn-based combat in de Divinity Original SIn Enhanced Edition is intens en enorm bevredigend. Wanneer je een strijd gewonnen hebt, voel je je enorm voldaan. Ga je dood, dan weet je gewoon dat de fout bij jou ligt.

  Dwaal door de prachtige wereld van Divinity Original Sin Enhanced Edition

  Wanneer je niet aan het vechten bent, dan zwerf je wel rond in de wereld van Divinity Original Sin Enhanced Edition. De game is grafisch prachtig en kent erg kleurrijke gebieden. De dungeons zijn wat killer van kleur, maar zitten boordevol leuke details en versieringen. Die details zijn niet altijd cosmetisch, je moet altijd op jouw hoede blijven.

  Divinity Original Sin Enhanced Edition is namelijk een stuk vrijer in zijn manier van quests oplossen. Je krijgt wel degelijk een aantal aanwijzingen, en markers zijn aanwezig op de kaart, maar soms moet je zelf nadenken om een quest tot een goed einde te brengen. Een voorbeeld is als een schip in de brand is gestoken door orcs. Jij moet de omstanders helpen de brand te blussen, maar hoe je dat doet moet je zelf uitvogelen.

  Divinity Original Sin Enhanced Edition review co-op screenshot

  Soms ben je zelf de oplossing voor het probleem

  Ondergenoemde deed dit door een regenspreuk te gebruiken die toevallig in de inventory van een van de hoofdkarakters aanwezig was. Het is een manier om de quest te voltooien, maar niet per se dé manier. De fundering van het avontuur wordt je aangereikt, maar bij de uitvoering zal je toch echt zelf aan de bak moeten, alhoewel het verhaal van tevoren bepaald is en je niet meerdere eindes kunt vrijspelen.

  Je moet spullen doorzoeken, mensen aanspreken, en vooral een heleboel lezen om progressie te maken in Divinity Original Sin Enhanced Edition. Wil je dat niet in je eentje doen? Dan kun je ook in co-op spelen met iemand anders, zowel online als lokaal. Het is de grootste toevoeging die Divinity Original Sin Enhanced Edition biedt tegenover de originele game, en het werkt ook nog eens goed.

  Samen sta je sterker dan alleen

  Splitscreen wordt het beeld verticaal in tweeën gesplitst, en kun je allebei je eigen weg gaan. Online werkt dit net zo, maar dan speelt elke speler natuurlijk op zijn eigen systeem. Het maakt de al levendige wereld van Divinity Original Sin Enhanced Edition nog interactiever, en samen op zoek gaan naar clues is natuurlijk veel leuker. De co-op in deze traditionele co-op RPG is een goede aanwinst.

  Een andere goede aanwinst zijn de voice-overs die de game kent. Je zou het niet zeggen, maar in de originele game waren alle dialogen puur uitgedrukt in tekst. Larian Studios, de ontwikkelaar van Divinity Original Sin Enhanced Edition, heeft het laatst jaar niet stilgezeten, en vrijwel alle dialoog in de game is nu ingesproken. Het voegt die extra dimensie toe, die ervoor zorgt dat de wereld waarin je rondzwerft echt leeft.

  Divinity Original Sin Enhanced Edition review hele grote telescoop

  Divinity Original Sin Enhanced Edition review - Een dijk van een game!

  Divinity Original Sin Enhanced Edition is een dijk van een game. De prachtige wereld van de game is mysterieus en zit vol met content, terwijl interactie met diezelfde wereld pittig en bevredigend tegelijk is. Je een weg vinden door de vele quests is een genot, en creativiteit is soms gevraagd de boel tot een goed einde te brengen.

  Tel de nieuwe voice-overs en de co-op functionaliteiten bij het bestaande pakket op, en je hebt een role-playing game waar je U tegen zegt. De trage start en de stevige uitdaging die de game biedt, zal niet voor iedereen weggelegd zijn. Maar een ieder die houdt van role-playing games, kan zijn geluk niet op met Divinity Original Sin Enhanced Edition.

  9

  De plus- en minpunten

  • Overladen met content
  • Biedt veel uitdaging
  • Offline en online co-op
  • Werkt goed op console
  • Komt wat traag op gang

  Divinity: Original Sin Enhanced Edition

  Verkijgbaar vanaf 27 october 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.