Elon Musk plaatst grote limitatie op Twitter voor niet-betalende leden

News
maandag, 03 juli 2023 om 11:00
twitter smartphonef1688370367
De dagen dat je eindeloos kon scrollen op Twitter zijn voorbij. Elon Musk heeft afgelopen weekend namelijk een nieuwe limitatie geplaatst op het platform, die voornamelijk geldt voor niet-betalende leden.
Veel gebruikers dachten zaterdag dat er technische problemen waren met Twitter. Opeens konden zij namelijk na een tijdje scrollen geen nieuwe tweets meer zien. Een aantal uur later bleek dat het niet ging om technische problemen, maar een nieuwe maatregel die is ingevoerd.
Via een tweet liet Elon Musk weten dat unverified accounts - dus gebruikers die niet betalen voor Twitter blue - voortaan maar 600 posts per dag kunnen zien. Voor nieuwe gebruikers gaat het zelfs om 300 posts. Betalende leden kunnen ondertussen 6000 posts zien. Volgens Musk gaat het limiet binnenkort omhoog naar 8000, 800 en 400.
Voor mensen die geen Twitter-account hebben was de aankondiging helemaal niet te zien. Op vrijdag is namelijk plotseling de toegang geblokkeerd voor mensen zonder account. Je moet voortaan eerst inloggen voordat je tweets kan zien. Volgens Musk zijn de maatregelen genomen vanwege ‘honderden organisaties die de data van Twitter aan het scrapen waren’. Dat zou de gebruikerservaring schaden.

Exodus naar de concurrent

De nieuwe maatregelen van Twitter hebben gezorgd voor veel kritiek, met name de toegang blokkeren voor mensen zonder account. Zelfs verified accounts hebben onder de tweet van Elon Musk gereageerd dat ze absoluut niet blij zijn met het limiet op het aantal posts dat je kan zien.
Ondertussen vertrekken daarom veel leden naar concurrent Bluesky, het platform dat is opgericht door onder andere Twitter-founder Jack Dorsey. Bluesky krijgt zelfs zoveel aanmeldingen, dat het afgelopen weekend tijdelijk de functie om een account aan te vragen moest uitschakelen.