De top 10 beste animatiefilms van 2016 - Voor zowel jong als oud!

  Het einde van 2016 nadert. En hoewel het geen succesvol filmjaar is geweest, blijkt er op animatiegebied genoeg gebeurd te zijn: van prachtige stop-motion tot nieuwe Disney klassiekers. Maar welke zijn nu echt de moeite waard deze vakantie te bekijken? Lees het hier in de top 10 beste animatiefilms van 2016!

  10. Sausage Party

  We trappen het lijstje af met de komedie Sausage Party, die een ruime 8 in onze filmreview kreeg! Sausage Party is de eerste 16+ animatiefilm die ooit in de bioscopen is verschenen. Het vertelt het komische verhaal over het leven van verschillende producten in de supermarkt en stapt af van het stigma dat animatiefilms alleen voor kinderen zijn. Dit maakt het grappig, ietwat vies en onwijs origineel!

  In de supermarkt geloven de producten heilig in regels die hen helpt naar een gelukkig leven. Het doel is dan ook om gekozen te worden door een klant en hun vleugels uit te slaan. Het grote onbekenden is iedereens doel en de producten beschouwen de mens dan ook als heuse goden. Hotdog Frank (Seth Rogen) is zo'n gelukkig product dat eindelijk wordt uitgekozen, maar zijn trip eindigt anders dan gepland.

  Frank en zijn partner Bun (Kristen Wiig)â vallen uit het winkelwagentje en doen er alles aan het vertrouwde plekje in de winkel terug te vinden. Hun reis blijkt langer dan verwacht en onderweg komen ze achter de duistere waarheid van hun bestaan, de overige producten willen er alleen niets van weten. Lukt het Frank om zijn supermarktvriendjes te overtuigen?

  9. The Secret Life of Pets (Huisdiergeheimen)

  Wat doen huisdieren nu eigenlijk wanneer de baasjes er niet zijn? Iedereen moet zich dit weleens hebben afgevraagd en Illumination Entertainment zag hier een mooi script in. In Pets hangen de diertjes wat rond en vertellen ze flauwe verhalen over hun baasjes. De groep bestaat uit verschillende dieren en terriër Max (Louis C.K.) houdt iedereen een beetje bij elkaar.

  Zijn liefde voor het baasje is onwijs groot, tot deze opeens thuis komt met een grote en vooral behaarde hond genaamd Duke (Eric Stonestreet). De twee kunnen elkaar niet uitstaan en al snel begint er een heuse strijd om de liefde van het baasje. Door deze gekkigheid raken ze al snel in de problemen op straat ver van huis. Ondanks hun verschillen zullen Max en Duke moeten samenwerken om alle gevaren van de grote stad te overleven.

  Hoewel originaliteit een beetje uitblijft en er veel duistere randjes aan het verhaal zitten, levert Huisdiergeheimen genoeg entertainment voor jong en oud op. Het is geweldig geanimeerd en de stemmen sluiten nauw aan bij de karakters. En met een goede 7 in onze Blu-ray review weet Huisdiergeheimen een plekje in deze top 10 te veroveren!

  8. Finding Dory

  Dertien jaar na het grote succes van Finding Nemo komt Disney Pixar eindelijk met een vervolg. Hopelijk lijden wij niet aan het kortetermijngeheugen van Dory, want het verhaal gaat verder waar het dertien jaar geleden stopte.

  Na de gebeurtenissen uit het eerste deel woont Dory inmiddels samen met Marlin en Nemo in het bekende rif. Alles is rustig en het leven is mooi, maar toch gaat er iets knagen aan Dory. Ze herinnert zich namelijk haar familie en dan start een ongelofelijke zoektocht door de oceaan. Maar hoe pak je zoiets aan als je niet eens kunt herinneren waar je het vijf seconden geleden over had?

  In een flashback ziet Dory dat ze uit een zee-instituut in California komt en het drietal start, na veel tegensputteren van Marlin, de zoektocht. Een film zou een film niet zijn zonder problemen, maar gelukkig krijgt ze hulp van Hank, Bailey en Lot. Zou het ze lukken? Disney weet in ieder geval zichzelf weer te overtreffen in dit spetterende spektakel en voldoet aan alles waar de wat ouderen onder ons jaren op hebben gewacht! En dit zorgt voor een verdiende 8ste plaats in deze top 10!

