Star Wars Recap - The Empire Strikes Back

Article
zaterdag, 14 december 2019 om 10:00
De Death Star is vernietigd, maar de jaren die volgden zijn niet makkelijk geweest voor de rebellen. Het Empire wil maar wat graag afrekenen met de opstand en Darth Vader heeft een bijzondere interesse in Luke. We beginnen deze Star Wars recap op Hoth, waar de rebellen zich schuilhouden….
Darth Vader probeert de rebellen te vinden door duizenden sondes over het sterrenstelsel te verspreiden. Eén van die sondes landt in de sneeuw, vlak bij Luke, op het moment dat hij en Han hun wachtronde afmaken. Han keert terug naar de basis, maar Luke wil even kijken wat er precies is neergekomen. Dat loopt iets anders: voordat hij het object kan bereiken wordt hij overvallen door een Wampa.
In de basis neemt Han afscheid van Leia. In al die tijd dat hij met de rebellen is opgetrokken heeft hij nooit kans gezien om zijn schulden af te betalen en dat moet er nu echt een keer van komen. Stiekem hoopt hij dat Leia met een smoes komt om hem bij de rebellen te houden. Maar een smoes is niet nodig als plotseling duidelijk wordt dat Luke nooit meer is teruggekomen naar de basis en Han besluit om hem te gaan zoeken.
empire strikes back tauntaunf1576154129

Advies uit het hiernamaals

Met zijn voeten vastgevroren aan het plafond wordt Luke wakker in een grot. De Wampa is duidelijk van plan hem op te eten, dus de tijd dringt als hij wil ontsnappen. Zijn enige kans is om het ijs rond zijn voeten te doen smelten met zijn lightsaber, maar dat ligt naast hem in de sneeuw, net buiten bereik.
Zoals we nog weten uit A New Hope heeft Luke zijn beste momenten met de Force onder druk, dus het is wellicht geen verrassing dat het hem net lukt om het lightsaber naar zich toe te trekken. Eenmaal buiten ziet hij, wellicht doordat hij zich net intensief open heeft gesteld voor de Force, de geest van Obi-Wan. Obi-Wan’s boodschap is duidelijk: Luke moet naar Dagobah om daar te trainen met Yoda.

De slag op Hoth

Han vindt Luke, en ze komen in goede gezondheid terug in de basis. Helaas wordt juist dan de basis ontdekt door één van Darth Vaders sondes. Tegen het leger van het keizerrijk kunnen de rebellen niet op, dus besluiten ze de basis precies zo lang te verdedigen als nodig is om te evacueren.
empire strikes back atatf1576154508
Normaal gesproken zit er aan het einde van de film een slag waar we in de Star Wars recap niet zoveel tijd aan hoeven te besteden, maar dit keer zit het wat dichter bij het begin. Wat belangrijk is, is dat Leia en C-3PO noodgedwongen met Han en Chewie mee moeten in de Falcon en dat Luke en R2-D2 na afloop van de slag niet naar het ontmoetingspunt van de rebellen gaan, maar naar Dagobah.

Geen soepele onstnapping

De bemanning van de Falcon de nodige problemen. Het idee was om net als de rest van de rebellen snel via hyperspace naar het ontmoetingspunt te gaan. Maar als je hyperdrive het niet doet is het snel gedaan met zo’n plan. Om de enorme vloot die achter ze aan zit te ontwijken vliegt Han een asteroïdenveld in. Gevaarlijk, maar het geeft wel dekking.
Wanneer ze alle TIE-fighters die achter ze aan vliegen zijn kwijtgeraakt zet Han de Falcon in het binnenste van een asteroïde aan de grond. Daar verblijft het gezelschap een tijdje om de Hyperdrive te repareren. In de tijd dat ze daar verborgen zitten heeft Han steeds een beetje meer succes in het flirten met Leia, maar de Hyperdrive gaat er niet op vooruit.
empire strikes back han solo and the princessf1576154661

Vast in het moeras

Eenmaal aangekomen op Dagobah loopt de landing niet gesmeerd. Luke’s X-Wing belandt in een moeras, wat betekent dat Luke voorlopig niet weg kan en geen andere keus meer heeft dan op zoek te gaan naar Yoda. Maar terwijl Luke nog druk bezig is om te bedenken hoe hij de zoektocht aan gaat pakken heeft Yoda hém al gevonden.
Niet dat Yoda zich meteen prijsgeeft, hij heeft besloten om meteen Luke’s geduld op de proef te stellen en gedraagt zich daarom als een rare kluizenaar. De Jedi meester concludeert dat het geduld ver te zoeken is en wil Luke eigenlijk niet trainen, maar Obi-Wan overtuigt hem om het toch te doen.
empire strikes back lukef1576154758

