Star Wars Recap - The Force Awakens

Article
maandag, 16 december 2019 om 14:13
the force awakens rey finnf1576252967
Dertig jaar zijn verstreken sinds Return of the Jedi en Luke Skywalker is verdwenen. Wat over was van het Empire is omgevormd tot de First Order. Er komt een nieuwe oorlog aan en wij lopen de belangrijkste gebeurtenissen voor je na in deze Star Wars recap.
De nieuwe Republiek neemt de First Order niet zo heel serieus, dus laten ze het aan Leia over om de First Order te bestrijden en Luke te zoeken. Een oude vriend denkt een aanwijzing te hebben, dus stuurt Leia Poe Dameron om die aanwijzing op te halen. Het gaat om een kaart die naar Luke zou leiden.
De First Order is helaas nooit ver weg en wanneer ze de boel komen verstoren verbergt Poe de kaart in zijn astromech, BB-8, en geeft hij hem de opdracht om ver weg te rollen. Intussen doodt Kylo Ren, een gemaskerde man, Leia’s oude vriend en neemt hij Poe gevangen. De omstanders worden afgeslacht, al heeft één stormtrooper, FN-2187, daar nogal moeite mee.
the force awakens finnf1576253109

Een onwaarschijnlijke heldin

Elders op de planeet leidt Rey geen gemakkelijk leven. Dagelijks stript ze bruikbare onderdelen uit neergestorte schepen in de woestijn, die ze vervolgens aan Unkar Plutt verkoopt voor eten. Die avond loopt ze BB-8 tegen het lijf. BB-8 wil bij haar blijven terwijl hij op Poe wacht, en dat staat ze toe. Aanvankelijk doet ze dat met enige tegenzin, maar als Unkar Plutt haar de volgende dag een ongekende hoeveelheid voedsel biedt voor de robot slaat ze dat toch af.
Aan boord van een Star Destroyer weet Kylo Ren de informatie dat BB-8 de kaart heeft uit Poe te persen. Hij stuurt troopers naar Jakku om de kleine astromech op te halen. Captain Phasma verdenkt FN-2187 ervan dat hij orders heeft geweigerd. Het wordt de trooper te heet onder de voeten, dus bevrijdt hij Poe. Samen ontsnappen ze naar Jakku. Onderweg geeft Poe de trooper de naam Finn, aangezien hij zelf alleen zijn nummer wist.

Het avontuur begint

De TIE-fighter waarmee Finn en Poe ontsnapten bereikt Jakku, maar niet intact. Finn probeert Poe nog te redden uit het wrak, maar weet alleen zijn jas te grijpen voordat de fighter verzwolgen wordt door het zand. Na lang lopen bereikt hij de beschaving, waar hij Rey tegen het lijf loopt.
Zij wordt belaagd door handlangers van Unkar Plutt die BB-8 proberen te stelen. Finn wil te hulp schieten, maar voordat hij bij haar is heeft ze zichzelf al uit de brand gered. BB-8 herkent Finn’s jas, en zo raakt het drietal aan de praat. Finn stelt zichzelf voor als lid van Leia’s verzet en vertelt BB-8 dat Poe, voor zover hij weet, dood is. Veel meer kunnen ze niet bespreken voordat er stormtroopers arriveren om BB-8 te grijpen.
force awakens falcon escapef1576253217
Om te ontsnappen stelen Rey, Finn en BB-8 een oud vrachtschip: de Millennium Falcon. Rey moet even wennen aan hoe de Falcon vliegt, maar met haar als piloot en Finn als schutter weten ze de atmosfeer van Jakku te verlaten. Voor de First Order begint het zoeken opnieuw.

