Deze gevaren van AliExpress moet je vermijden

Article
donderdag, 25 februari 2021 om 5:30
aliexpress logof1597609567
AliExpress is vaak erg goedkoop en daarom steeds populairder, maar het is wel zo slim om bij de gevaren stil te staan. Zomaar blindelings iets kopen op de website kan je namelijk duur komen te staan. Hier zijn de grootste gevaren van AliExpress die je moet vermijden.

Nepproducten

Op AliExpress kom je van alles tegen, van kleding tot telefoonhoesjes en van smart tv's tot gordijnen. Wees je er bewust van dat lang niet alles op de Chinese webwinkel echt is. Vaak kom je dingen tegen voor een spotgoedkope prijs en lijkt het te mooi om waar te zijn. De kans is groot dat het dan daadwerkelijk zo is.
Ook producten van bekende merken kunnen nagemaakt zijn op AliExpress. Soms is het logo erop geplakt, maar de kwaliteit vaak veel minder, wat erop duidt dat het nep is. In dat geval ben je al te laat, maar er zijn manieren om dat te voorkomen. Let bijvoorbeeld op details als (de plek van) het logo en vergelijk dat met hoe het merk dat normaal gesproken doet. Reviews en scores van de leverancier checken is ook een goed idee, net als even nagaan wat diezelfde leverancier verder levert. Is dat bijvoorbeeld van concurrerende merken hetzelfde soort product, dan is het reden tot argwaan.

Gevaarlijk

Als je bij AliExpress per ongeluk een nepproduct koopt, loop je niet alleen gevaar dat het van slechte kwaliteit is. Het kan zelfs gevaarlijk zijn, want de manier waarop de webshop werkt is in strijd met de Europese regels. Als gedupeerde consument zit je met een product dat onveilig is en heb je in het ergste geval nergens recht op.
De Europese normen, zoals het moeten hebben van een CE-teken, gaan hier niet op. Als consument moet jij bijvoorbeeld garanderen dat het product voldoet aan de eisen, wat in feite betekent dat de fabrikant gewoon onveilige dingen kan verkopen zoals een mobiele oplader die wegsmelt wanneer hij te heet wordt.
aliexpressf1594404069

Bezorgingsproblemen

Vaak is het lang wachten tot je jouw pakketje ontvangt dat je hebt besteld op AliExpress. Hij moet namelijk helemaal uit China komen en per vlucht naar Europa komen. Lange levertijden zijn geen uitzondering, dus weet je wel zeker dat je daarop wilt wachten? En als PostNL jouw pakketje op een verkeerd adres heeft bezorgd, maar dat dus wel heeft aangemerkt als 'bezorgd', bij wie moet je dan terecht? Je zal niet de eerste zijn die ergens voor betaalt, wat nooit aankomt.
Wordt er wel thuis aangebeld? Dan is het in sommige gevallen niet eens mogelijk om spullen terug te sturen als je er niet tevreden over bent. En kan het wel, dan zijn de kosten vaak erg hoog en daarvoor dekken de leveranciers zich in. Die mag jij lekker betalen, terwijl je voor minder een nieuwe kan kopen. Garanties stellen weinig verrassend niet zoveel voor.
aliexpress singlesday

Schending van copyright

De vele nepproducten op AliExpress zeggen al genoeg, aan copyright hebben de Chinese fabrikanten maling. Dit is ten eerste - vanwege de lage kosten en vaak btw-vrije pakketjes - geen eerlijke concurrentie voor de winkels die het wel goed doen. Ten tweede kan het jou ook in de problemen brengen als jij aan dropshipping doet en zelf de verkoper bent.

COVID-19

Natuurlijk mogen we COVID-19 niet vergeten als het gaat over de gevaren van AliExpress. Hoewel het virus zelf misschien nog wel te ontwijken valt, geldt datzelfde niet voor de impact. COVID-19 kan namelijk op veel manieren roet in het eten gooien. Producten kunnen flinke tijd later arriveren door vertraging op bijvoorbeeld de productieband. De snelheid die je gewend bent, hoef je dan ook absoluut niet te verwachten.
Wil je meer weten over shoppen op AliExpress? Lees dan in dit uitgebreide artikel alles wat je moet weten.
Dit artikel is op 22 februari 2021 bijgewerkt.

Populair Nieuws