Star Wars Recap - The Phantom Menace

Article
donderdag, 28 november 2019 om 7:30
Over een paar weken komt de ‘Skywalker Saga’ ten einde in The Rise of Skywalker. Voor die tijd wil je misschien de vorige films nog een keer kijken, maar wat als je daar geen tijd voor hebt? In dat geval presenteren wij de Star Wars Recap, te beginnen met The Phantom Menace.
Er is onenigheid in de Galactic Republic over de belasting van handelsroutes. Om een punt te maken blokkeert de Trade Federation alle handel naar de planeet Naboo. In de senaat wordt hevig gedebatteerd, maar net als in het echt is politieke besluitvorming in Star Wars vrij traag. Daarom heeft kanselier Valorum twee Jedi, Qui-Gon Jinn en Obi-Wan Kenobi, naar de Trade Federation gestuurd om te onderhandelen.

Een mysterieuze opdrachtgever

Zodra de Trade Federation doorheeft dat de onderhandelaars Jedi zijn nemen ze contact op met een schimmige figuur. Deze mysterieuze opdrachtgever is duidelijk: de Jedi moeten dood. Er wordt een poging gedaan met gifgas en een aantal Battle Droids, maar Qui-Gon en Obi-Wan weten te ontsnappen en verbergen zich aan boord van een troepentransport dat gereed gemaakt wordt voor een invasie van Naboo.
naboof1579711495
Eenmaal aangekomen op Naboo is het zaak dat de twee Jedi de koningin van Naboo zo snel mogelijk bereiken. Daarbij krijgen ze hulp van de onhandige, maar behulpzame Jar Jar Binks. Zijn volk wijst ze de snelste weg naar het koninklijk paleis, waar ze net op tijd aankomen om de koningin te redden en van de planeet te ontsnappen.
Die ontsnapping verloopt niet vlekkeloos: de monteursdiensten van R2-D2 zijn op zeker moment het enige dat tussen onze hoofdpersonages en een vroegtijdige dood staat. Het zal niet de laatste keer zijn dat R2 de held uithangt, zoals we verderop in de Saga, en dus in volgende delen van de Star Wars Recap zullen zien.

De allesbepalende tussenstop

Qui-Gon, Obi-Wan, de koningin en Jar Jar mogen dan ontsnapt zijn aan de blokkade, maar hun schip is wel beschadigd geraakt. Hun plan om naar de hoofdstad van de Republiek te gaan om daar te vertellen wat er gaande is op Naboo wordt onderbroken voor een pitstop op de woestijnplaneet Tatooine.
c 3po phantom menacef1574357153
Wonder boven wonder zijn de onderdelen die nodig zijn om het schip weer aan de praat te krijgen. Helaas nemen de plaatselijke handelaren geen genoegen met de officiële munt van de republiek, die op Tatooine niet of nauwelijks invloed heeft. Gelukkig biedt Anakin Skywalker, slaaf van de handelaar die de nodige onderdelen heeft, aan om te helpen.
Er valt de volgende dag behoorlijk wat prijzengeld te winnen in een podrace, een snelle en gevaarlijke sport. Anakin schijnt de enige mens te zijn die mee kan vliegen in zo’n race, wat Qui-Gon doet vermoeden dat de Force ongebruikelijk sterk moet zijn bij deze jonge slaaf.
podracef1574356614
Met die feiten op een rijtje is de uiteindelijke weddenschap met Anakin’s eigenaar als volgt: als Anakin de race wint krijgt Qui-Gon de nodige onderdelen en mag hij Anakin met zich meenemen. Als Anakin verliest maakt zijn eigenaar aanspraak op het schip wat onze helden proberen te repareren. De race is spectaculair en uiteraard wint Anakin. Over de details van de race hoeven we ons in een Star Wars Recap niet zo druk te maken.