Oude bekenden

De Falcon vliegt, maar verkeert niet in een goede staat. Voor een handelaar in onderdelen lijkt Unkar Plutt er weinig van te weten: bijna alles wat hij in de Falcon heeft geïnstalleerd is onzin. Midden in hun reparaties worden Rey en Finn opgepikt door een veel groter vrachtschip en kort daarna komt de bemanning van dat schip aan boord: Han Solo en Chewbacca.
Besprekingen tussen Rey, Finn en Han worden onderbroken wanneer een aantal schuldeisers van Han verhaal komt halen. Het loopt allemaal niet zo soepel, zeker wanneer die schuldeisers BB-8 herkennen als de robot die de First Order zoekt. Han’s gevaarlijke vracht ontsnapt en in de chaos weten Rey, Finn, BB-8, Han en Chewie te ontsnappen in de Falcon. Helaas wordt de First Order ingelicht over de huidige locatie van BB-8.
the force awakens were homef1576253319
Door alle aanpassingen Unkar Plutt heeft Han wat moeite om zijn oude schip te vliegen, maar Rey weet precies wat Plutt precies gedaan heeft en weet het te verhelpen. Nu kunnen ze in alle rust kijken wat BB-8 precies bij zich heeft. De kaart is niet compleet, maar Han heeft wel een vermoeden waar hij naartoe leidt: de eerste Jedi tempel. Luke zou ernaar opzoek zijn gegaan nadat één van zijn Jedi-leerlingen zijn nieuwe Jedi-academie had verwoest.

Een nieuwe Jedi?

Het gezelschap reist af naar Takodana om de hulp in te schakelen van Maz Kanata. Zij kan Rey, Finn en BB-8 voorzien van een schip dat niet gevolgd kan worden door de First Order waarmee ze naar de basis van het verzet kunnen vliegen. Maar tot Rey’s verbazing wil Finn alleen maar wegrennen voor de First Order. Hij geeft toe dat hij geen verzetsstrijder is, maar een Stormtrooper en begint zijn spullen te pakken.
Dan voelt Rey dat iets haar roept. Ze gaat naar de kelder en vindt daar het lightsaber van Anakin Skywalker, dat niet meer is gezien sinds Luke het verloor in Cloud City. Wanneer ze het aanraakt krijgt ze een heftig visioen van allerlei gebeurtenissen waar ze geen weet van heeft, maar ook van de dag dat ze door haar ouders werd achtergelaten op Jakku. Flink geschrokken vlucht ze naar buiten, het omringende bos in.
the force awakens visionf1576253386

De staatsgreep van de First Order

In een donkere kamer spreken Kylo Ren en Hux, generaal in de First Order, met hun leider, Snoke. Hij is het met Hux eens dat de tijd gekomen is om hun ultieme wapen te gebruiken en de macht te grijpen. Kylo krijgt te horen dat BB-8 voor het laatst gezien is bij Han Solo, zijn vader. Snoke twijfelt of Kylo met in die wetenschap nog in staat is om zijn missie te volbrengen, maar Kylo laat hem weten dat Snoke hem goed getraind heeft.
Hux laat het wapen, Starkiller Base, vuren op de planeten in het Hosnian-systeem, waar de regering van de nieuwe Republiek is. De laserstraal die de planeten verwoest is zo groot en helder dat hij zelfs vanaf Takodana te zien is. Iedereen daar is verontrust, wat er niet beter op wordt wanneer de First Order arriveert om BB-8 op te halen. De robot is vrijwel meteen herkent door een informant, die direct de First Order heeft gewaarschuwd.
the force awakens hosnianf1576253490
Er breekt een enorm gevecht uit en het lijkt erop dat de First Order gaat winnen, totdat er een aantal verzetspiloten (die ook getipt waren) ten tonele verschijnen. Zij keren het tij van het gevecht genoeg om Han, Chewie, Finn en BB-8 te redden, maar Kylo Ren vertrekt met Rey. Hij is erachter gekomen dat ze de kaart die hij wil hebben heeft gezien en denkt dat hij nu heeft wat hij wil.

Reünie

Han moet noodgedwongen Leia weer onder ogen komen en hij volgt haar, met Finn en de rest, naar de verzetsbasis. Daar ontmoeten ook Finn en Poe elkaar weer. Poe had hun crash ook overleefd, maar was eenvoudigweg niet in de buurt van het wrak neergekomen. BB-8 ontmoet R2-D2, maar die staat al sinds Luke’s vertrek in slaapstand.
Het verzet heeft een onmogelijke taak. Starkiller Base moet vernietigd worden, maar dat gaat nog niet zo makkelijk. De basis wordt beschermd door schilden, waardoor schepen er niet zomaar kunnen landen. Han heeft daar een vernuftige, zij het levensgevaarlijk oplossing voor, dus kan er een aanval gepland worden.
Voordat Han vertrekt heeft hij nog een onderonsje met Leia, die hem aanspoort om, als hij de kans krijgt, hun zoon naar huis te brengen. Han weet niet of het hem zal lukken, maar hoopt op het beste. Dan vertrekt hij met Finn en Chewie naar Starkiller Base.
the force awakens starkiller basef1576253628

