AliExpress is bijna niet meer weg te denken. De enorme online winkel heeft miljoenen producten voor je klaarstaan die spotgoedkoop zijn. Maar hoe weet je of iets goed is en hoe lang duurt het voor je iets in huis hebt? Wij vertellen je alles over online producten bestellen bij het koopjesparadijs.
In dit artikel gaan we in op shoppen op AliExpress. De webwinkel biedt een goedkope winkelervaring en nagenoeg álles is er te krijgen voor een spotprijs, als je maar even geduld hebt. Aan die prijs wordt binnenkort wat gedaan zoals je onder het kopje 'Verzending en Douane' kunt lezen en datzelfde geldt voor die levertijd. Die kan namelijk voor veel producten een stuk korter worden.
AliExpress is een naam die je ongetwijfeld wel eens voorbij hebt zien komen als je online producten zoekt. AliExpress is opgericht door de Chinese miljardair Jack Ma die eerder al Alibaba oprichtte. Waar de webwinkel redelijk klein begon, groeide deze al snel uit tot een gigantische webshop die bol.com en Amazon doet verbleken. Het is namelijk niet zomaar een webwinkel, maar de grootste online webshop ter wereld.
AliExpress is daarbij niet eens een webshop die zelf producten verkoopt, maar meer een platform voor verkopers zoals je dat ook bij bol.com en Amazon ziet. Miljoenen verkopers proberen via AliExpress hun producten te verkopen en daardoor is het aanbod enorm. Zelfs als je op één specifiek product zoekt, vind je vaak tientallen verkopers die dit aanbieden tegen uiteenlopende prijzen.
Als je met miljoenen verkopers werkt, kun je er niet omheen dat er hier en daar een keer een minder goede verkoper tussen zit. Iedere boom heeft rotte appels. Dit is bij alle verzamelsites van webshops zo en is bij AliExpress niet anders. Dat wil niet zeggen dat de kwaliteit van AliExpress verkopers niet gecontroleerd wordt.
AliExpress is juist erg strikt als het aankomt op regels en streng voor verkopers die de regels niet naleven. Met een reputatiesysteem probeert AliExpress de kwaliteit van verkopers aan te duiden, zodat jij weet of een verkoper betrouwbaar is en goede producten en diensten levert. Verkopers met een lage reputatie lopen daarbij het risico om van het platform af gegooid te worden.
Daarnaast heeft AliExpress een systeem waardoor je een soort opvangnet hebt als je iets gekocht hebt en er iets mis gaat. Je kunt bijvoorbeeld berichten naar de verkoper sturen en zelfs een dispuut openen, waarbij je mogelijk je geld terugkrijgt als een transactie verkeerd verloopt. Ook kun je terecht in de 24/7 Live Chat van AliExpress als je vraag niet bij de veelgestelde vragen voorkomt. Meer hierover vind je in de uitgebreide gids over kopersbescherming op AliExpress zelf.
Het is niet makkelijk om op afstand te zien of een verkoper betrouwbaar is of dat een product dat in een webshop staat te vertrouwen is. AliExpress weet dit ook en dus is er een aantal betrouwbaarheidschecks op de website te vinden. Om te beginnen kun je de reputatie van een verkoper controleren. Dit is te zien bij ieder product en op de pagina van de verkoper zelf door middel van medailles (goed), diamanten (zeer goed) en kroontjes (excellent). Als je op deze iconen klikt zie je waar de verkoper in uitblinkt bijvoorbeeld in verzending, communicatie of de kwaliteit van de producten.
Reviews op verkochte producten wordt daarnaast op AliExpress aangemoedigd. Als je iets gekocht hebt zal een verkoper altijd vragen om feedback. Die feedback kan door andere kopers gebruikt worden om een beter beeld van het product te krijgen. Jij kunt dit ook weer gebruiken om te controleren of het product dat je wil kopen goed is. Bij twijfel kun je bovendien voor de koop ook al contact zoeken met de verkoper om al je vragen te stellen.
De Chinese markt wordt nog wel eens aangehaald als het gaat om de verkoop van nep producten. Op AliExpress kom je ongetwijfeld wel eens nepproducten tegen. De website is immers zo groot dat je dit niet kunt voorkomen. Toch kun je een onderscheid maken tussen prul en praal op de site.
Als een verkoper namelijk aangeeft dat iets origineel of authentiek is, dan is diegene volgens de AliExpress Product Listing Policy verplicht je ook het echte product te verkopen. Gezien AliExpress ontzettend streng is en keurmerken uitdeelt voor originele producten, kun je ervan uit gaan dat dit dan ook zo is. De website staat vol met verkopers die originele producten in een ijzersterke deal aanbieden zoals gameshirts, beeldjes en figuren en daarbij ontzettend veel voordelige producten zoals smartphones, headsets, smartwatches en hebbedingetjes.
