The Mandalorian Recap - Chapter 12: The Siege

Article
maandag, 23 november 2020 om 13:15
Met Chapter 12: The Siege uit op Disney+ zijn we halverwege het tweede seizoen van The Mandalorian. In deze aflevering brengt Din Djarin een bezoekje aan wat oude vrienden. In onze recap kun je nog eens nalezen wat hij dit keer heeft meegemaakt.

Terug naar Nevarro

Din probeert de nog altijd flink beschadigde Razor Crest in bedwang te houden, terwijl het kind hem daarbij helpt door de rol van een astromech droid op zich te nemen. Dat gaat minder beroerd dan je misschien zou denken, maar ook zeker niet goed. Het kind begrijpt duidelijk sommige woorden die Din zegt, maar niet goed genoeg om de instructies correct uit te voeren. Din besluit dat ze fatsoenlijke reparaties nodig hebben als ze ooit Corvus willen bereiken en besluit terug te keren naar Nevarro.
Op Nevarro zijn de catacomben waar de Mandalorians in het vorige seizoen leefden overgenomen door een stel Aqualish-criminelen. Ze zijn met wat schimmige zaakjes bezig wanneer ze onderbroken worden door Cara Dune, die nu marshal is van de stad. Ze schakelt de Aqualish snel uit en houdt de straten schoon.
mandalorian chapter 12 greef caraf1606062220

Oude vrienden

Wanneer The Mandalorian landt op Nevarro worden hij en het kind hartelijk onthaald door Greef Karga en Cara Dune. Zonder prijsoverleg vooraf zet Greef zijn beste mensen aan het werk om de Razor Crest te repareren. Terwijl Greef, Cara, Mando en het kind de stad in wandelen kijkt één van de monteurs ze na met een blik die alleen als ‘verdacht’ te omschrijven is.
Het stadje waar Mando ooit woonde is veel veranderd sinds hij er voor het laatst was. Met Greef als magistraat en Cara als marshal is het allemaal een stuk leefbaarder geworden. Er is een standbeeld ter ere van IG-11 en de cantina waar Greef vroeger klussen uitdeelde aan premiejagers is nu een school onder leiding van een protocol droid.
Het kind wordt op school achtergelaten Din stribbelt eerst nog wat tegen, maar laat zich overtuigen dat de school een veilige plek is. Het kind wordt in een schoolbank gezet, maar kan geen interesse opwekken in de Star Wars-variant van aardrijkskunde (geef hem eens ongelijk). Zijn aandacht gaat uit naar de koekjes van de leerling naast hem. Die leerling deelt liever niet, maar kan weinig beginnen tegen de Force.
mandalorian chapter 12 planf1606062318

Een vriendendienst

In Greefs kantoor willen hij en Cara ter zake komen. Din zegt dat hij alleen op Nevarro is voor reparaties, maar volgens Greef kan hij in de tijd die daarvoor nodig is mooi helpen met een klus. Er is namelijk nog een keizerlijke basis op de planeet. Die heeft alleen nog essentiële bemanning, maar hij is niet verlaten.
Er is even sprake van het stelen van wapens om ze door te verkopen op de zwarte markt, maar Greef en Karga willen de basis gewoon weg hebben. Zonder die basis kan Nevarro een de beste handelsplaats in de sector worden. Bovendien zou de planeet eindelijk vrij zijn. Daar ziet Din het nut van in en hij stemt in om de basis te vernietigen.
Met vier man vertrekken ze naar de basis. Din, Greef en Cara worden vergezeld door de Mythrol die Mando in aflevering één van de serie uitleverde aan Greef. Hij werkt nu voor Greef om zijn schuld af te lossen en kan bijna een derde van die schuld kwijtgescholden krijgen als hij (tegen wil en dank) meehelpt aan deze klus. Het plan is zoals altijd simpel: ze sluipen de nauwelijks bemande basis in, schakelen de koeling voor de reactor uit zodat de lava op Nevarro de reactor oververhit. Voordat dat de basis vernietigt zijn ze al ver weg.
mandalorian chapter 12 din greef caraf1606063461

