Alles wat je moet weten over Twitter-concurrent Threads

Article
dinsdag, 18 juli 2023 om 15:00
threads headerf1689159430
Meta is al één van de grootste spelers op het gebied van social media, maar het bedrijf heeft nu nog een platform gelanceerd: Threads. Lees nu hier alles wat je moet weten over de nieuwe Twitter-concurrent.

Wat is Threads precies?

De naam Threads is zeer beschrijvend voor het nieuwe social media-platform van Meta. Op Threads kan je namelijk korte berichten delen van maximaal 500 tekens, die je kan delen met je vrienden en volgers. Zij kunnen vervolgens via reacties reageren op je bericht en het delen met hun vrienden. Naast tekst zijn ook links, foto’s en video’s van maximaal vijf minuten toe te voegen aan een bericht.
Daarmee lijkt Threads veel op Twitter en het is dan ook dé grote nieuwe concurrent van dat social media-platform. De lancering van Threads is een groot succes, want binnen vijf dagen tijd is al de mijlpaal van 100 miljoen gebruikers bereikt.
Dat komt ook mede dankzij de toegankelijkheid van het maken van een Threads-account. Je hebt namelijk alleen een Instagramaccount nodig, dat je kan uitbreiden met een optie voor Threads. Bovendien kan je meteen al je contacten importeren van Instagram. Let alleen wel op dat wanneer je eenmaal een Threads-account hebt aangemaakt, je die niet meer kan scheiden van Instagram.
twitter smartphonef1688370367

Waarom komt Meta nu met het platform?

Threads is gelanceerd op 6 juli en dat is een schot in de roos geweest voor Meta. Naast het makkelijk aanmaken van een Threads-account is namelijk ook de timing één van de grote factoren van het succes.
Elon Musk heeft namelijk een paar dagen eerder, op zaterdag 1 juli, een tweetal veranderingen doorgevoerd die niet goed zijn ontvangen bij het publiek op Twitter. Ten eerste heb je vanaf nu namelijk een account nodig als je tweets wil zien, wat een grote aanslag is op openbare informatievoorziening via Twitter. Daarom heeft de Nederlandse overheid meteen een account opgezet op Mastodon.
Maar zelfs als je een account hebt, dan kan je niet de hele dag op Twitter zitten. Nieuwe gebruikers kunnen namelijk maar 300 tweets per dag bekijken, andere gebruikers 600 en betalende Twitter Blue-leden kunnen er 6000 zien. Volgens Elon Musk is dat gedaan vanwege externe partijen die data van Twitter scrapen.
De veranderingen hebben alleen gezorgd voor een leegloop bij Twitter en dat was al langer aan de gang. Eigenlijk speelt dit al sinds Musk het platform heeft overgenomen. Die leegloop was dan ook de reden voor Meta om een alternatief voor Twitter te ontwikkelen.
threadsf1688556205

Is Threads ook in Nederland te gebruiken?

Misschien heb je meteen zin gekregen om een Threads-account aan te maken en Twitter achter je te laten, maar dat gaat niet zo makkelijk in Nederland. Meta heeft namelijk besloten om Threads voorlopig niet te lanceren in de EU, omdat het importeren van data van Instagram ingaat tegen de Digital Markets Act van de EU.
Meta en de Europese Commissie zijn nu in gesprek over de gevolgen van de wet en misschien een mogelijkheid om Threads hier toch te lanceren. Voorlopig is het dus nog even geduld hebben.
Dit is tenminste het geval als je Threads via de officiële manier wilt installeren. Het is namelijk ook mogelijk om de app te sideloaden via een APK-bestand of om een VPN te gebruiken, zodat de Play Store of App Store denkt dat je in bijvoorbeeld de Verenigde Staten zit. Meta heeft ook al aangegeven gebruikers niet te blokkeren op basis van geolocatie, dus je kan Threads daarna zonder zorgen gebruiken.
Update: Meta heeft toch wel besloten om in te grijpen. Gebruikers in de EU kunnen geen nieuwe berichten meer plaatsen. Als je dus nieuwe berichten wil plaatsen en Threads op een normale manier wil gebruiken, dan moet je een VPN inzetten.
Als je besluit om Threads te sideloaden, let dan alleen wel goed op dat je het bestand haalt van een betrouwbare bron, voordat je gegevens op je smartphone in gevaar komen!
Dit artikel is bijgewerkt op 17 juli 2023.