  7. The Little Prince (Netflix Original)

  Hoewel dit geen bioscoop release is geweest kunnen we spreken van een heus pareltje. In augustus lanceerde Netflix The Little Prince; het klassieke verhaal uit 1943 eindelijk in een volledige animatie! Dit is het verhaal van een vlieger die strandt in de Sahara. Hier ontdekt hij een prins van een andere planeet.

  Het jongetje zit vol verhalen over al zijn avonturen die plaats vonden in het heelal. De vlieger heeft nooit begrip gekend, maar het jongetje oordeelt nauwelijks en lijkt hem volledig te begrijpen, waardoor al snel een indrukwekkende band ontstaat. Netflix pakt het iets anders aan en laat ons de vlieger als een oude man zien. Hij vertelt zijn verhaal aan zijn eenzame buurmeisje, wat wordt laten zien door middel van flashbacks.

  Het is een echte familiefilm waarbij kinderen zich zullen vergapen aan de leuke animatie, terwijl de ouderen een wijze boodschap meekrijgen. Het is nooit te laat om dromen te volgen!

  6. Sing

  Sing is een van de laatst uitgebrachte animaties van 2016, en toch maakte hij zoveel indruk dat hij ons lijstje heeft gehaald! De makers van Despicable Me en de Minions hebben uitgepakt met aanstekelijke wijsjes en leuke dieren. Wanneer je dacht dat Idols een beestenboel was, wacht dan maar tot je Sing hebt gezien!

  In een stad vol dieren organiseert koala Buster Moon (Matthew McConaughey) een talentenjacht, in een poging zijn ooit glorieuze theater een nieuw leven te schenken. Het oude vervallen pand is aan een vernieuwing toe en de zaken gaan slecht. Maar door een foutief pamflet met een groot winbedrag blijkt er genoeg talent in het stadje rond te lopen.

  Helaas kan er maar een de beste zijn en staat de spotlight al snel gericht op vijf finalisten. Een muis die liegt en bedriegt (Seth MacFarlane), een verlegen tiener olifant (Tori Kelly), een oververmoeid varkentje (Reese Witherspoon), een jonge gangster gorilla (Taron Egerton) en een punkrock stekelvarken (Scarlett Johansson). En hoewel ze strijden voor de winst levert deze tocht wellicht meer op dan alleen wat geld!

  5. Anomalisa

  In Amerika verscheen Anomalisa op de valreep in 2015. Dit zodat het stop-motion spektakel mee kon dingen naar een Oscar. Helaas is deze prijs niet gewonnen, maar dat maakt de film zeker niet minder en hij kreeg in onze Blu-ray review een dikke 7.5. Omdat hij hier pas in februari op het witte doek verscheen stoppen we hem toch in het 2016 lijstje!

  Michael Stone is een ontevreden motivatie-spreker die ironisch genoeg met zichzelf in de knoop zit. De zin van het leven is kwijt en zijn inlevingsvermogen is niet meer wat het ooit was. Het gaat zelfs nog een stapje verder; hij hoort namelijk alleen maar stemmen die bij een saai persoon horen. Maar wanneer hij op zakenreis naar Cincinatti is komt hij Lisa tegen, een vreemdeling, die hem wellicht zijn zin in het leven wel eens zou terug kunnen bezorgen.

  4. The Red Turtle

  Er is weinig promotie rondom The Red Turtle in Nederland geweest. Jammer, want critici zijn lovend over de uitvoering en het blijkt een echte kanshebber op verschillende prijzen te zijn. Het zijn de kleine details die The Red Turtle zo mooi maken. Er is weinig dialoog en daardoor wordt veel aandacht besteed aan de animatie.

  De Japanse Animatiestudio Ghibli (Spirited Away) is een nieuwe creative weg ingeslagen door de Nederlandse Animator Michaël Dudok de Wit. Dit verhaal gaat over een gestrandde man die op een verlaten eiland een geheel nieuw leven weet te creëeren en dat zonder enig dialoog. Een echte aanrader om zelf te beleven, want woorden kunnen nauwelijks uitleggen wat er op beeld gebeurd. Let op: kinderen zullen hier de lol niet van in zien, dit is dus echt een animatie voor de volwassene.

