The Mandalorian Recap - Chapter 9: The Marshal

Article
woensdag, 11 november 2020 om 16:00
The Mandalorian is weer begonnen en ook dit seizoen belooft weer sensationeel te worden. Misschien zelfs zo sensationeel dat je het niet allemaal in één keer in je op kunt nemen. Laten we daarom nog even een recap maken van Chapter 9: The Marshal.

Een verraderlijke informant

Din “The Mandalorian” Djarin heeft de opdracht gekregen om Baby Yoda te herenigen met zijn eigen soort, maar veel aanwijzingen om hem daarbij te helpen heeft hij niet. Hij hoopt dat andere Mandalorians meer weten, maar daarvan zijn er niet zoveel meer en Din weet niet waar de overlevenden wonen. In een ongure vechtclub heeft Din een afspraak met ene Gor Koresh, die mogelijk wat informatie voor hem heeft.
Koresh heeft informatie, maar wil die niet zomaar opgeven. Hij wil Dins harnas hebben, aangezien Beskar nog altijd veel waard is. Dat ziet Din dan weer niet zitten en er breekt een gevecht uit dat The Mandalorian natuurlijk vrij gemakkelijk wint. Koresh vertelt hem dat er een Mandalorian gezien is op Tatooine in het stadje Mos Pelgo. Met die informatie laat Mando hem achter om verslonden te worden terwijl hij naar Tatooine vertrekt.
Op Tatooine landt Din in dezelfde hangar als bij zijn vorige bezoek. Dit keer staat hij toe dat Peli’s pit droids werken aan de Razor Crest. Dat IG-11 zich opofferde lijkt hem een nieuwe waardering voor droids gegeven te hebben. Peli weet Mando te vertellen waar Mos Pelgo zou moeten zijn en al snel is Mando met een speeder onderweg.
mandalorian chapter 9 pelif1605100816

The Marshal

Niet lang na aankomst in Mos Pelgo ontmoet Din de plaatselijke marshal, een lange man gehuld in het verweerde harnas van Boba Fett (al lijkt niemand te weten dat het harnas ooit van de voor de kijker zo roemruchte premiejager was). De mashal geeft direct toe dat hij geen echte Mandalorian is en stelt zichzelf voor als Cobb Vanth. Als echte Mandalorian maakt Din een eigendomsclaim op het harnas, maar Vanth geeft niet zomaar toe.
De situatie dreigt te escaleren totdat het hele stadje begint te schudden. Dat wordt veroorzaakt door een krayt dragon die onder het zand door de stad trekt. De draak maakt het leven in Mos Pelgo al enige tijd vrij lastig en Cobb Vanth komt met een voorstel. Als Din de draak doodt kan hij het harnas dat Cobb draagt krijgen.
Din gaat akkoord en heeft al plannen om de Razor Crest erbij te halen, maar volgens Cobb is het zo makkelijk niet. De krayt Dragon zou door vibraties een groot schip aan voelen komen. Er is een subtielere aanpak nodig, dus vertrekken de Mandalorian en de marshal om de situatie bij het hol van de draak te beoordelen.
Onderweg vertelt Cobb Vanth hoe hij aan het harnas dat hij draagt is gekomen. Nadat de keizerlijke bezetting van Tatooine ten einde kwam werd Mos Pelgo overrompeld door het ‘Mining Collective’ dat alle inwoners van het stadje tot slaven maakte. Cobb wist te ontsnappen en kocht het harnas van een groep Jawa's. Met het harnas wist hij vervolgens Mos Pelgo weer te bevrijden.
mandalorian chapter 9 tusken raidersf1605100625

Samenwerken met Tusken Raiders

Onderweg naar het hol van de krayt dragon lopen Cobb en Din een paar Tusken Raiders tegen het lijf. Het botert doorgaans niet zo tussen mensen en Tuskens (en tussen Tuskens en Mos Pelgo al helemaal niet), maar de Tuskens zijn de krayt dragon ook liever kwijt dan rijk. Dat vormt het prille begin van een samenwerking om de draak te doden. Er zijn nog wat spanningen tussen Cobb en de Tuskens, maar Din weet de situatie onder controle te houden en het gezelschap reist verder in de richting van het hol van de draak.
Bij het hol vertellen de tuskens alles wat ze van de draak weten. Het moet mogelijk zijn om het monster te doden als ze het van de onderkant aan kunnen vallen, maar het beest is enorm en de drakendoders zijn maar met weinig. De situatie zou er stukken beter uitzien als de inwoners van Mos Pelgo ook mee zouden werken.
Mos Pelgo moet daar aanvankelijk niets van weten: de Tuskens zijn de bewoners te vaak tot last geweest. Maar Tuskens houden hun woord, zegt Mando. Deze groep heeft al beloofd dat als zij het vlees van de draak krijgen, ze nooit meer aanvallen, tenzij iemand uit Mos Pelgo eerst aanvalt. Daar hebben de bewoners wel oren naar en dus stemmen ze in met het plan.
mandalorian chapter 9 baby yodaf1605100529

Een explosief gevecht

De nieuwe bondgenoten vertrekken met een flinke lading explosieven richting het hol van de draak. Het plan is om de bommen voor de ingang van het hol te begraven en ze tot ontploffing te brengen wanneer de krayt dragon er goed boven ligt. Het kost enige moeite om de draak ver genoeg uit zijn hol te lokken, maar uiteindelijk lukt het om het plan uit te voeren zoals het de bedoeling was. Het probleem is dat de draak daarmee nog niet dood is.
Bozer dan ooit spuwt het monster een soort zuur over elke ongelukkige ziel die te dichtbij staat. Mando en Cobb vliegen met hun jetpacks de lucht in om de draak van dichtbij aan te vallen, maar ook dat mag niet baten. Dan heeft Din een idee: hij laat zichzelf en een overgebleven met bommen bepakte bantha door de draak verslinden. Even later vliegt hij weer naar buiten en brengt hij de bommen tot ontploffing om de draak te doden.
Terwijl de overwinning gevierd wordt overhandigd Cobb het harnas van Boba Fett aan Din. Beide heren hebben een zeker respect voor elkaar gevonden en hopen elkaar nog eens tegen het lijf te lopen. Voor Din zijn de redenen om nog langer op Tatooine te blijven op, dus met het harnas en een stuk krayt dragon vlees achterop begint hij aan de tocht terug naar Mos Eisley.
mandalorian chapter 9 razor crestf1605101094

The Mandalorian Chapter 9 recap - Een stille toeschouwer

Dat het harnas van Boba Fett niet diep in een sarlacc zit betekent natuurlijk dat Boba Fett zelf daar ook niet meer kan zijn. Tijdens zijn rit door de woestijn wordt Mando dan ook nauwlettend in de gaten gehouden door een man met het gezicht van Jango Fett. Een ontmoeting tussen Din en Boba lijkt uiteindelijk onvermijdelijk.
Lees ook onze recap van Chapter 10: The Passenger om weer helemaal bij te zijn wanneer de volgende aflevering van The Mandalorian op Disney+ verschijnt.