Star Wars Recap - Revenge of the Sith

Article
zaterdag, 07 december 2019 om 16:00
Er zijn drie jaren verstreken sinds Attack of the Clones. Die gehele drie jaar zijn getekend door de Clone Wars, waar de Republiek behoorlijk onder lijdt. Nu loopt de oorlog op zijn einde, en hoe het ook alweer precies ging kun je lezen in deze Star Wars Recap voor Revenge of the Sith!
Vlak boven Coruscant woedt een hevige strijd. De separatisten, onder leiding van Count Dooku en General Grievous, zijn erin geslaagd om kanselier Palpatine gevangen te nemen en proberen met hem te vluchten. De vloot van de republiek houdt dat tot dusver tegen en temidden van dat alles slagen Obi-Wan Kenobi en Anakin Skywalker erin om aan boord te komen van het vlaggenschip van de separatisten.
Hun missie? Palpatine redden, natuurlijk! Het kost enige moeite om de kanselier te bereiken. R2-D2 moet zelfs in zijn eentje een aantal Super Battle Droids te lijf gaan om de missie te laten slagen. R2’s heldhaftige moment van deze film valt alleen een beetje in het niet tegenover het feit dat Obi-Wan en Anakin het druk hebben met Count Dooku.
palpatines reddingf1575366509
Obi-Wan wordt al snel onschadelijk gemaakt door Dooku, maar Anakin slaagt erin om Dooku te ontwapenen. Even aarzelt Anakin of hij binnen de Jedi Code het recht heeft om Dooku te doden, maar op aandringen van Palpatine zwicht hij. Gelukkig (of helaas) is Obi-Wan nog steeds buiten westen en ziet hij dit moment van zwakte niet.
De Jedi en Palpatine moeten nu zien te ontsnappen van het ruimteschip. Dat gaat niet vlekkeloos. Ze lopen Grievous tegen het lijf, en hoewel ze dat overleven ontsnapt de cyborg-generaal. Technisch gezien weten de Jedi nooit het schip te ontsnappen, maar de restanten ervan veilig aan de grond zetten is bijna net zo goed.
revenge of the sith another happy landingf1575366754

Goed nieuws, of toch slecht nieuws?

Op de grond wordt Anakin opgewacht door Padmé. Door de vele veldslagen die Anakin de laatste tijd heeft moeten voeren hebben ze elkaar de laatste tijd weinig gezien. Padmé heeft nieuws: de laatste keer dat ze elkaar zagen heeft ze een kind opgeleverd. Of tenminste, een zwangerschap. Anakin wil nog even niks weten van alle moeilijkheden die een kind in hun verboden huwelijk met zich mee zal brengen.
Toch moet hij daar snel aan geloven. Hij krijgt nachtmerries, zoals de dromen die hij had over zijn moeder. In de dromen sterft Padmé bij de geboorte van hun kroost. Misschien valt er nog wat aan te doen, maar geen van beiden kunnen ze openlijk om hulp vragen…

De kanselier en de Jedi

Anakin kan het goed vinden met Palpatine en vice versa. Daar wil de kanselier maar wat graag bebruik van maken en dus stelt hij Anakin aan als zijn persoonlijke vertegenwoordiger in de Jedi Council. Dat is eigenlijk niet de bedoeling: de Jedi bepalen graag zelf wie er een stoel krijgt in de raad.
revenge of the sith jedi councilf1575367111
Toch wordt Anakin aangenomen, maar niet bepaald met open armen. Een stoel in de Jedi Council gaat normaal gesproken gepaard met een promotie tot Jedi Master, maar dat wordt Anakin onthouden. Bovendien blijkt achteraf dat ze de aanstelling alleen hebben goedgekeurd om Anakin te gebruiken als spion.
De Jedi voelen al een tijdje enig wantrouwen ten opzichte van Palpatine. De oorlog lijkt voor hem alleen maar voordelen te hebben. Zo heeft hij ongekende bevoegdheden en zit hij al langer als kanselier dan normaal gesproken is toegestaan. Aan Anakin de taak om uit te zoeken of de vermoedens van de Jedi gegrond zijn. Intussen zal de rest van de orde proberen om Grievous, het laatste koptstuk van de separatisten, te vinden en uit te schakelen.

