Nederlandse overheid nu te vinden op Twitter-alternatief

News
maandag, 10 juli 2023 om 14:00
mastodon logof1672134189
Twitter verkeert niet in een al te beste staat. Veel gebruikers zijn dan ook op zoek naar alternatieven. De Nederlandse overheid heeft ervoor gekozen om een Mastodon-omgeving te maken.
De Nederlandse overheid is binnenkort te volgen op Mastodon, een platform dat enigszins lijkt op Twitter. Er is nu nog niet zoveel te zien (behalve de regels van de omgeving), maar later deze maand zullen verschillende overheids-instanties updates gaan delen via social.overheid.nl. Individuele ambtenaren zullen er nog geen account krijgen.
De Mastodon-server wordt door de overheid zelf beheerd. De afhankelijkheid van grote bedrijven als Twitter en Meta moet zo kleiner worden. Met name Twitter is sinds de overname door Elon Musk vaak onderhevig aan onvoorspelbare verandering, waardoor het vaak niet meer geschikt is als officiële informatiebron.

Overheid naar Mastodon na kritiek

De overheid liep vorige week bijvoorbeeld nog tegen een probleem aan door een plotselinge verandering bij Twitter. Gebruikers kunnen nog maar een beperkt aantal Tweets zien en moeten bovendien ingelogd zijn. Dat werd een probleem toen een NL-Alert over storm Poly verwees naar een Twitter-account, waar mensen die geen account hadden, of hun Tweet-limiet voor die dag al hadden bereikt dus niets konden zien.
Overigens zijn er de laatste tijd meerdere nieuwe social media-platforms in trek. Zo heeft Meta vorige week Threads gelanceerd, een app die je kunt gebruiken met je Instagram accounts. Helaas is die app nog niet in Nederland beschikbaar, dus de overheid zal er voorlopig ook nog niet te vinden zijn.