Star Wars Recap - A New Hope

Article
zondag, 08 december 2019 om 12:00
Zo’n negentien jaar zijn verstreken sinds de Republiek is omgevormd tot het Galactic Empire. Lang niet iedereen is blij met deze nieuwe regering en er is dan ook een heuse burgeroorlog begonnen. In deze Star Wars Recap lopen we de belangrijkste gebeurtenissen van A New Hope nog eens na.
De rebellen tegen het keizerrijk hebben hun eerste grote overwinning behaald. Het keizerrijk beschikt sinds kort over een verschrikkelijk wapen dat een planeet kan verwoesten en de rebellen zijn erin geslaagd om de blauwdrukken van dat wapen te stelen. Prinses Leia van Alderaan probeert de blauwdrukken thuis te krijgen en een zwakke plek in de zogeheten Death Star te ontdekken.
Boven de planeet Tatooine wordt Leia’s schip ingehaald door een Star Destroyer. Haar schip wordt tot stilstand gebracht en de troepen van het keizerrijk dunnen Leia’s bemanning aardig uit. Gelukkig weet ze, ongezien door de vijandige troepen of de gevreesde Darth Vader, de blauwdrukken te verbergen in R2-D2. Deze ontsnapt vervolgens samen met C-3PO naar Tatooine.

Een mysterieus bericht

Daar aangekomen raken de twee kort uit elkaar voordat ze opgepikt worden door dezelfde groep Jawa’s, handelaren in robots en schroot. Niet lang daarna worden ze beide gekocht door Owen Lars om te helpen op zijn boerderij. Maar voordat Owen de twee aan het werk zet laat hij ze schoonmaken door zijn neefje: Luke Skywalker.
a new hope jawaf1575546032
Luke heeft het weinig naar zijn zin op de boerderij, laat staan op de hele planeet. Dat al zijn vrienden naar de militaire academie zijn vertrokken om zich in de oorlog te mengen helpt niet om zijn verveling de kop in te drukken. Maar dan gebeurt er eindelijk iets spannends in Luke’s leven: bij het schoonmaken van R2 ontdekt hij de laatste seconden van een bericht van Leia: “Help me Obi-Wan Kenobi, you are my only hope”.
R2 beweert eigendom te zijn van deze Obi-Wan Kenobi, maar Luke kent alleen een Ben Kenobi. Wanneer hij de de kwestie voorlegt aan zijn oom wil die er niks van weten. Daarna stelt Luke voor dat hij, nu er twee nieuwe robots op de boerderij werken, ook naar de militaire academie kan en daar wil Owen al helemaal niks van weten. Het lijkt erop dat Luke hier voorlopig vast zit.
a new hope binary sunsetf1575546164

Astromech met een missie

Wanneer Luke ‘s avonds nog even kijkt hoe het met de nieuwe mechanische aanwinsten gaat, vindt hij alleen 3PO. R2 is ontsnapt om op zoek te gaan naar Obi-Wan Kenobi en zijn missie te volbrengen. De zoektocht naar R2 moet wachten tot de volgende ochtend, maar ze weten hem al snel te vinden.
Wanneer Luke en 3PO proberen om R2 mee terug te nemen worden ze overvallen door sand people. Gelukkig schiet Ben Kenobi te hulp. Wanneer de sand people zijn verjaagd maakt Luke van de gelegenheid gebruik om te vragen of Ben een Obi-Wan kent. Ben kent niet alleen een Obi-Wan, hij ís Obi-Wan.
a new hope sand peoplef1575546307

De roeping van een Jedi

In het huis van Obi-Wan speelt R2 Leia’s hele bericht af. De kleine astromech is in het bezit van de Death Star blauwdrukken en Obi-Wan wordt verzocht om hem naar Alderaan te brengen. Daar is Obi-Wan wel toe bereid, maar niet zonder hulp van Luke. Obi-Wan geeft Luke het lightsaber van zijn vader en wat mooie herinneringen aan de Jedi die Anakin Skywalker was.
Toch wil Luke niet direct mee. Hij kan zijn oom en tante niet zomaar in de steek laten. Dat is alleen geen obstakel waar hij zich lang druk om hoeft te maken. De soldaten van het keizerrijk zijn R2 en 3PO op het spoor en via de Jawa’s zijn ze bij de familie Lars terechtgekomen. Owen en Beru hebben de huiszoeking op zijn zachts gezegd niet overleefd. Luke besluit daarom met Ben mee te gaan naar Alderaan.

De smokkelaar en de Wookiee

Ben en Luke gaan op zoek naar een schip waarmee ze naar Alderaan kunnen. De diensten van Han Solo en Chewbacca, eigenaars van de Millennium Falcon, kosten weinig moeite maar veel geld. Gelukkig is geld in een klus voor het koningshuis van Alderaan niet zo’n punt en kan het gezelschap niet lang daarna vertrekken.
a new hope han chewief1575546443
De reden dat Solo zo duur is wordt duidelijk wanneer de smokkelaar in een hoek wordt gedreven door de premiejager Greedo. Han heeft schulden bij Jabba the Hutt en er staat daarom een prijs op zijn hoofd. Greedo is daarom van plan om Han te doden en de premie te innen, maar het is Greedo die dood aan tafel achterblijft. Ooggetuigenverslagen verschillen nog wel eens van mening over wie er wel of niet geschoten heeft.