“Did you ever hear the tragedy…?”

Door de spionageopdracht en zijn gebrek aan promotie is Anakins vertrouwen in de Jedi Orde enigszins geschaad. Voor Palpatine is dat een mooie ingang voor een goed gesprek. Wanneer General Grievous gevonden is laat hij Anakin bij zich komen en spreekt hij zijn wens uit dat Anakin de missie om Grievous te doden zal leiden. Dan suggereert hij dat hij andere Jedi niet meer vertrouwt, dat ze van plan zouden zijn de leiding van de Republiek over te nemen.
revenge of the sith opera scenef1575367276
De twee bespreken kort hun vetrouwen in de Jedi. Anakin wil ze nog niet volledig opgeven, maar het is duidelijk dat hij aan ze twijfelt. Dan vertelt Palpatine over Darth Plagueis the Wise. Deze Sith was in staat anderen te redden van de dood. Daar wil Anakin, gezien zijn nachtmerries over Padmé, maar al te graag meer van weten, maar van een Jedi gaat hij het niet horen.

De jacht op Grievous is geopend

Palpatine’s suggestie om Anakin achter Grievous aan te sturen wordt niet gehonoreerd. De Jedi willen een ervarener Jedi op de zaak zetten: niemand minder dan Obi-Wan Kenobi. Obi-Wan vetrekt naar Utapau, waar Grievous voor het laatst gezien is. Yoda vertrekt ook, naar Kashyyyk, om daar de Wookiees bij te staan in hun eigen strijd tegen de separatisten.
Wanneer Anakin bericht doet aan de kanselier van de vorderingen rondom de zaak Grievous volgt nogmaals een goed gesprek. Dit keer smijt hij alle subtiliteit uit het raam. Hij laat duidelijk merken dat hij de Sith Lord is die boven Dooku en daarvoor boven Maul stond. Hij zou Anakin kunnen helpen Padmé te redden. Anakin hoeft zich alleen maar bij hem aan te sluiten.
revenge of the sith grievousf1575367559

Hello there!

Op Utapau komt Obi-Wan er al snel achter dat Grievous zich inderdaad daar shuil houdt. Mijn zijn klonenbatallion achter zich daagt Obi-Wan Grievous uit tot een duel. Dat duel en de achtervolging die volgt zijn allemaal zeer spectaculair, maar voor deze Star Wars Recap niet direct relevant. Met enige moeite en een noodgedwongen greep naar een wel heel barbaars wapen weet Obi-Wan Grievous te doden.
Terug op Coruscant licht Anakin Mace Windu in over zijn vermoeden dat Palpatine een Sith is. Windu gelooft dat maar wat graag, en gaat direct op pad om met zijn eigen ogen te zien of wat Anakin zegt waar is. Zo nodig zal hij de kanselier arresteren en Anakin in het vervolg vertrouwen. Hoewel Anakin graag mee zou gaan, krijgt hij de opdracht om in de raadskamer van de Jedi te wachten.

Een mislukte arrestatie

De arrestatie verloopt niet vlekkeloos. Drie Jedi Masters worden vrijwel moeiteloos door Palpatine, die inderdaad een Sith Lord is, om zeep geholpen. Alleen Mace Windu is in staat om de kanselier onder de duim te krijgen. Tenminste, totdat Anakin, die niet stil kon zitten toch ter plaatse verschijnt. Hij probeert Mace te overtuigen dat Palpatine alleen gearresteerd hoeft te worden, maar Mace ziet alleen een Sith Lord die zo snel mogelijk gedood moet worden.
revenge of the sith arrestf1575367706
Anakin is niet van plan om de enige man die hem kan helpen om Padmé te redden te laten doden. Hij ontwapent Mace, die vervolgens hetzelfde lot toebedeeld krijgt als de subtiliteit van Palpatine. Palpatine staat op. Anakin lijkt spijt te hebben van wat hij heeft gedaan, maar onderwerpt zich toch aan de Sith Lord. Er is geen weg terug. Palpatine benoemt hem tot Darth Vader.

