Is dit grote game-event het nieuwe E3?

Article
zondag, 28 april 2024 om 13:00
summer game fest
Het is geen geheim dat E3 officieel dood is. De bekende beurs die jarenlang in juni plaatsvond en fans kennis liet maken met tal van nieuwe games is niet meer, maar een vervanger is langzaam aan het opstaan. Het betreft Summer Game Fest. Waarom het evenement van Geoff Keighley langzaam de rol overneemt, leggen we je haarfijn uit.
Sinds 2020 timmert Keighley jaarlijks aan de weg met Summer Game Fest, al is na drie jaar nog altijd een beetje onduidelijk wat het evenement nu precies is. Zo werden de eerste drie edities uitgesmeerd over de gehele zomer, waarbij de Summer Game Fest showcase slechts een onderdeel was van het gehele evenement.

Gat opvullen

Keighley zag Summer Game Fest aanvankelijk namelijk als een manier om iedere zomer een jaarlijkse viering van games te organiseren. Tal van bedrijven konden met hun eigen showcase aansluiten bij Summer Game Fest, waarna Keighley vaak via kruisbestuiving zowel zijn eigen evenement als de showcase van een ander bedrijf in de schijnwerpers zette.
Tijdens die eerste editie ging E3 al niet door, waardoor Summer Game Fest al snel als natuurlijke vervanger naar voren kon treden. De 2020-editie had alleen nog niet zoveel grote onthullingen (Crash Bandicoot 4: It’s About Time en Star Wars: Squadrons waren de grootste namen). Dat had te maken met alle andere showcases die uitgevers zelf op poten zetten.
Doordat sommigen, waaronder de Xbox Showcase van 2020, het Summer Game Fest-etiket droegen, werden de grote aankondigingen bewaard voor de shows van de uitgevers zelf. En dus kwam de show van Keighley niet geweldig van de grond.

Groeipijntjes

Na dat eerste jaar werd dan ook al snel duidelijk dat het concept wat groeipijntjes had. Een jaar later keerde Keighley terug met Summer Game Fest, maar kreeg hij de grote aankondigingen, dit keer wel in zijn eigen show. Elden Ring liet zich zien, inclusief releasedatum, en ook werden Tiny Tina’s Wonderlands en de Death Stranding: Director’s Cut als grote namen onthuld.
Aanvullend waren andere uitgevers nog steeds in staat om eigen showcases te houden als onderdeel van Summer Game Fest. Koch Media kwam met haar eigen show, net als Sony met een nieuwe State of Play. Keighley liet de tweede editie strekken van 10 juni tot en met 22 juli, maar stapte hierna af van het concept van een evenement van meerdere maanden.
Voor de 2022-editie werd gekozen voor een driedaags evenement, wat al een stuk meer leek op hoe E3 tot en met 2019 jaarlijks gehouden werd. Wat daarbij onder andere hielp was dat voor het tweede jaar op rij een aantal van de grootste uitgevers in de game-industrie aanwezig waren met één of meerdere titels. Summer Game Fest was ineens weer een beetje zoals E3.

Terugkeer in het klein

Toch ontbrak er nog wel een element: het fysieke onderdeel. Summer Game Fest was tot en met 2022 vooral een showcase waar één avond over geschreven werd, maar daar was de kous grotendeels mee af. Hier en daar druppelde nog wel eens wat nieuws na, maar veel ervaringen met de games die getoond werden bleven uit.
In 2023 veranderde dat. Vanaf dat moment was Summer Game Fest op de eerste plaats een digitale showcase voor de complete game-industrie om haar nieuwste titels te tonen, waarna op locatie in Los Angeles een selectie van journalisten en influencers langs mocht komen om een aantal van de getoonde spellen alvast te spelen.
Het resultaat sprak voor zich, want in de weken na de showcase van Summer Game Fest (die sinds 2023 nog maar op één dag werd gehouden) verschenen nog tal van previews van de games die later in het jaar zouden verschijnen. Op deze wijze keerde voor het eerst in vier jaar een beetje het gevoel van E3 terug, maar dan in het klein.

Lijn doortrekken

Dat is ook niet gek. Er lag iets magisch in het feit dat er een aantal dagen lang alleen maar presentaties waren van de nieuwste games van alle grote uitgevers ter wereld. In de digitale wereld waarin we tegenwoordig leven, is daar alleen geen plek meer voor. Iedere uitgever kan immers zijn eigen ultieme moment kiezen om nieuwe spellen te promoten.
Keighleys insteek is dan ook net anders: een viering van wat er binnenkort vanuit de game-industrie verwacht kan worden. Het conventiecentrum in Los Angeles afhuren is daarvoor niet nodig, zolang hij jaarlijks maar een grote show met tal van games kan voorschotelen.
Dat een selectie van die games alvast speelbaar is voor de pers en influencers maakt Summer Game Fest dé vervanger voor E3. Door die verzameling van pers en influencers wordt het evenement namelijk verlengd op een meer natuurlijke manier.
In plaats van gefabriceerde persmomenten van bedrijven, zijn het nu de impressies van hele verschillende soorten spelers die de gemoederen nog een tijdje bezig houden. Zo kwam er nog veel nieuws uit in de dagen na Summer Game Fest 2023, terwijl verschillende previews in de weken daarna verschenen van tal van grote (én kleine) outlets. De vraag is nu vooral of Keighley het door kan zetten in 2024.