Welke telecombedrijven bieden 5G aan in Nederland?

  Dit jaar zal eindelijk 5G mobiel internet worden gelanceerd in Nederland. Maar welke telecombedrijven zullen de nieuwe technologie aanbieden? Wij brengen je op de hoogte van de laatste informatie.

  Gebruikers van smartphones kijken al een lange tijd uit naar de introductie van 5G internet en zo vreemd is dat ook niet. De nieuwe generatie mobiel internet biedt namelijk veel hogere snelheden, tot wel 100 keer zo snel in vergelijking met 4G. Het kan zelfs een vervanger worden voor vast internet in huis. Binnenkort kan je dus binnen no time bestanden downloaden en zullen webpagina’s eerder gelimiteerd zijn door de processor van je smartphone.

  Daar komen alleen wel een paar kanttekeningen bij. Ten eerste moeten gebruikers in het bezit zijn van een smartphone die 5G internet ondersteunt. Daar zijn er nog niet heel veel van en zijn bovendien niet bepaald goedkoop. Gelukkig zullen er binnenkort wel meer budget en midrange modellen op de markt verschijnen.

  Daarnaast maakt 5G internet ook gebruik van zogeheten tweedimensionale antennes. Deze hebben een korter bereik dan de traditionele zendmasten, waardoor er meer antennes in Nederland geplaatst moeten worden.

  Nieuwe frequentiebanden voor telecombedrijven

  De overgang van 4G naar 5G zal voor de telecombedrijven in Nederland ook niet zo makkelijk worden. Voor mobiel internet wordt namelijk gebruik gemaakt van zogeheten frequentiebanden waarover het signaal wordt verstuurd. De telecombedrijven kunnen alleen niet zomaar 5G gaan uitzenden over de bestaande 4G frequentiebanden. Vodafone is er wel mee begonnen, maar daarmee zullen gebruikers slechts een verbetering van 10 procent zien.

  Om de optimale snelheden van 5G te kunnen bereiken, moeten de aanbieders dus in het bezit zijn van een exclusieve frequentieband voor de nieuwe generatie mobiel internet. In Nederland zijn er voor 5G een aantal frequentiebanden gereserveerd, waaronder 700 MHz, 1400 MHz, 2100 MHz, 3,5 GHz en 26 GHz.

  Welke telecombedrijven bieden 5G aan?

  De frequentiebanden worden nu geveild. Hoe lang het proces gaat duren is niet bekend. Het kan binnen een paar weken voorbij zijn, maar het is ook mogelijk dat we pas over een paar maanden weten welke telecombedrijven 5G gaan aanbieden in Nederland. Ook is het niet duidelijk welke bedrijven allemaal meedoen aan de veiling. Van KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo is het bekend, maar de rest van de partijen zijn niet bekend. Het zou dus ook mogelijk zijn dat aanbieders uit andere landen meedoen aan de veiling.

  Wel zijn er maatregelen genomen zodat niet één partij alle frequentiebanden in handen kan krijgen. Alle deelnemende partijen mogen maximaal over 40 procent van de beschikbare frequenties beschikken. Daarmee zullen er dus minimaal drie verschillende aanbieders van 5G internet in Nederland zijn.

  Dan blijft daarnaast ook nog de 3,5 GHz frequentieband over. Die zal pas in 2022 geveild gaan worden, want de frequentie wordt momenteel nog gebruikt door de geheime diensten in Burum. Telecomaanbieders die bij de eerste veiling dus naast het net grijpen, kunnen in 2022 alsnog in het bezit komen van een frequentieband en 5G aanbieden. We moeten dus nog even afwachten welke aanbieders in Nederland met de nieuwe generatie mobiel internet komen.

  Wil je ondertussen meer lezen over 5G en bijvoorbeeld weten wat voor mogelijke gevolgen het internet kan hebben op je gezondheid, lees dan ook ons artikel met alle details over 5G.

  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.