De ware aard van het klonenleger

Alle Jedi die Darth Sidious in de weg zouden kunnen staan zijn ver van Coruscant, dood, of zojuist benoemd tot Sith Lord. Sidious stuurt Vader naar de Jedi tempel om daar alle op Coruscant aanwezige Jedi uit te roeien, inclusief de kinderen. Zelf geeft hij het klonenleger, dat altijd al mysterieus en een beetje verdacht was, opdracht om hun Jedi leiders om te brengen.
reveng of the sith order 66f1575367847
Er zijn maar weinig Jedi die dit overleven, maar zowel Yoda als Obi-Wan weten te ontsnappen. Met de hulp van senator Bail Organa van Alderaan weten ze terug te keren naar Coruscant. Daar zorgen ze voor een waarschuwingssignaal naar mogelijke overlevende Jedi en zoeken ze uit wie er achter de aanval zit. Intussen in de senaat wordt de Republiek omgevormd tot het Galactic Empire, met Sidious als keizer aan het hoofd.

Het einde van Anakin Skywalker

Sidious heeft Vader naar Mustafar gestuurd om daar af te rekenen met de overgebleven separatisten. Padmé weet waar haar man is, maar niet waarom of wat hij heeft gedaan. Wanneer Obi-Wan haar met de waarheid confronteert wil ze het niet geloven en vertrekt ze naar Mustafar om Vader uit te horen. Obi-Wan verbergt zich aan boord van haar schip.
Wanneer Vader Obi-Wan ziet denkt hij dat Padmé hem bewust mee heeft genomen en hij valt haar aan. Padmé overleeft dat ternauwernood. Obi-Wan is er eindelijk van overtuigd dat de Anakin die hij al die jaren heeft gekend en getraind niet meer te redden is en begint een duel met hem. Ze zijn aan elkaar gewaagd, maar Obi-Wan weet een strategische positie te bemachtigen en verlaat Vader. Daarbij verliest Vader de rest van zijn ledematen.
revenge of the sith battle of heroesf1575368049

De geboorte

Intussen doet Yoda een poging om Sidious te doden. Helaas is de nieuwe keizer te krachtig en moet Yoda zich terugtrekken. Terwijl Yoda ontsnapt vetrekt Sidious naar Mustafar, waar hij Vader volledig verbrand aantreft. De vulkanische stromen van Mustafar zijn geen goede plek om zonder benen hulpeloos te liggen spartelen. Sidious neemt Vader mee en weet hem in leven te houden met een angstaanjagend zwart kostuum.
Intussen bevalt Padmé van een tweeling: Luke en Leia. Hoewel ze de bevalling medisch zou moeten overleven worden de schok en haar gebroken hart haar teveel en sterft ze. Haar kinderen worden verborgen voor de nieuwe keizer. Leia gaat met Bail organa mee naar Alderaan, net als R2-D2 en C-3PO (die laatste zonder geheugen). Luke wordt door Obi-Wan overhandigd aan zijn oom en tante op Tatooine.
revenge of the sith luke tatooinef1575368223

De Star Wars Recap bereikt het einde van de prequels

Voor de film, en dus deze lange Star Wars Recap, afsluit zien we de begrafenis van Padmé. Ergens in de ruimte kijken Sidious en Vader toe op de bouw van een enorm ruimtestation. Dat station wordt nog belangrijk, maar dat zullen we bespreken in een volgende Star Wars Recap: namelijk voor A New Hope.
Lees ook de Star Wars Recap voor de vorige episodes van de Skywalker Saga:

Populair Nieuws