En vreemde asteroïde

Terwijl de Falcon verborgen is krijgt Vader opdracht om contact op te nemen met de keizer. Die vertelt hem dat Luke vrijwel zeker de zoon van Anakin Skywalker is. Dat betekent dat Luke te krachtig is en zeker geen Jedi mag worden. Vader stelt voor om hem aan de kant van het Empire te krijgen. Daar stemt de keizer maar wat graag mee in.
Intussen ontdekken Han, Leia, en Chewbacca dat de grot waarin ze geparkeerd staan helemaal geen grot is, maar het spijsverteringskanaal van een enorm ruimtemonster. Ze weten te ontsnappen voordat het beest ze opeet, maar dat betekent wel dat nog altijd zonder hyperdrive achtervolgd worden door het Empire.
Han verbergt zijn schip op de achterkant van een Star Destroyer en wacht af. Op den duur zal de zoektocht naar de Falcon opgegeven worden, en zal de Destroyer zijn afval lozen om de sprong naar hyperspace te maken. Wanneer dat gebeurt koppelen ze los om ongezien weg te vliegen. Een goed plan, maar Darth Vader heeft meerdere premiejagers ingehuurd om de Falcon te vinden. Eén van hen, Boba Fett, heeft Han’s plan door en volgt hem.

Yoda en de Force

Intussen op Dagobah leert Luke het nodige over de Force. Yoda vertelt hem hoe gemakkelijk het is om verzwolgen te worden door de Dark Side. Dat wordt bewezen wanneer Luke in een visioen Darth Vader doodt om vervolgens zijn eigen gezicht onder de helm aan te treffen.
Ondanks zijn vorderingen kan Luke nog altijd moeilijk geloven in de ware kracht van de Force. Hoewel hij het verplaatsen van stenen inmiddels redelijk onder de knie heeft kan hij zijn X-Wing nog niet uit het moeras halen, terwijl dat volgens Yoda exact hetzelfde is als het verplaatsen van stenen. Om zijn punt te maken brengt Yoda het schip met gemak aan wal.
empire strikes back trainingf1576154981
Later krijgt Luke plotseling een visioen: zijn vrienden zijn in gevaar. Hij wil ze redden, maar Obi-Wan en Yoda zijn tegen. Zijn training is niet afgerond, het Vader-visioen bewijst dat de Dark Side hem zo kan verleiden en hij gelooft nog niet genoeg in de Force. Toch vertrekt Luke, zij het met de belofte dat hij terug zal keren.

Cloud City

Zonder hyperdrive komt de Falcon niet ver, maar gelukkig is het schip in de buurt van Bespin. Boven die planeet zweeft Cloud City, een stad die gerund wordt door Han’s oude vriend Lando Calrissian. Lando biedt een hartelijke ontvangst, maar toch is er iets ongemakkelijks aan het verblijf. 3PO bijvoorbeeld raakt al snel vermist en Chewie vindt hem in stukken terug op een schroothoop.
De situatie gaat van kwaad tot erger wanneer Lando het gezelschap uitnodigt voor een maaltijd. Aan het hoofd van de tafel zit niemand minder dan Darth Vader. Hij heeft via Boba Fett ontdekt waar ze waren, en wist voor de Falcon in Cloud City te komen en een deal te maken met Lando. Vader neemt het gezelschap gevangen en martelt ze om Luke naar Bespin te lokken.
Bovendien heeft Vader nu een proefpersoon. Hij wil Luke namelijk naar de keizer brengen door hem in carbonite te bevriezen, maar de carbon freezing voorzieningen van Cloud City zijn nog nooit op mensen gebruikt. Een test op Han lijkt een goed plan. Han wordt succesvol bevroren en meegegeven aan Boba Fett, maar niet voordat Leia toegeeft dat ze van hem houdt.
empire strikes back carbon freezingf1576155125

De ontsnapping en de val

Met hulp van Lando, die spijt heeft van de deal met Vader, weten Leia, Chewie, en 3PO te ontsnappen. Ze worden vergezeld door R2, die zojuist met Luke is gearriveerd. Luke loopt intussen recht in de val.
Luke en Vader treffen elkaar in de carbon freezing ruimte en duelleren. Luke is iets beter dan Vader had gedacht en weet zelfs te ontsnappen aan het carbonite. Toch stelt hij nog weinig voor vergeleken met Vader. Boven een enorme schacht ontwapent Vader Luke door zijn hand af te hakken. Dan vertelt hij Luke de waarheid die Ben Kenobi voor hem verborgen hield: Luke’s vader is niet gedood door Vader. Vader is Luke’s vader.
Luke weigert zich aan te sluiten bij Vader en springt in de enorme schacht. Wonder boven wonder overleeft hij dit, maar hij is wel in de problemen. Met de Force roept hij Leia, die de Falcon omkeert en hem komt halen. Dan is het alleen nog aan R2 om de hyperdrive eindelijk goed te repareren, en zo weten Luke, Leia, Chewie, Lando, 3PO en R2 zich eindelijk bij de rest van de rebellen te voegen.
empire strikes back no i amf1576155237

De Star Wars recap eindigt niet gunstig voor de rebellen

Een hand meer of minder is in Star Wars niet zo’n probleem, ook niet voor Luke, die snel een mechanisch exemplaar krijgt aangemeten. Een Han meer of minder is daarentegen een groot verlies, en we zullen in de volgende Star Wars recap zien dat het terughalen van hun vriend een grote prioriteit wordt voor Luke, Chewie, Lando en Leia. We zijn snel terug voor een Star Wars recap over Return of the Jedi.
Lees ook de vorige edities van de Star Wars Recap: