Winkels stellen maatregelen in om PS5 uit handen van scalpers te houden

News
donderdag, 04 februari 2021 om 6:00
Eén van de meest gewilde producten van het moment is ongetwijfeld de PS5. Wereldwijd heerst er een schaarste en scalpers proberen daarmee hun zakken te vullen. Bepaalde winkels stellen nu alleen maatregelen in om te voorkomen dat de PS5 consoles in handen vallen van doorverkopers.
Webshops accepteren niemand meer op de reserveringslijst, omdat die al te lang zijn geworden voor de PlayStation 5. Alle exemplaren die vervolgens in de vrije verkoop terecht komen, worden binnen enkele minuten opgekocht door scalpers, die hun gloednieuwe console meteen op sites als Marktplaats en Ebay te koop zetten. Voor een flinke meerprijs natuurlijk.
De doorverkopers zorgen voor veel onvrede onder consumenten en sommige winkels proberen nu door middel van verschillende maatregelen om hun PS5 consoles uit handen van scalpers te houden. De winkel Yodobashi Camera in Tokyo laat klanten bijvoorbeeld nu alleen klanten een exemplaar kopen als ze de credit card plan van de winkel gebruiken, dat meldt Famitsu. Bovendien kunnen medewerkers de verkoop weigeren als ze vermoeden dat de klant de PS5 gaat doorverkopen en nieuwe voorraad wordt op een willekeurig tijdstip verkocht.
De Britse retailer GAME heeft eerder al laten weten aan VGC dat de keten er alles aan doen om hun voorraad niet te verkopen aan scalpers. Zo wordt er maar één console verkocht per klant en zijn er een aantal automatische checks in het leven geroepen. Die maatregelen zijn in het leven geroepen nadat ruim 2000 PS5 consoles in handen vielen van een groep scalpers.

Rellen om de PlayStation 5

Dat Yodobashi Camera nieuwe maatregelen in het leven heeft geroepen om wat meer orde te brengen in de verkoop van de PS5 is geen verrassing. Eerder deze week braken er namelijk rellen uit voor de winkel, nadat er kaartjes werden uitgedeeld waarmee klanten een console konden kopen. De verkoop van de PS5 werd vervolgens stopgezet, nadat de actie compleet uit te handen liep.