The Siege

Bij aankomst op de basis zijn er, zoals altijd, onvoorziene moeilijkheden. De basis is lang niet zo leeg als gedacht. Met vier moeten ze nu een volwaardige basis belegeren, al hebben ze het verrassingselement aan hun kant. Wanneer het viertal binnen is overmeesteren ze een officier en stelen ze zijn code cylinder. De code cylinder maakt het redelijk makkelijk om de koelingssystemen te bereiken en ze uit te schakelen.
De echte moeilijkheden beginnen bij de ontsnapping. Onderweg naar buiten komt het gezelschap langs een stel wetenschappers die geheime informatie aan het verwijderen zijn, omringd door misvormde lichamen in tanks. Daar willen Din, Cara en Greef meer van weten en de Mythrol ontdekt een opname van Dr. Pershing die rapporteert aan Moff Gideon. De dokter spreekt over mislukte experimenten waarin proefpersonen het bloed van een donor met een bijzonder hoge M-count afstootten (waarbij M bijna zeker voor midichlorian staat).
De resultaten voor het afstoten van het bloed begon waren veelbelovend, maar het donorbloed (vrijwel zeker afkomstig van Baby Yoda) is op en om de experimenten voort te zetten zouden ze meer nodig hebben. Allemaal zorgwekkende informatie, maar de opname is oud, want Gideon is dood, toch? Nee, de opname is drie dagen oud en Din realiseert zich dat dat betekent dat Gideon nog leeft en dat het kind dus in gevaar is.
mandalorian chapter 12 cara dunef1613132882

Ontsnapping

Het gezelschap is te lang op één plek blijven hangen en wordt ontdekt. De verdere ontsnapping zal nu niet meer soepel verlopen, helemaal omdat Din in zijn eentje alvast vertrekt om het kind in veiligheid te brengen. De beste ontsnappingsmogelijkheid voor Greef, Cara en de Mythrol is een Trexler Marauder, een goed gewapend maar wat log landvoertuig. Achtervolgd door scout troopers op speederbikes verlaat het drietal met de gestolen Marauder de basis.
De scout troopers zijn verrassend competent, maar met Cara achter het stuur en Greef aan de knoppen van het kanon kost het niet al te veel moeite om ze uit te schakelen. Helaas zijn er vier TIE-fighters ontsnapt aan de exploderende basis en zitten die nu achter de Marauder aan. Greef schiet er één neer, maar de crash maakt het kanon van de Marauder onklaar. Met nog drie TIEs achter zich aan naderen Greef, Cara en de Mythrol de stad.
De redding komt in de vorm van een in volle glorie herstelde Razor Crest. Met wat spectaculair vliegwerk (waar het kind volop van geniet) schiet hij de overige drie TIE fighters uit de lucht. Greef biedt hem betaling aan voor het infiltreren van de basis, maar de reparaties aan de Razor Crest dekken die rekening. Bovendien kan Din voor de veiligheid van het kind niet langer blijven.
mandalorian chapter 12 scout troopersf1606063170

Rapport

Enige tijd later ondervraagt één van de New Republic piloten van twee afleveringen geleden (Carson Teva), Greef over wat er allemaal is gebeurt. Greef bluft dat hij van niks weet en dat de Razor Crest ook niet op Nevarro is geweest. Carson praat ook nog even met Cara, in de hoop dat ze bereid is zich aan te sluiten bij de New Republic.
Cara wil er niks van weten, maar Carson vertelt dat er iets gaande is in de Outer Rim waar de Core niks van wil geloven. Zonder plaatselijke steun van mensen als Cara kunnen ze er niks tegen beginnen. Ze praten nog even over Alderaan, Cara’s thuisplaneet. Carson diende daar voor het werd opgeblazen en geeft Cara zijn medeleven en een insigne met het symbool van de New Republic (of de Rebel Alliance, ze zijn praktisch hetzelfde).

The Mandalorian Chapter 12 recap - Moff Gideon leeft

Intussen brengt één van de monteurs die aan de Razor Crest heeft gewerkt nieuws aan de kruiser van Moff Gideon. Er is een zender op de Razor Crest geïnstalleerd en het kan bevestigd worden dat Din het kind nog steeds bij zich heeft. Goed nieuws voor Moff Gideon, die een ruimte vol donkere gedaanten inspecteert. Het is moeilijk te zien, maar het is een aantal Dark Troopers, een geduchte toekomstige vijand voor The Mandalorian.
De volgende aflevering van The Mandalorian verschijnt op 27 november op Disney+. Ook van voorgaande afleveringen hebben wij een recap:

Populair Nieuws

Laatste Reacties