De macht van het Empire

Intussen op de Death Star doen Darth Vader en Grand Moff Tarkin er alles aan om erachter te komen waar de rebellen hun basis hebben. Als ze die planeet kunnen vernietigen zijn de gestolen blauwdrukken niet zo’n probleem meer. Om aan de informatie die ze nodig hebben te komen ondervragen ze de gevangengenomen Leia, maar zij biedt kranig weerstand. Dan heeft Tarkin een idee.
Tarkin geeft Leia een ultimatum: als zij de locatie van de rebellenbasis niet opgeeft zal haar thuisplaneet Alderaan voor haar ogen vernietigd worden. Leia geeft de locatie van een basis, maar Tarkin laat de Death Star evengoed op Alderaan vuren.
a new hope falcon cockpitf1575546601
Wanneer de Millennium Falcon aankomt bij Alderaan treft de bemanning dan ook alleen puin en verderop de Death Star aan. Ze proberen nog weg te komen, maar ze worden de Death Star binnen gesleurd. Om onmiddellijke arrestatie te vermijden verbergen ze zich in de smokkelcompartimenten die Han onder de vloer heeft gemaakt.

Een eenvoudig plan

Met twee gestolen stormtrooper uniformen als vermomming weten Luke, Han, Ben, Chewbacca, R2 en 3PO een controlekamer binnen te dringen. Daar zoekt R2 uit hoe de tractor beam waarmee de Falcon aan boord van de Death Star wordt gehouden uitgeschakeld kan worden. Ben neemt die taak op zich terwijl de rest geduldig op hem wacht.
Dat is tenminste de bedoeling, maar vlak nadat Ben vertrekt ontdekt R2 waar Leia gevangen wordt gehouden. Luke wil haar redden en weet Han te overtuigen aan het plan mee te werken. Nog steeds vermomd als stormtrooper gaan ze met Chewie op pad. R2 en 3PO blijven alleen achter in de controlekamer.
a new hope obi wanf1575546943

Een iets ingewikkeldere uitvoering

Bens missie loopt redelijk gesmeerd. Die van de rest bepaald niet. Leia wordt bevrijd, maar de enige uitweg is daarna een afvalpers. Die pers wordt bijna het einde van Han, Chewie, Leia en Luke, maar gelukkig is dit het moment waarop R2, dit keer met hulp van 3PO, iedereen redt. De weg terug naar de Falcon is chaotisch, maar voor een Star Wars recap verder niet zo interessant.
Wél interessant is dat de aanwezigheid van Obi-Wan Kenobi niet onopgemerkt is gebleven door Vader. De Sith Lord gaat er dan ook op uit om zijn voormalige mentor te confronteren. De twee lijken nog altijd aan elkaar gewaagd, maar hun duel komt abrupt ten einde wanneer Obi-Wan zich opoffert om met zijn spontane verdwijning op het moment dat hij sterft verwarring te zaaien die de rest gelegenheid geeft om te ontsnappen.

Was die ontsnapping te makkelijk?

Dat was hij zeker. Er worden nog wat TIE fighters achter de Falcon aangestuurd, maar niet genoeg om problemen op te leveren. De enige verklaring is dat er een zender aan boord van het schip is. De locatie die Leia eerder aan Tarkin gaf is namelijk verlaten en Vader hoopt nu dat ze de ontsnapte Leia kunnen volgen naar de echte basis.
a new hope ontsnappingf1575547039
De blauwdrukken van de Death Star onthullen gelukkig een zwakke plek, maar er is ook slecht nieuws. Het schot is bijna onmogelijk, en nu het Empire weet waar de basis is, is de aanval op het station ook nog eens een race tegen de klok. Alle beschikbare piloten werken mee, zelfs Luke, ook al is hij een nieuwe aanwinst. Alleen Han vertrekt alvast, tevreden met het geld dat hij heeft verdiend.

Een onmogelijke strijd

Vijftien minuten. Dat is de tijd die de rebellen hebben voordat de Death Star hun hele operatie voorgoed vernietigt. Het goede nieuws is dat hun strategie kans van slagen heeft: zelfs Darth Vader mengt zich persoonlijk in de strijd. Het slechte nieuws is dat geen van de piloten het cruciale schot weet te maken.
Dan probeert Luke het. Han, die toch wroegingen heeft, weet Darth Vader voor hem kwijt te raken. Plots spreekt Ben tot Luke: hij moet vertrouwen op de Force. Hij zet zijn computer uit en maakt het schot op zijn gevoel. Wonder boven wonder werkt dat en de overlevende piloten vliegen snel weg voordat ze verzwolgen worden in de vuurzee van de exploderende Death Star.
a new hope throne roomf1575547158

Een tijdelijke overwinning in deze Star Wars Recap

De Death Star is vernietigd en Luke en Han worden onderscheiden voor hun heldendaden. Toch is dit nog lang niet de laatste overwinning op het keizerrijk. Darth Vader heeft alles overleefd. De keizer zelf leeft nog. Het is dan ook niet voor niets dat de volgende film “The Empire Strikes Back” heet. Uiteraard komt daarover binnenkort ook een Star Wars Recap.
Lees ook de Star Wars Recap van de prequel trilogie:

Populair Nieuws