Alle details over 5G op een rij!

  Nu 5G langzaam maar zeker zijn intrede maakt in de samenleving, beginnen steeds meer mensen zich af te vragen wat het nieuwe netwerk nou precies is. Veel onduidelijkheid heerst over mogelijke klachten die het kan opleveren voor de gezondheid, terwijl ook niet iedereen weet wat de mogelijkheden van 5G zijn. Alle details over het nieuwe netwerk leggen we je haarfijn uit.

  Wat is 5G?

  5G is een nieuwe technologie van het mobiele netwerk. Met deze nieuwe technologie kan data veel sneller worden verzonden. Hierbij kun je denken aan het verbinden met het internet op je smartphone.

  Als het aankomt op pure snelheid in vergelijking met 4G, is 5G zo’n 20 keer sneller. Het downloaden van een film als Joker zou dan bijvoorbeeld slechts luttele seconden kosten in plaats van de minuten die je nu kwijt bent. De andere factor, latency, zou tevens slechts 1 ms zijn, terwijl dit met 4G op 50 ms ligt.

  Om het netwerk mogelijk te maken en daadwerkelijk op te zetten, moeten alleen wel een stuk meer transmissie torens geplaatst worden. Het netwerk werkt namelijk via een korte-afstandsverbinding in tegenstelling tot 4G dat op lange afstanden nog steeds werkte. Als gevolg moeten veel meer 5G-verbindingen gelegd worden in dorpen en steden in de vorm van torens en kleine, zogeheten ‘cellen’.

  Wat betekent 5G voor mij?

  Als eerste levert de nieuwe tech voordeel op in het ontvangen en versturen van data. Je zal merken dat je sneller verbonden bent met het internet, dat webpagina’s en dat Netflix bijvoorbeeld een stuk sneller verbonden is. Tevens moet de verbinding stabieler zijn.

  Gamen op mobiel zou tevens een grote boost krijgen. Diensten als Google Stadia en Microsoft’s xCloud zouden bijvoorbeeld een stuk soepeler werken en in hogere resolutie speelbaar zijn. Natuurlijk kan dit via de Wi-Fi al, maar via mobiele data moet dit een stuk soepeler gaan.

  Tevens biedt het snellere 5G netwerk nieuwe mogelijkheden voor draadloze innovaties. Toen 4G destijds opkwam en technologische vooruitgang bracht, ontstonden daardoor ook allerlei nieuwe apps die we vandaag de dag nog steeds gebruiken. Uber en Snapchat zijn hier goede voorbeelden van.

  Heb ik voor 5G een nieuwe telefoon nodig?

  Het simpele antwoord is: ja. Een nieuwe verbinding betekent dat nieuwe apparaten ook de mogelijkheid moeten inbouwen om hiermee te verbinden. Het is een bittere pil voor nu, maar wel een goede investering gezien het netwerk er simpelweg gaat komen. Vodafone heeft eind augustus haar verbinding al in heel Nederland klaar bijvoorbeeld.

  Gelukkig hebben we voor jou alvast op een rijtje gezet welke 5G-telefoons je op dit moment al in huis kunt halen. Voor onze selectie hebben we gekeken naar de kwaliteit van de telefoon in combinatie met de voordelen die het netwerk met zich meebrengt. Op die manier kun jij jezelf alvast klaar maken voor de toekomst.

  Maksym Kozlenko

  Welke bedrijven bieden 5G aan?

  Het hebben van een toestel dat 5G kan gebruiken is natuurlijk mooi, maar dat is slechts één helft van de rekensom. Je hebt namelijk ook een provider nodig die het nieuwe netwerk heeft. Gelukkig zijn er in Nederland al een aantal providers die dit aanbieden of aan gaan bieden.

  Eind augustus zal Vodafone in heel Nederland over een volledig 5G-netwerk beschikken. Tevens is KPN hard op weg om landelijke dekking te hebben. Op het moment is de provider alles achter de schermen klaar aan het zetten om zo snel mogelijk het netwerk te lanceren. Ook T-Mobile is bezig met het voorbereiden van haar netwerk, maar heeft op het moment ook nog geen concrete datum (behalve 2020) over wanneer de nieuwe technologie wordt uitgerold.

  Is 5G slecht voor de gezondheid?

  Velen vragen zich af of 5G ook slecht is voor de gezondheid. Online lees je veel geruchten over mogelijke schade die het nieuwe netwerk met zich mee zou brengen, maar deze informatie is vals. Wetenschappelijk is nooit bewezen dat 5G schadelijk is voor de gezondheid.

  De link die voor een aantal maanden geleden werd gelegd tussen 5G en het coronavirus is dan ook onzin. In Nederland werden verschillende masten met in brand gestoken, omdat het nieuwe netwerk voor het coronavirus zou zorgen. In de praktijk klopt hier helemaal niets van.

  De Nederlandse overheid is zeer streng als het aankomt op het verstrekken van vergunningen voor de aanleg van een radionetwerk. Er moeten aan strenge voorschriften voldaan worden om kans te maken en dit doen de telecombedrijven dan ook nauw. Zorgen hoef je je daarom ook niet te maken over de nieuwe technologie.

  Wat zijn de andere mogelijkheden van 5G?

  De mogelijkheden van 5G gaan veel verder dan telecommunicatie. Het nieuwe netwerk kan namelijk ook voor een revolutie zorgen in verschillende bedrijfstakken, waaronder de landbouw. Boeren kunnen door 5G bijvoorbeeld slimme tractors gebruiken.

  Voor de autowegen is 5G tevens een positieve aanvulling. De volgende generatie technologie maakt het bijvoorbeeld mogelijk voor auto’s om met elkaar te communiceren over de conditie van de weg, mogelijke gevaren en misschien zelfs waar auto’s zich ten opzichte van elkaar bevinden.

  Net zoals bij de vorige generatie is het zeker dat we ons nu nog niet eens kunnen inbeelden wat alle mogelijkheden precies zijn. De komende tijd wordt dan ook juist interessant om te zien hoe deze technologie zich verder gaat ontwikkelen en welke rol het netwerk krijgt in de maatschappij. Voor het einde van 2020 moet het netwerk in Nederland in ieder geval door de meeste providers aangeboden.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.