The Mandalorian recap - Chapter 15: The Believer

Article
maandag, 14 december 2020 om 11:30
Na de ontvoering van Grogu zet The Mandalorian alles op alles om hem te redden. Maar dan moet hij wel eerst weten waar Moff Gideon is en daarvoor is de hulp van een oude vijand nodig. Loop de aflevering nog eens na met onze recap van Chapter 15: The Believer.

De hulp van een gevangene

In een enorm veld afgedankte schepen is Migs Mayfeld aan het werk als straf voor zijn misdaden uit het vorige seizoen. Plotseling wordt hij onderbroken: Cara Dune heeft een klus voor hem en mag hem meenemen. Ze neemt hem mee naar Slave I, waar hij even schrikt van Boba Fett, denkend dat het Din is.
Maar Din is natuurlijk ook ter plaatse. Mayfeld denkt aanvankelijk dat het gezelschap hem komt vermoorden, maar hij krijgt uitgelegd dat ze zijn kennis van het Empire nodig hebben. Ze zijn op zoek naar Moff Gideons kruiser, die alleen te vinden is met informatie waar je als niet-Imperial niet zomaar bij kan.
Aanvankelijk wil Mayfeld zich hier niet aan wagen, maar hij gaat akkoord wanneer hij hoort dat het om Grogu gaat en dat hij er misschien ietsje beter van wordt wanneer hij de rest van zijn straf uit moet zitten. Mayfeld moet toegang hebben tot een keizerlijke terminal en zegt dat er één op Morak is. De rest gelooft niet dat er iets te vinden is op Morak, maar volgens Mayfeld is er daar een geheime mijn, dus zetten ze koers voor de planeet.
mandalorian chapter 15 din djarin boba fettf1607902405

Terminal toegang

De terminal staat in een raffinaderij voor rhydonium, een instabiele en zeer explosieve stof. De beste manier om binnen te komen is aan boord van een transport vol rhydonium, maar Din’s gezelschap vertrouwt Mayfeld niet genoeg om hem alleen naar binnen te sturen. Het probleem is alleen dat iedereen behalve Din zelf een reden heeft om niet naar binnen te kunnen.
Din besluit zelf met Mayfeld mee te gaan. Hij zal zijn harnas uit moeten doen, maar omdat de bestuurders van de wagens met rhydonium allemaal een helm dragen kan hij nog steeds vermijden dat zijn gezicht gezien wordt. Vermomd beginnen Din en Mayfeld aan de rit naar de raffinaderij, terwijl Cara, Fennec Shand en Boba Fett achterblijven om dekking te geven wanneer Din en Mayfeld weer naar buiten komen.
Tijdens de rit bestookt Mayfeld Din met vragen. Maakt het verschil tussen Empire en New Republic uit voor de gewonde burger? Waren de Mandalorians, met hun oorlogen, beter dan het Empire? Wat is nou de regel: mag Din zijn Mandalorian-helm niet afzetten, of mag hij zijn gezicht niet laten zien? Volgens Mayfeld heeft iedereen ‘regels’ die ze breken in benarde situaties, wat prima is zolang ze de dag overleven en ‘s nachts kunnen slapen.
mandalorian chapter 15 piratesf1607902485

Piraterij

Plotseling ontploft één van de rhydonium transporten voor ze. De wagens worden aangevallen door piraten die ze in lichterlaaie zetten door het rhydonium tot ontploffing brengen. Din is ook zonder zijn harnas een capabel vechter en weet de piraten op afstand te houden totdat twee TIE Fighters de piraten definitief uitschakelen.
Aangekomen bij de raffinaderij krijgen Mayfeld en Din een heldenonthaal. Vanaf dat punt is het niet moeilijk om bij de terminal te komen, die in de eetzaal voor officieren staat. Mayfeld staat op het punt naar binnen te gaan, maar herkent dan zijn voormalig commandant Valin Hess.

