PS5 of Series S/X: wat kun je het beste doen in 2023?

Article
dinsdag, 04 april 2023 om 15:00
xbox vs ps5f1596704708
Nu PlayStation 5 en Xbox Series S|X eindelijk beter beschikbaar komen, is voor velen de vraag actueel: welke console is de beste keuze in 2023? Wij helpen je kiezen en zetten de afwegingen op een rij.
Het is misschien wel de moeilijkste keuze die je dit jaar moet maken: welke console koop ik? Nu de huidige generatie consoles eindelijk in grotere aantallen voorradig zijn en voor het eerst in jaren gewoon in de winkels liggen, is voor velen het moment aangebroken om eindelijk die keuze te gaan maken. Maar als die keuze tussen een Xbox of PlayStation gemaakt moet worden, wat is dan de beste keuze? Wij helpen je in die afweging en sommen de voor- en nadelen van beide consoles op.

Modellen en kosten

Zowel de Xbox Series als de PlayStation 5 zijn verkrijgbaar in diverse modellen: een topmodel en een afgeslankte versie. De topmodellen zijn flink aan elkaar gewaagd, maar vooral bij de afgeslankte versies hebben beide consolebouwers flink andere keuzes gemaakt.
De PlayStation 5 is er in twee smaken, de PlayStation 5 en de PlayStation 5 Digital Edition. Het belangrijkste verschil tussen beide modellen wordt al door de naam weggegeven: de Digital Edition heeft geen schijflade en kan dus geen fysieke disks afspelen. Met de Digital Edition ben je dus volledig aangewezen op digitale games uit de PS Store of van het PS Plus abonnement. De Digital Edition is dan ook iets lichter en kleiner dan de disk versie, maar verder zijn de beide consoles identiek. De beide PS5 edities hebben dezelfde rekenkracht, GPU, en SSD schijfruimte. De consoles kosten 549 euro en 459 euro voor de Digital Edition.
design ps5 playstation 5f1591910094
Ook Microsoft biedt twee varianten aan voor de Xbox Series, genaamd de Series S en Series X. Beide consoles zijn heel verschillend; de Series X is een vierkant zwart blok, dat nog het meest lijkt op een mini-tower PC. De Series X is met een rekenkracht van 12,5 TFlops krachtiger dan de PlayStation 5 maar heeft verder grotendeels dezelfde configuratie.
Voor de Xbox Series S heeft Microsoft een heel andere strategie gekozen. Ook deze console is disd-loos, maar de verschillen met de Series X zijn groot. De Series S is een stuk minder krachtig en is ook een flink stuk kleiner dan zijn grote broer. Dat uit zich ook in de maximale scherm output: waar de Series X 4K kan leveren, houdt de Series S het bij quad-HD (2560x1440). ook het meegeleverde SSD geheugen is met512 GB de helft van wat de Series X mee krijgt.
Dit is ook meteen in de prijs terug te zien: waar de Xbox Series X 499 euro kost (vergelijkbaar met de beide PlayStation 5 modellen), is de Series S met 275 euro een flink stuk goedkoper.
Microsoft heeft dus een bredere, meer gevarieerde keuze in consoles, waar de modellen van Sony vrijwel identiek zijn, op de schijfladen na.
xbox series x xbox series sf1628074558

Games

Een console is leuk, maar uiteindelijk koop je die natuurlijk vooral om te gamen. Bij de vorige generatie heeft Microsoft nog geprobeerd de console als media-center te positioneren, maar ook zij zijn daarvan terug gekomen.
Omdat zowel de Xbox Series als Playstation 5 wat hardware betreft erg veel op PC lijken en elkaar wat rekenkracht niet veel ontlopen, is er deze generatie eigenlijk weinig discussie welke console multiplatform games beter kan draaien: beide consoles leveren vergelijkbare kwaliteit, waarbij uiteraard de Series S wel een lagere resolutie biedt door de hardware beperkingen.
Wat Exclusives betreft heeft Sony een enorm sterk track record waarbij elk jaar wel twee tot vier AAA exclusives uitgebracht worden. Ratchet & Clank, The Last of Us, Horizon, God of War, Demon's Souls, zelfs de grootste Xbox fans moeten toegeven dat dit stuk voor stuk geweldige games zijn.
Microsoft heeft het daarentegen een stuk lastiger. De consolebouwer heeft de laatste jaren heel veel studio's opgekocht en de Activision/Blizzard deal moet daar binnenkort nog bij komen, maar de laatste jaren is het behoorlijk stil geweest rond first party exclusives van Microsoft.
Natuurlijk kan Microsoft teren op de bekende series als Forza, Flight Simulator en Halo, maar het wordt hoog tijd dat alle aankopen daadwerkelijk wat op gaan leveren. Dat lijkt ook wel goed te zitten: de komende maanden kunnen we met Redfall en Starfield de eerste echte grote resultaten van zien en we verwachten ook Forza Motosrsports nog dit kwartaal, hoewel die game nog geen solide datum heeft. Ongetwijfeld komt daar nog een een ander bij, dus de toekomst ziet er een stuk rooskleuriger uit.
2021 gamesf1601906365

PS Plus vs Game Pass

Een vergelijk tussen beide console-rivalen is niet compleet zonder een vergelijk tussen de twee games-abonenmenten die aangeboden worden. Lang werd Game Pass gezien als 'the best thing since sliced bread', maar sinds de herstructurering van PS Plus vorig jaar is Sony flink ingelopen.
Zowel PS Plus als Game Pass komen in diverse smaken.
Game Pass kent drie hoofd-varianten: PC Game Pass en Xbox Game Pass voor 9,99 euro per maand en Game Pass Ultimate voor 12,99 euro per maand. Elke variant omvat een roulerende selectie games van tussen de 300 en 400 games, afhankelijk van het platform. PC Game Pass bevat ook EA Play, terwijl Game Pass Ultimate naast EA Play ook Gold omvat. Bij Gold ontvangen abonnees twee games er maand die actief blijven zolang het abonnement loopt. Als grote troeft heeft Microsoft al jaren het beleid dat first party games bij release meteen op Game Pass verschijnen.
PS Plus biedt drie varianten aan, waarbij elke duurdere variant de content van de vorige tier bevat. PS Plus Essential biedt maandelijks drie games die speelbaar blijven zolang het abonnement loopt. PS Plus Extra biedt daarnaast een roulerende selectie PS4 en 5 games.
Voor Extra is dat een roulerende selectie van 300 tot 400 games. Voor PS Plus Premium komen daar nog een keer 300-400 games bij, waardoor het totaal tot boven de 700 speelbare games komt. De prijs van PS Plus is 59,99 voor een jaar PS Plus Essential en 119,99 Euro voor een jaar PS Plus Premium. Een jaar PS Plus Extra kost 99,99 euro.
pc game pass gamesf1648052750
Vergelijken we PS Plus met Game Pass, dan zien we dat in de duurste, meest complete varianten PS Plus op jaarbasis goedkoper is dan Game Pass (120 euro tegen 155,88). Kijken we naar de maandelijkse games (PS plus Essential en Games with Gold), dan lijkt Microsoft dit het liefst te willen vergeten.
Het aantal games is al teruggeschroefd van 4 naar 2 en het zijn meestal niet de meest inspirerende games. Sony lijkt hier juist wél flink op in te zetten met maandelijks drie games waar door abonnees meestal vrij positief op gereageerd wordt.
Kijken we naar de roterende selectie games , dan is het aantal games bij PS Plus groter (ruim 700 tegenover 300-400 voor Game Pass). Alleen zegt kwantiteit niet alles. Hoewel PS Plus veel grote games uit de Sony studio's omvat, kiest Sony er expliciet niet voor om nieuwe release meteen naar PS Plus te brengen.
Microsoft doet dat wel. Wie dus de nieuwste exclusives wil spelen, is bij Game Pass aan het juiste adres. Bovendien zijn de Game Pass games op meerdere platformen te spelen: PC, Xbox en in de cloud. Sony richt zich nog steeds vooral op de eigen consoles, hoewel het al jaren een clouddienst aanbiedt.
microsoftgaming118 1920x10801f1674820425

Vrienden

Dit is misschien wel de belangrijkste overweging als je moet kiezen voor je nieuwe console. Waar spelen je vrienden op? Als al je vrienden een Xbox hebben en jij kiest voor een PlayStation 5, is de kans groot dat je lang niet altijd samen kan gamen.
Er komen steeds meer games die cross platform gamen aanbieden en samen kletsen via Discord wordt steeds makkelijker, maar wie problemen wil vermijden kiest toch maar beter voor dezelfde console als de vrienden met wie je samen wil spelen.
Goed beschouwd kunnen er heel veel objectieve overwegingen zijn waarom een Playstation of Xbox een betere keuze zou zijn, maar uiteindelijk is het vaak toch gewoon een gevoel. waar voel je je prettig bij? Waar spelen je vrienden en misschien heb je al een enorme backlog aan games die je ook op je nieuwe console wil spelen?
Als er één ding duidelijk geworden is de laatste jaren, is dat beide consoles prachtige apparaten zijn die beide toegang bieden tot geweldige game-ervaringen. wat je ook uiteindelijk kiest, je zal geen spijt hebben van je keuze! En het is natuurlijk ook niet erg om niet te kiezen, maar voor allebei te gaan!