Op Starkiller Base

Rey wordt met de Force ondervraagd door Kylo Ren. Hij moet de kennis van de kaart die zij gezien heeft in handen krijgen. Rey blijkt onder druk een stuk sterker in de Force dan Kylo denkt. Ze weet de ondervraging om te keren en schrikt hem af door hem te confronteren met zijn grootste angst: dat hij nooit zo sterk zal zijn als Darth Vader, wiens masker hij in bezit heeft en waar hij af en toe kracht uit put.
De Falcon maakt een ruige landing op Starkiller Base. Han, Chewie en Finn dwingen Captain Phasma om de schilden uit te schakelen en gaan op zoek naar Rey. Zij is intussen vrijgekomen door een stormtrooper met de Force te dwingen haar los te maken. Ze komt Finn en gezelschap weer tegen, maar voordat ze vertrekken besluiten ze verzetspiloten wat te helpen door hun doelwit ook vanaf de grond te beschadigen.
Han en Chewie plaatsen de explosieven, maar dan ziet Han zijn zoon, Ben Solo en hij benadert hem. Ben vertelt zijn vader dat hij het moeilijk heeft met de keuzes die hij moet maken en de dingen die hij moet doen. Hij vraagt of Han wil helpen, waarop het antwoord natuurlijk ja is. Ben biedt Han zijn lightsaber aan, maar wanneer Han dat aan wil pakken ontsteekt Kylo Ren het. Han’s doorboorde lichaam tuimelt een eindeloze schacht in, en Chewie lost een flink schot op Kylo Ren. Intussen vluchten Rey en Finn naar het bos.
the force awakens starkiller duelf1576253695

Rey’s eerste duel

Al snel worden Rey en Finn ingehaald door Kylo Ren, die Rey knock-out ‘slaat’ met de Force. Finn heeft het lightsaber van Anakin bij zich en gaat Kylo te lijf. Finn houdt het niet lang vol, maar intussen is Rey weer bij haar positieven gekomen. Zij grijpt het lightsaber en gaat Kylo Ren te lijf.
Het is geen elegant gevecht: Kylo Ren is gewond en Rey besteed veel tijd aan wegrennen en afstand scheppen. Pas wanneer ze erop vertrouwd dat de Force met haar is weet ze Kylo te overmeesteren en een vervelende wond in zijn gezicht achter te laten. Voordat ze de keuze kan maken om Kylo wel of niet te doden splijt de grond tussen hen in. De verzetspiloten zijn er namelijk in geslaagd om, dankzij de extra moeite van Han en Chewie, de zwakke plek van Starkiller Base te treffen. De hele planeet valt nu uit elkaar.
Rey rent terug naar Finn, die nog altijd zwaargewond buiten westen is. Ze is wanhopig, maar juist dan komt Chewie ze oppikken met de Falcon. Terug op de basis van het verzet wordt Finn verzorgd. Ook R2-D2 wordt plotseling wakker. Hij heeft in zijn geheugen gezocht naar de rest van de kaart naar de eerste Jedi tempel. Luke’s locatie is nu bekend, en Rey, Chewie en R2 gaan naar hem op zoek.
the force awakens wide posterf1576253921

De eerste sequel trilogy Star Wars recap is een feit

De kaart leidt Rey naar een planeet met veel oceaan. Op een eiland treft ze Luke aan. Wanneer ze hem het lightsaber laat zien kijkt hij haar alleen maar aan. Is hij verrast? Geschokt? Wilde hij eigenlijk wel gevonden worden? Dat zijn vragen voor de volgende Star Wars Recap over The Last Jedi.
Lees ook de Star Wars recap van voorgaande films:
Laat ons in de reacties weten wat je van The Force Awakens vindt!

Populair Nieuws

Laatste Reacties