Star Wars Recap - Return of the Jedi

Article
zondag, 15 december 2019 om 13:30
Het is een jaar geleden dat Han Solo is meegegeven aan Boba Fett en zijn vrienden zijn van plan hem te redden. Intussen werkt het Empire aan een tweede Death Star, maar die is nog niet af. De rebellen grijpen hun kans en hoe dat ging kun je teruglezen in deze Star Wars recap!
Darth Vader brengt een bezoek aan de tweede Death Star. De keizer is niet tevreden over de vordering van de bouw. De tweede zou inderdaad sneller af moeten kunnen zijn dan de eerste, maar is een beetje uitloop echt zo erg? Hoe het ook zij, de druk wordt hoog opgevoerd: de keizer zelf komt binnenkort een kijkje nemen.

Een stapsgewijze infiltratie

Luke Skywalker weet nog helemaal niks van een nieuwe Death Star. Zijn prioriteiten liggen momenteel bij Jabba the Hutt, aan wie de bevroren Han is uitgeleverd. Luke stuurt R2 en 3PO naar Jabba’s paleis om aan te kondigen dat hij binnenkort langskomt om te onderhandelen over de vrijheid van Han. Als teken van goede wil geeft hij R2 en 3PO aan Jabba, die de twee direct aan het werk zet.
Niet veel later arriveert er een mysterieuze premiejager in het paleis. Hij heeft Chewbacca gevangen genomen en komt een beloning vragen. Vervolgens is hij welkom om in het paleis te verblijven. Daar maakt hij gebruik van om ‘s nachts Han te bevrijden. Han kan na zo’n lange tijd in slaap tijdelijk niet zien en vraagt wie zijn redder is. De premiejager ontmaskert zichzelf en het blijkt Leia te zijn.
Helaas heeft Jabba al die tijd toegekeken en neemt hij Han weer gevangen. Leia ook, maar zij krijgt zo mogelijk een ergere verblijfplaats dan een cel: aan Jabba’s zijde, zeer schaars gekleed. Dat is hoe Luke iedereen aantreft wanneer hij eindelijk zelf ten tonele verschijnt. Hij probeert met Jabba te onderhandelen, maar daar zit de Hutt niet op te wachten, en hij laat Luke door een luik vallen om daar verslonden te worden door een Rancor.
return of the jedi rancorf1576235732

De Sarlacc in de Pit of Carkoon

Wonder boven wonder weet Luke ongewapend de Rancor te doden door een enorme deur op hem te laten vallen. Jabba heeft het nu helemaal gehad met iedereen die met Han te maken heeft en beveelt dat ze geëxecuteerd zullen worden door ze te voeren aan een Sarlacc. Alleen Leia mag blijven leven: zij mag haar huidige positie behouden, maar dat is misschien nog wel erger.
Luke zal als eerste aan de Sarlacc gevoerd worden, maar een klein knikje naar Lando, die al die tijd al undercover is aan het hof van Jabba, laat zien dat het plan nog kans van slagen heeft. Juist op het moment dat Luke van de plank geduwd wordt schiet R2 zijn nieuw, groen lightsaber naar hem toe. Er breekt een gevecht uit. Han laat Boba Fett per ongeluk in de Sarlacc vliegen. Leia wurgt Jabba met de ketting waarmee hij haar bij zich houdt. Om het af te maken blazen Luke en Leia Jabba’s zeilschip op.
return of the jedi slave leiaf1576235866

Yoda’s einde

Luke keert terug naar Dagobah om zijn training af te ronden, maar eenmaal aangekomen treft hij een zieke, stervende Yoda aan. Luke hoeft volgens de Jedi meester niks meer te leren, maar voordat hij een Jedi is moet hij nog wel Darth Vader confronteren. Voordat Yoda definitief één wordt met de Force bevestigt hij dat Darth Vader inderdaad Luke’s vader is en vertelt hij dat er nog een Skywalker rondloopt.
Voordat Luke Dagobah achter zich laat heeft hij nog één keer een gesprek met Obi-Wan. Die verdedigt zijn leugentje om bestwil als deels waar. Ook onthult hij dat de andere Skywalker Luke’s tweelingzus is. Al snel beseft Luke dat het Leia moet zijn. Voordat Luke vertrekt drukt Obi-Wan hem op het hart dat hij zijn gevoelens moet verbergen: de keizer kan er gebruik van maken.

Een buitenkansje voor de rebellen

Intussen zijn de op de hoogte gekomen van de nieuwe Death Star. Nog beter is dat ze weten hoe die vernietigd kan worden. Nóg beter is dat de keizer aan boord zal zijn. Als ze deze overwinning in de wacht kunnen slepen is het zo goed als gedaan met het keizerrijk. Han, Leia, Luke en Chewbacca zullen het schild dat vanaf één van de manen van Endor om de Death Star wordt geprojecteerd onklaar maken. Lando zal daarna een aanval op het station leiden.
Dat gaat, net als altijd, volledig volgens plan. Behalve dan dat het team op de maan vrijwel meteen gezien wordt. Hoewel ze rapportage over hun aanwezigheid weten te voorkomen raakt Leia tijdens een achtervolging de groep kwijt. Terwijl ze naar haar zoeken loop de rest van de groep in een val gezet door de Ewoks, de inheemse bevolking van de maan.
return of the jedi god 3pof1576236011

