Kan je veilig shoppen bij AliExpress?

Article
vrijdag, 19 april 2024 om 11:00
Nu er de laatste jaren steeds meer winkels verdwijnen uit het straatbeeld, kopen we allemaal massaal bij webshops zoals bol.com en Amazon. Maar ook Chinese webshops zijn extreem populair geworden, met in het speciaal AliExpress. Lees hier alles wat je wil weten over de mysterieuze winkel in onze AliExpress FAQ!

Is het veilig om op AliExpress te kopen?

Steeds meer mensen bestellen vandaag de dag producten op AliExpress en vergelijkbare winkels, maar daarbij komen ook veel verhalen naar buiten dat mensen het verkeerde product hebben ontvangen of iets wat er slechts op lijkt. Denk bijvoorbeeld aan een TV van een paar centimeter groot. Veel consumenten vragen zich dan ook af of AliExpress wel een veilige webshop is om op te bestellen.
Het antwoord daarop is ja, maar blijf wel je gezonde verstand gebruiken. In plaats van webshops als bol.com is AliExpress namelijk niet één grote winkel, maar een soort marktplaats van allemaal verschillende verkopers. Bestel je bij een betrouwbare, grote verkoper, dan kan je er wel op vertrouwen dat het product binnen krijgt. Zie je alleen een duur product staan voor een fractie van de normale retailprijs in Nederland, denk dan goed na voordat je bij die verkoper een bestelling plaatst.

Waarom zijn producten op AliExpress zo goedkoop?

De reden waarom veel mensen een beroep doen op AliExpress is plaats van vergelijkbare verkopers in Nederland of Europa, is omdat de Chinese winkel vaak een stuk goedkoper is of producten heeft die niet in Nederland te vinden zijn. Maar hoe kan het voorkomen dat die producten nu zo goedkoop zijn?
Dat komt door een aantal omstandigheden. Ten eerste wordt een enorm gedeelte van de producten in China gemaakt en zijn daar dus goedkoper te vinden dan wanneer het weer geëxporteerd is naar een ander land. Ook veel grondstoffen voor die producten komen bovendien uit China, waardoor de totale kosten voor de productie erg laag zijn. En dat betekent dus ook weer een lekker lage prijs voor de consument.

Kan je gescamd worden op AliExpress?

Ja, het is zeker mogelijk om het slachtoffer te worden van oplichting op AliExpress. Zoals gezegd is de webshop één grote marktplaats voor verkopers, in plaats van een normale winkel. Dat betekent dat er altijd wel een aantal rotte appels tussen zitten.
Het is daarom belangrijk dat je je ogen goed open houdt en je gezonde verstand gebruikt. Denk bijvoorbeeld goed na of een bepaald product écht voor zo’n lage prijs verkocht kan worden - zelfs met de lage productiekosten - en check ook altijd de reviews van de verkoper en het product. Wanneer er veel klanten aangeven dat de verkoper meer dan eens zijn of haar afspraken niet nakomt, dan kan je daar beter geen bestelling plaatsen. En wanneer je eenmaal besluit om een product te kopen, gebruik dan een betaalmiddel die je zekerheid biedt.

Wat is de veiligste manier om te betalen op AliExpress?

Op de webshop kan je op verschillende manieren betalen en wat allemaal mogelijk is, verschilt per verkoper. Zo zullen sommige verkopers een heel scala aan betalingsmogelijkheden bieden, terwijl anderen je maar de keuze geven uit drie of vier opties. Als een verkoper geen veilige manieren van betalen aanbiedt, dan kan dat ook al een flinke red flag zijn.
Het is belangrijk om een betaalmiddel te gebruiken waarmee je makkelijk je geld terug kan krijgen als blijkt dat je opgelicht bent. De meest gebruikte en veiligste optie is daarbij PayPal, omdat je daarbij de mogelijkheid hebt om het geld direct terug te vorderen, zonder tussenkomt van de verkoper. Via AliExpress kan je namelijk altijd een ticket openen als het product niet goed blijkt te zijn, maar als de verkoper vervolgens niks van zich laat horen, dan is het wel zo handig dat je vanuit jezelf het geld terug kan vorderen.
iDeal is voor veel Nederlanders een makkelijke betalingsmethode, maar via dat systeem is het niet mogelijk om zelf je geld terug te vorderen. Heb je de mogelijkheid bij de verkoper, dan raden wij je dus aan om PayPal te gebruiken.

Vanaf waar worden de producten verstuurd?

Bij een Chinese webwinkel zal je waarschijnlijk verwachten dat je producten vanuit China worden verstuurd, maar dat is niet altijd de werkelijkheid. Wanneer je op een productpagina bent op AliExpress, dan zal je onderaan in sommige gevallen een optie zien vanaf waar je je product verstuurd wil laten worden.
Zo kan het voorkomen dat de verkoper bijvoorbeeld een pakhuis heeft in Spanje, Frankrijk of een ander Europees land. Dat heeft een aantal mooie voordelen. In zulke gevallen heb je je pakket vaak een stuk sneller in huis en als het land in kwestie in de EU ligt, hoef je bovendien geen inklaringskosten en BTW te betalen. Houd je ogen dus altijd goed open of een verkoper zo’n optie aanbiedt!

Hoe lang duurt het voordat je een pakket geleverd krijgt?

Het laten opsturen van je pakket uit een Europees land kan je shipping time drastisch verkorten, maar het gros van de producten die je koopt op AliExpress zullen vanuit China worden opgestuurd. In dat geval moet je alleen wel rekening houden met een lange tijd voordat je kan genieten van je bestelling.
De meeste producten op AliExpress worden namelijk letterlijk en figuurlijk verscheept - per vrachtschip. De reis van China naar Nederland is daardoor al een stuk langer dan simpelweg een vrachtvliegtuig. Je kan daar soms wel voor kiezen, maar dan betaal je soms zelfs meer dan je product zelf aan verzendkosten.
Door de grote hoeveelheid producten die er in China worden besteld, zijn er bovendien lange wachttijden bij de distributiecentra en douanes in het land. Daardoor moet je gemiddeld uitgaan van drie tot vier weken voordat het pakket daadwerkelijk bij jou op de deurmat ligt. Duurt het abnormaal lang, schroom dan zeker niet om contact op te nemen met de verkoper voor duidelijkheid of een oplossing.
Dit artikel is bijgewerkt op 19 april 2024.

Populair Nieuws