Mocht het toch voorkomen dat je ondanks de melding een nepproduct in huis krijgt, kun je een dispuut openen om je geld terug te krijgen - je krijgt dan zelfs twee keer je aankoopbedrag terug. AliExpress zal dan ook hard optreden tegen de verkoper en misschien zelfs een ban van de website uitdelen. De kans dat je een nepproduct koopt wanneer er aangegeven wordt dat iets echt is, is dus behoorlijk klein.
Kopen op AliExpress is overigens helemaal niet moeilijk. Sterker nog, het werkt eigenlijk hetzelfde als bij de gemiddelde webwinkel. Je maakt een account aan, gooit wat spullen in je digitale winkelmandje en dan is het tijd om af te rekenen. Dat kun je doen met de meest voorkomende betaalmethoden.
AliExpress ondersteunt betalingen via de meest voorkomende methoden zoals een bankoverschrijving, creditcard, PayPal en zelfs via iDeal. Daarnaast kun je ervoor kiezen om achteraf te betalen als je een product al in huis hebt. Een kind kan de was doen.
Bij het bestellen op AliExpress is het lang zo geweest dat er bij een bestelling onder de 21,50 euro geen BTW voorbij kwam voor de invoer van jouw bestelling. Dit gaat per 1 juli 2021 veranderen, waardoor je bij elke bestellen, ongeacht de waarde BTW gaat betalen. De prijzen op AliExpress zullen hier geen rekening mee houden. Ga er dus vanuit dat je binnenkort iets meer moet betalen (om precies te zijn 21 procent van je aankoopbedrag), voordat het pakketje daadwerkelijk van jou is. De nieuwe regeling is overigens niet alleen op AliExpress van toepassing, maar geldt voor alle webwinkels die producten invoeren in Nederland.
AliExpress heeft een systeem ontwikkeld dat zowel jou als de verkoper wat moeite uit handen neemt. Dit systeem heet One Stop Shop en zorgt ervoor dat verkopers met hun BTW-nummer meteen de BTW af kunnen dragen voor een product via een aangifte. Voorwaarde is wel dat de prijs (van de totale order) onder de 150 euro ligt. Als de verkoper dit doet, zal de BTW al in de verkoopprijs zitten en dat betekent dat je niet nog een keer 21 procent van de orderprijs moet betalen.
Voor de verzending van producten is er goed nieuws. Steeds meer Europese landen hebben een AliExpress verzendpunt, waaronder Belgie, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Dat betekent dat er niet verzonden hoeft te worden vanuit China, wat soms meer dan een maand duurt. Bij verzending vanuit België hebben we het over een aantal dagen tot anderhalve week, voordat het pakje op je stoep ligt. Op die manier wordt het nóg interessanter om via AliExpress te kopen. De verzendlocatie kan gewoon bij elke order aangegeven worden, maar let wel: niet ieder product ligt in de Europese magazijnen.
Originele bericht:
Nu is AliExpress wel een bedrijf dat standaard vanuit China of een ander land verstuurt. Daarbij horen vaak verzendkosten. Let hier goed op voor je een aankoop afrondt bij AliExpress. De verzendkosten kunnen soms namelijk behoorlijk hoog zijn, terwijl een andere winkel hetzelfde product gratis verzendt.
Als het product verzonden is vanuit AliExpress, is het wachten tot je vers gescoorde deal binnenkomt. Dit kan soms een tijdje duren. Je pakket zal een flinke afstand afleggen, waardoor verzending soms wel meer dan een maand duurt. Een cadeau kopen dat drie dagen later gegeven moet worden zit er dus niet in. Toch kun je de verzending versnellen door een andere verzendmethode te kiezen. Hier betaal je dan wel voor.
Als je je product dan vanuit China over laat komen moet je er ook nog even goed op letten dat het geaccepteerd wordt door de douane. Je mag namelijk niet alles zomaar invoeren. Daarnaast kan het zijn dat de douane je extra kosten in rekening brengt die AliExpress nooit in de prijs van je pakket doorberekent.
Hiervoor zijn door de douane duidelijke regels opgesteld, die belangrijk zijn om even in je achterhoofd te houden. Producten onder de 22 euro mag je vrij invoeren zonder extra kosten. Alles boven dit bedrag kan onderhevig zijn aan extra kosten als je pakketje een controle krijgt. Zo kan het zijn dat de douane je 21% omzetbelasting en inklaringskosten in rekening brengt en je product dus ineens wat duurder wordt. In veel gevallen is een product van de website dan gelukkig nog steeds goedkoper dan wanneer je het in Nederland koopt.
Dit artikel is op 9 februari 2021 bijgewerkt.