Een nieuw bondgenootschap

De groep wordt meegenomen naar een boomhuttendorp waar ze Leia, die eerder bevriend was geraakt met een Ewok weer ontmoeten. De vreugde van deze hereniging wordt een beetje verpest doordat de rest moet gaan dienen als hoofdgerecht in een diner ter ere van 3PO, die voor god wordt aangezien. Gelukkig weet 3PO (met wat hulp van Luke) daar een stokje voor te steken en de Ewoks zelfs te rekruteren als bondgenoot tegen het Empire.
Die avond glipt Luke weg, maar niet onopgemerkt door Leia. Ze vraagt hem wat er mis is, maar het antwoord is erger dan ze had verwacht. Darth Vader weet door de Force dat Luke op de maan is. Zolang hij blijft is de missie in gevaar. Dan vertelt hij haar dat ze zijn zus is en dat Vader hun vader is. Luke vertrekt met het doel Darth Vader terug te halen van de Dark Side. Als hij niet terugkomt is Leia de laatste hoop voor de rebellen.

It’s a trap!

Luke geeft zichzelf over aan het Empire en probeert met Vader te praten, maar die houdt vol dat hij niet meer te redden is en neemt zijn zoon mee naar de Death Star. Daar zit Palpatine op de troon. Volgens hem loopt alles nog op rolletjes. Hij heeft de rebellen laten geloven dat de Death Star het niet doet om een aanval uit te lokken en zijn hardnekkigste tegenstanders voor ééns en voor altijd uit te roeien. Luke moet nu toekijken hoe dat zich voltrekt.
return of the jedi a wing pilotf1576236159
Op de grond treedt de val het snelst in werking. Wanneer Han en zijn overgebleven team bij de schildbunker aankomt blijken de keizerlijke troepen voorbereid te zijn op hun aanval. Wat een snelle verrassingsaanval had moeten zijn verandert in een uitgebreide veldslag. Dat betekent dat de rebellenvloot bij aankomst bij de Death Star niet direct het gevaarte in kan vliegen en het noodgedwongen tegen de superieure vloot van het Empire op moet nemen.
Luke ziet het allemaal vanuit de troonzaal in de Death Star. Wanneer hij het niet meer aan kan zien grijpt hij naar zijn lightsaber en haalt hij uit naar de keizer. Hij wordt tegengehouden door Darth Vader. Dat is precies wat Palpatine al die tijd heeft willen zien: een Luke die zich laat leiden door zijn emoties kan hij veel makkelijker manipuleren.

Het tij keert

Toch verloopt lang niet alles volgens het plan van de keizer. Zijn troepen op de grond hebben geen weet van de Ewoks, en zijn totaal niet voorbereid op hun wat primitievere tactieken. Het kost enige moeite, maar uiteindelijk raken de stormtroopers overmand door de kleine beertjes. Han lokt de bunkertroepen met een list naar buiten. Eindelijk kan het schild om de Death Star onklaar gemaakt worden.
Intussen verbergt Luke zich voor Vader. Hij wil het gevecht niet aangaan. Maar wanneer zijn gedachten het bestaan van Leia verraden en Vader suggereert dat zij wellicht het Empire kan dienen breekt Luke. Hij gaat Vader met alles wat hij heeft te lijf en hakt Vader’s hand af, zoals Vader Luke’s hand afhakte in Cloud City. Dat brengt Luke terug naar de realiteit. Hij weigert Vader te doden, en hij weigert zich aan te sluiten bij de keizer.
return of the jedi emeporf1576236335
Palpatine legt zich erbij neer dat hij Luke niet aan zijn kant kan krijgen en begint hem te martelen. Luke smeekt om de hulp van zijn vader. Vader kijkt heen en weer tussen zijn meester en zijn zoon. Juist wanneer de keizer Luke wil doden maakt Anakin zijn keuze. Hij grijpt zijn voormalige meester en smijt hem in een enorme schacht. Palpatine lijkt te exploderen, en Anakin bezwijkt door alle elektriciteit die door zijn pak heeft gestroomd.

De overwinning

Het schild om de Death Star is onklaar gemaakt en Lando vliegt naar binnen om het station van binnenuit op te blazen. Intussen sleept Luke Anakin naar een shuttle, maar voordat ze kunnen vertrekken wil de stervende Anakin zijn zoon met eigen ogen zien. Met zijn masker af sterft hij, maar niet voordat hij toegeeft dat Luke gelijk had over het goede in hem.
Met het lichaam van Vader aan boord weet Luke nog net te ontsnappen voordat Lando de boel in de hens zet. De overwinning van de rebellen verzwakt het Empire behoorlijk. Het duurt daarna ook niet lang meer voor ze de oorlog winnen.
return of the jedi duelf1576236468

De Star Wars recap is snel terug voor de sequels!

Op de maan van Endor maakt Luke een brandstapel voor Anakin, waarna hij zich bij het feestend gezelschap voegt in het Ewok dorp. Hij ziet dat zijn vader zich bij de geesten van Obi-Wan en Yoda gevoegd heeft. Iedereen is tevreden met de overwinning, maar kan het echt zonder nasleep? Dat wordt duidelijk in de Star Wars recap voor The Force Awakens!
Lees ook de Star Wars Recap voor de vorige films:

Populair Nieuws