De terminal

Mayfeld is bang dat Hess hem zal herkennen als hij de eetzaal in gaat. Din besluit er zelf achteraan te gaan, ook al moet de terminal een gezicht scannen om gebruikt te kunnen worden. Din probeert het nog met zijn helm op, maar wanneer de terminal geen gezicht herkent en dreigt af te sluiten zet hij zijn helm af.
Het gaat even goed, niemand let op Din en het lukt hem om de coördinaten voor Gideon’s schip op een datastick te krijgen. Maar als hij weer weg wil wordt hij geconfronteerd door Valin Hess. Hess heeft lastige vragen over Din’s functie en TK-nummer, maar Mayfeld schiet te hulp en de twee bluffen zich door het gesprek heen.
mandalorian chapter 15 troopersf1607902560

The Believer

Net wanneer Din en Mayfeld willen gaan nodigt Valin Hess ze uit om wat te drinken, aangezien hun vracht rhydonium de enige is die die dag de raffinaderij heeft gehaald. Hess vraagt waar ze op willen toasten en Mayfeld suggereert Operation Cinder (een operatie die Keizerlijke werelden moest verwoesten om te zorgen dat het Empire niet langer zou leven dat Palpatine). Mayfeld vertelt dat hij onderdeel was van de operatie op Burnin Konn, waar veel burgers en Mayfelds hele divisie is omgekomen.
Volgens Hess is dat een klein offer in het grote geheel en zijn alle soldaten die daar zijn omgekomen helden van het Empire. Mayfeld vraagt of het echt zo goed was voor iedereen die op Burnin Konn is omgekomen en hun families. Het doet er volgens Hess niet toe: het Empire is er nog en Burnin Konn niet.
Volgens Hess is de New Republic in verwarring terwijl wat er over is van het Empire weer sterker wordt. Met het rhydonium zullen ze een ongekend grote chaos creëren die ervoor moet zorgen dat dat de orde van het Empire weer met open armen verwelkomd wordt. Hess brengt een toast uit op het Empire en Mayfeld vermoordt hem ter plekke.
mandalorian chapter 15 fennec shand cara dunef1607902636

Ontsnapping

Er breekt een vuurgevecht uit en temidden van de chaos toont Mayfeld begrip voor het feit dat Din zijn helm af heeft gedaan. Hij belooft het niet verder te vertellen omdat Din niet anders kon. Din zet zijn helm weer op en samen klimmen ze door het raam naar buiten.
Van een afstand rekenen Fennec Shand en Cara Dune af met de troopers en het luchtafweergeschut op het dak. Zo kan Boba Fett dicht genoeg in de buurt komen om Din en Mayfeld op te pikken. Voor ze weg vliegen schiet Mayfeld op een stapel rhydonium om een groot deel van de raffinaderij op te blazen.
Eenmaal in veiligheid geeft Mayfeld zich over aan Cara, maar Din en Cara zien in dat hij een beter mens is dan ze dachten en laten hem gaan. Ze zullen aan de New Republic rapporteren dat hij is omgekomen op Morak. Mayfeld wenst ze gelulk met Grogu’s redding en vertrekt.
mandalorian chapter 15 moff gideonf1607902699

The Mandalorian Chapter 15 recap - Op weg naar Gideon

Met de coördinaten van Gideon’s kruiser in handen is het tijd om achter hem aan te gaan. Din stuurt alvasts een bericht vooruit, namelijk dezelfde speech die Gideon zelf gaf toen hij Din in het vorige seizoen in de val had op Nevarro. Maar er is één belangrijk verschil: waar Gideon naar Grogu verwees als ‘het’ zegt Din ‘hij’.
Op 18 december loopt het tweede seizoen van The Mandalorian ten einde. Voor die tijd kun je misschien nog net het hele seizoen bingen op Disney+. Je kunt het natuurlijk ook nalezen in onze recaps: