Dit moet je weten over de F1 GP van Miami 2024

Article
zondag, 28 april 2024 om 10:00
max verstappen rb19 gp miami 2023f1683535568
Volgende week is het weer tijd voor een race in het zonnige Florida. Lees nu alles wat je moet weten over de F1 GP van Miami in 2024.

Tweede sprintweekend op rij

Vorige week hebben we nog kunnen genieten van het eerste sprintweekend van het jaar en daarmee ook de nieuwe opzet. Dit seizoen heeft de FIA namelijk gekozen voor een andere volgorde van de sessie, waarbij de kwalificatie voor de race pas gehouden wordt na de sprintrace.
Dit klinkt als een kleine verandering, maar het zorgt ervoor dat parc fermé pas ingaat na de sprintrace en er dus aanpassingen gemaakt kunnen worden aan de auto als dat nodig is. Geen verkeerde verandering voor de teams met maar één vrije training.
De coureurs waren tevreden met de nieuwe opzet in Shanghai en ze kunnen meteen kijken of dat nog steeds zo is bij het volgende sprintweekend. De GP van China en Miami hebben namelijk back-to-back een sprintrace, wat vrij opvallend is. Tijdens het seizoen van 24 Grands Prix worden er sprintraces georganiseerd en het zou logisch zijn om die eerst meer uit te spreiden.

Het tijdschema

Misschien wel de belangrijkste informatie om van op de hoogte te zijn voor eens sprintweekend is het tijdschema. Weet je niet hoe laat je moet inschakelen, dan kan het zomaar eens gebeuren dat je de TV aanzet terwijl de race al voorbij is - of dat je nog de komende vijf uur moet wachten voordat de lichten op groen gaan.
We hebben dit seizoen bovendien al veel opvallende tijdschema’s gehad. De eerste twee races in het Midden-Oosten werden georganiseerd op zaterdag door de Ramadan en vervolgens hebben we drie races gehad met een zeer vroege starttijd. Is het eindelijk tijd voor een race om 15:00 Nederlandse tijd op traditionele zondag?
Nee, want Miami loopt natuurlijk flink achter op onze tijdzone. Dat betekent dat de Grand Prix voor ons pas in de avond wordt georganiseerd. De sprintrace is ondertussen weer op een ideaal tijdstip om de sessie met het bord op schoot te bekijken. Check hieronder het volledige tijdschema voor de GP van Miami.
SessieDagTijd
Eerste vrije trainingVrijdag 3 mei18:30 - 19:30
Sprint kwalficatieVrijdag 3 mei22:30 - 23:15
SprintraceZaterdag 4 mei18:00 - 19:00
KwalificatieZaterdag 4 mei22:00 - 23:00
RaceZondag 5 mei22:00 - 00:00

Voorgaande winnaars

Wanneer de Formule 1 naar verschillende circuits gaat over de wereld, kan er vaak een divers lijstje aan winnaars worden opgenoemd. Dat is alleen niet mogelijk bij de GP van Miami. De race is namelijk toegevoegd aan de kalender in 2022, precies vanaf het jaar dat Max Verstappen is begonnen met zijn dominante periode in de sport.
De twee voorgaande edities in Miami zijn dan ook allebei door de Nederlander gewonnen. Maar dat was in 2023 nog geen uitgemaakte zaak bij de start. Verstappen begon juist vanaf P9, terwijl teamgenoot Sergio Perez vanaf pole position begon. De regerend wereldkampioen reed alleen als een bezetene en had een gigantisch lange stint op de harde banden, zonder snelheid te verliezen.
Uiteindelijk won Verstappen dus de race en was het bovendien het startschot voor een reeks van tien overwinningen. Genoeg om het ogenschijnlijk onmogelijke record van Sebastian Vettel af te pakken.

De layout

Eén van de redenen dat Verstappen zo goed is op de Miami International Autodrome, de officiële naam van het stratencircuit, komt door de layout van het parcours. Hoewel de start-finish vrij kort is, kent de baan twee enorm lange stukken, waardoor de aerodynamische efficiëntie van de auto’s van Red Bull Racing volledig tot hun recht komen.
Maar naast de rechte stukken kent de GP van Miami ook een aantal technische secties. Bocht 4 tot en met 6 is een snelle S-sectie, gevolgd door een lange zwieper in bocht 7. Als je verkeerd uit de bochtencombinatie komt, dan kan het zo gebeuren dat je auto in de bandenmuur terecht komt. Precies wat Charles Leclerc vorig jaar deed tijdens de kwalificatie.
Daarnaast is er ook nog een erg krappe chicane tussen bocht 13 en 15, waardoor de afgelopen twee jaar meermaals fouten zijn gemaakt. De coureurs moeten daar erg veel gas terugnemen, voordat ze bocht 16 omgaan en het lange rechte stuk op gaan.

Populair Nieuws