  3. Vaiana (Moana)

  Vaiana is Disney’s nieuwe prinses die in november op het witte doek verscheen, en hoe! Moana, of in het Nederlands Vaiana, vertelt het verhaal van een vrouwelijke leider. Ze is een zelfstandige en vooruitstrevende dame die om de natuur geeft en verder kijkt dan de grenzen van haar eigen thuisland. Het raakt de juiste onderwerpen en laat zien dat Disney wel degelijkinstaat is de ‘dunne’ prinsjes los te laten, het is tenslotte 2016!

  In de alweer zesenvijftigste animatiefilm maken we kennis met Vaiana, de dochter van een Polynesisch stamhoofd. Al vanaf jongs af aan snakt ze naar het water, maar haar vader houdt dit fel tegen. Oma vertelt iedereen wilde verhalen over de aantasting van de aarde, alles door toedoen van halfgod Maui. Niemand die de gekke oude dame gelooft, tot de gewassen niet meer eetbaar zijn.

  Vaiana ziet geen andere oplossing dan te zoeken naar halfgod Maui om zo haar eiland te redden, zou het haar op tijd lukken? De film weet het publiek te vermaken met zijn prachtige animatie, aanstekende deuntjes en weinig stereotypetjes. Hij draait nog steeds in de bioscoop, dus ga hem snel bewonderen wanneer je dit nog niet hebt gedaan!

  2. Zootropolis (Zootopia)

  Na het succesjaar 2015, leek 2016 er erg somber uit te zien op filmgebied. Gelukkig kwam daar in februari Disney's Zootopia die zelfs Frozen wist te overtreffen. Er valt niets anders te zeggen dan dat de animatie spectaculair is en de jongere kinderen uitstekend vermaakt zullen worden door deze film. En voor het wat oudere publiek onder ons schuilt er een heuse boodschap in dit leuke animatie verhaal. Daarom verdient Zootropolis de tweede plaats!

  Zootropolis is een stad die wordt bewoont door alleen maar diertjes. De natuurwetten die wij kennen zijn aan de kant geschoven zodat er in harmonie geleeft kan worden. Judy Hopps (Ginnifer Goodwin) is een konijntje met een andere ambitatie dan van haar wordt verwacht, en na hard ploeteren belandt ze dan ook bij de politie; haar echte droombaan. Helaas is Judy wel het enige kleine konijntje tussen de andere grote politie dieren en blijkt alles niet zo makkelijk als verwacht.

  Na wat mysterieuze gebeurtenissen die niet worden gehoord door de politie ziet Hopps haar kans! Ze pakt met beide poten de zaak aa en zet alles op alles op de zaak op te lossen. Zelfs als dit een samenwerking met sluwe vos Nick Wilde (Jason Bateman) betekent. Zullen ze hun verschillen aan de kant kunnen schuiven om zo het kwaad te bestrijden?

  1. Kubo and the Two Strings

  Aan het einde van elk jaar stromen de nominaties voor grote prijzen, zoals bijvoorbeeld de Golden Globes, binnen. Kubo and the Two Strings doet het als stop-motion animatie hierin erg goed en zal op verschillende fronten de strijd aangaan met Disneys Zootropolis. En hoewel Zootropolis wellicht wat makkelijker wegkijkt, staat Kubo toch op nummer 1!

  De makers van De Boxtrollen zijn terug met een nieuw avontuur! Kubo and the Two Strings is een animatie, of beter gezegd een stop-motion, gemaakt door studio Laika. De film gaat over een jonge genaamd Kubo die doormiddel van een gitaar, orgigamie papiertjes en magie verhalen vertelt aan de andere dorpelingen. Helaas roept Kubo op een dag per ongeluk een wraakzuchtige geest uit het verleden op die het op zijn familie heeft voorzien. Om zijn familie te redden vertrekt Kubo op reis om het probleem op te lossen, vergezeld door een vreemde samoerai en een aapje.

  De stop-motion weet zich te onderscheiden door zijn complexiteit, duistere maar toch verleidelijke thema’s en zijn ongelofelijk bijzondere animatie. Alles loopt synchroon en de krachtige muziek weet het verhaal perfect af te maken. Zelfs wanneer je geen fan bent van stop-motion is Kubo and the Two Strings zeker de moeite waard!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.