Deze gaming showcases moet je alvast in de agenda zetten

Article
dinsdag, 14 mei 2024 om 22:00
summer game festf1621435876
Het begint flink warmer te worden en dat kan alleen maar betekenen dat het zomer wordt. Meestal gaat dat gepaard met de nodige showcases. Dit jaar is niet anders, maar welke evenementen moet je het meeste in de gaten houden?

Summer Game Fest - 7 juni

E3 heeft er een tijdje over gedaan om echt dood te gaan, maar het evenement is nu uit zijn lijden verlost. Maar omdat we toch gewend zijn geraakt aan een groot evenement waarbij veel games van verschillende uitgevers getoond wordt, is Summer Game Fest in het leven geroepen.
Het evenement bestaat al sinds 2020 om het gat van E3 op te vullen. Vorige edities wisten nog niet iedereen te overtuigen, maar nu lijkt Summer Game Fest echt de positie van E3 in te nemen. Recente edities bieden namelijk de kans om games ook ter plaatse in Los Angeles te spelen. Verwacht alleen niet van elke uitgever een bijdrage: het is organisator Geoff Keighley nog nooit gelukt om alle consolemakers te strikken.
xbox series x xbox series sf1628074558

Xbox Showcase - 9 juni

Xbox heeft een redelijk voorspelbaar patroon van evementen en showcases. Een grote presentatie in de eerste twee weken van juni hoort daar steevast bij en ook dit jaar is niet anders. Wel is wat er onder Xbox valt dit jaar gegroeid.
De showcase van 2024 is namelijk de eerste waarbij Activision Blizzard ook onder Xbox valt. Je kunt nu dus games vewachten van Xbox Game Studios, Bethesda en Activision Blizzard in één presentatie. Na afloop wordt er ook nog een hele presentatie gewijd aan één game. Xbox heeft niet gezegd welke, maar alles wijst er op dat het Call of Duty 2024 is.
star wars outlaws

Ubisoft Forward - 10 juni

Ook Ubisoft is vrij stabiel in wanneer het showcases uitzendt. Een Ubisoft Forward-presentatie in juni lag al in de lijn der verwachting en is inmiddels ook bevestigd. Wie houdt van open-world games mag deze zeker niet missen.
Ubisoft komt dit jaar namelijk met Assassin’s Creed Shadows (voorheen bekend als Codename Red), voor zover bekend een open world game die zich afspeelt in Japan. Ook Star Wars Outlaws lijkt een waarschijnlijke game voor de Ubisoft Forward presentatie. Dat is de eerste echte open-world Star Wars-game.

Gamescom Opening Night Live - 20 augustus

Veel later in de zomer is er iets dichter bij huis wat te doen. In Duitsland wordt dan namelijk één van de grootste game-evenementen ter wereld gehouden: gamescom. Bezoekers kunnen erheen van 22 tot en met 25 augustus, maar ook als je er niet bij kan zijn, is er iets om in de gaten te houden.
Summer Game Fest-organisator Geoff Keighley is namelijk wederom in Keulen aanwezig om Gamescom af te trappen met Opening Night Live. Dat is vaak een wat bescheiden showcase, aangezien veel uitgevers al het nodige kruit hebben verschoten in juni. Maar er zijn meestal nog wel wat leuke onthullingen en trailers.
playstation 5 8f1603819759

PlayStation showcase - mei?

Er is momenteel niet veel bekend over wat er zoal gaat uitkomen voor de PS5 na de zomer. Maar het ziet ernaar uit dat dat elk moment kan veranderen. Hoewel Sony het nog niet heeft aangekondigd, zijn er veel geruchten over een showcase in mei.
Daarbij hoeven we geen al te grote klappers te verwachten op het gebied van games. Er worden dit jaar geen God of War- of Spider-Man-achtige blockbusters verwacht. Maar het zou zomaar kunnen dat de PS5 Pro wordt onthuld. Dat wil je als fan natuurlijk niet missen.
20211005 switcholed8f1633465772

Nintendo Direct - juni

Er is nog een presentatie waarvan we nog niet weten wanneer hij is, namelijk een Nintendo Direct. Opvallend genoeg is het wel bevestigd dat er één komt in juni. Meestal weten fans dat maar een dag of twee van tevoren. De reden dat het dit keer zo vroeg bekend is, is niet al te ingewikkeld.
De Switch 2 namelijk bevestigd en Nintendo wilde meteen even duidelijk maken dat hij niet voorbij komt in de Nintendo Direct van juni. Qua software worden er games getoond die dit najaar naar de Switch komen. Nintendo wijkt soms een beetje af van zo’n vooraf aangekondige focus, dus is niet uitgesloten dat er hier en daar iets onthuld wordt dat mogelijk naar Switch 2 komt. Maar reken daar vooral niet op.