Wat je allemaal moet weten over 5G en corona

Article
zondag, 02 augustus 2020 om 9:00
coronavirus news on screen 3970332f1595927950
De uitrol van 5G is nu officieel in Nederland begonnen. Veel mensen zullen het snelle internet met gejuich ontvangen, maar voor een groep bestaan er ook twijfels door het coronavirus.

De voordelen van 5G

Telecombedrijven KPN en T-Mobile zijn deze week officieel begonnen met het aanbieden van 5G internet in Nederland. De nieuwe generatie mobiel internet is voor veel mensen een reden voor een feestje. 5G zorgt namelijk voor veel sneller internet in vergelijking met 4G.
Waar de huidige generatie een limiet van 150 Mbit/s, daar kan het 5G-netwerk snelheden van wel 1.8 Gbit/s halen. Een game of andere grote bestanden downloaden zal daarmee een kwestie van een paar minuten zijn, in plaats van enkele uren. 5G is zelfs zo snel, dat het zelfs glasvezel en kabelverbindingen overbodig kan maken. Voor razendsnel internet hoeft in het vervolg dus niet meer je straat opengegooid te worden om nieuwe kabels te installeren.
radio masts 600837 1920f1595928103

Extra zendmasten in Nederland

Om voor iedereen snel internet mogelijk te maken, betekent het alleen niet dat er geen extra werk moet worden geleverd. 5G internet maakt namelijk gebruik van een innovatieve manier van zenden, via een zogeheten tweedimensionale antenne.
Het bereik van deze antennes is alleen een stuk korter dan de bestaande antennes voor 4G. Het 5G netwerk kan wel gebruikmaken van de zendmasten die verspreid staan door Nederland, maar om overal voor bereik te zorgen zijn er een stuk meer antennes geplaatst in het land. Bovendien zenden deze masten een relatief sterke radiogolf uit in vergelijking met haar voorgangers.
woman wearing face mask 3902732f1595928259

De correlatie tussen 5G en corona

Er zijn dan ook twijfels over de gevolgen van 5G op de gezondheid. Zo zijn er mensen die denken dat de elektromagnetische straling zorgt voor een hogere kans op kanker. Er is onderzoek gedaan naar het effect van de nieuwe generatie internet, maar volgens stichting Stop5GNL moet er meer onderzoek gedaan worden. De organisatie wilde via de rechter zorgen dat 5G internet niet in Nederland kon worden uitgerold, maar dat is niet gelukt. Dat komt onder andere doordat 5G onder de Europese limieten zit van elektromagnetische straling.
Daarnaast is er ook een groep die denkt dat 5G internet zorgt voor corona. Zij vinden het opvallend dat de uitbraak van het virus gelijk loopt aan de uitrol van de nieuwe generatie internet in de wereld. Het zorgde er onder andere voor dat zendmasten werden verbrand in Nederland. Ondanks dat er incidenteel bewijs is dat de straling van de zendmasten mogelijk kan zorgen voor een verhoogde kans op kanker, is er alleen geen enkel wetenschappelijk bewijs dat 5G straling corona kan veroorzaken.
Het coronavirus kan namelijk enkel worden verspreid door het vocht van mensen die al besmet zijn met het virus. Bijvoorbeeld door middel van niezen, hoesten of zweten. De elektromagnetische straling die 5G antennes uitzenden, kan dus op geen enkele manier corona verspreiden.
Wil je meer weten over het 5G netwerk in Nederland en welke bedrijven de nieuwe generatie internet zullen aanbieden, lees dan zeker ons artikel met alle details over 5G!