De senaat en de Jedi Council

Anakin heeft wat moeite of afscheid te nemen van zijn moeder, maar gaat toch met Qui-Gon mee. Voordat ze kunnen opstijgen worden ze aangevallen door een figuur in het zwart: Darth Maul (of Dennis the Phantom Menace, als je dat liever hebt). Dat wordt toegevoegd aan de lijst met dingen die op Coruscant besproken moeten worden. Onderweg naar de hoofdstad wordt de eenzame Anakin getroost door het dienstmeisje Padmé, waar hij eerder al erg van gecharmeerd was.
Eenmaal aangekomen op Coruscant gaat het gezelschap kort uiteen. Qui-Gon en Obi-Wan doen verslag aan de Jedi Council, terwijl het gezelschap van Naboo in overleg gaat met hun senator. Die senator, Palpatine, heeft ongeveer dezelfde neus en kin als de geheimzinnige opdrachtgever van de Trade Federation, maar dat zal wel toeval zijn.
jedi templef1574356739
De senaat is weinig bereid om iets te doen aan de situatie op Naboo, dus besluit de koningin, op aanraden van Palpatine, om de huidige kanselier af te zetten met een motie van wantrouwen. De Jedi besluiten intussen dat de aanval op Qui-Gon een serieuze zaak is die uitgezocht moet worden, maar zijn verzoek om Anakin te trainen wijzen ze af. Anakin is een paar jaar ouder dan gebruikelijk voor nieuwe Jedi.
De koningin heeft het geduld niet om op Coruscant te blijven terwijl haar volk lijdt en besluit om terug te gaan naar Naboo. Om haar te beschermen sturen de Jedi Qui-Gon en Obi-Wan mee. Bovendien denken de Jedi dat dit dé manier is om Dennis the Phantom Menace weer tegen het lijf te lopen. Zo komt het einde van de film, en dus het einde van deze eerste Star Wars Recap in zicht.

De slag om Naboo

Eenmaal aangekomen op Naboo vraagt Padmé, die al die tijd de ware koningin van de planeet was, de hulp van Jar Jar’s volk om de Trade Federation te verdrijven. Er wordt een plan beraamd. Er wordt een veldslag gevoerd met het robotleger van de Trade Federation terwijl Padmé probeert de leider van het gespuis gevangen te nemen. Boven de planeet wordt een poging gedaan om het commandoschip dat het robotleger bestuurt uit te schakelen. Als Maul zijn gezicht laat zien is hij voor de rekening van Qui-Gon en Obi-Wan.
qui gon v maulf1574356893
Het plan slaagt. Tot ieders verbazing is het de kleine Anakin die, wellicht bijgestaan door de Force, het commandoschip uitschakelt. Het enige dat niet volgens plan loopt is dat Denn- sorry, Darth Maul Qui-Gon weet te doden, al wordt hij daarna zelf vakkundig verslagen door Obi-Wan. Daarmee verdient Obi-Wan de titel Jedi Knight, en de goedkeuring om Anakin te trainen.

Het einde van het begin

Palpatine, die in de tussentijd verkozen is tot de nieuwe kanselier van de republiek, arriveert om de overwinning te vieren. Hij is erg onder de indruk van de prestaties van Anakin. Voordat het feest kan beginnen wordt Qui-Gon gecremeerd. Tijdens de plechtigheid vragen Jedi Meesters Yoda en Mace Windu zich af of Maul een Sith was en wie de andere helft is van het duo dat er dan zou moeten zijn. De camera blijft na die opmerking even hangen op Palpatine, maar dat zal wel toeval zijn.
palpatine phantom menacef1574357265

Dat was voorlopig de Star Wars Recap

Zo komen we aan het einde van deze Star Wars Recap over The Phantom Menace. Hoewel de vrede op Naboo is weergekeerd en de twee inheemse bevolkingen van de planeet een nieuwe vriendschap tegemoet gaan is het niet eind goed al goed. Films, series en games in de franchise heten nog altijd geen Star Peace. We zien je dan ook binnenkort graag terug op XGN voor de Star Wars Recap voor Attack of the Clones!

Populair Nieuws