Is 5G gevaarlijk of schadelijk voor je gezondheid?

Article
zondag, 19 juli 2020 om 11:00
accessibility 3570138 1920f1594634318
Dit jaar zal 5G internet eindelijk haar intrede maken in Nederland. Maar kan de nieuwe generatie mobiel internet ook gevaarlijk of schadelijk zijn voor je gezondheid? Wij leggen het voor je uit.

Hoe werkt 5G internet precies?

Zoals we mogen verwachten van een nieuwe generatie internet, is 5G vele malen sneller in vergelijking met 4G. Waar het huidige mobiele internet snelheden kan behalen tot 225 Mbit per seconde, ligt het limiet voor 5G op 1,8 Gbit per seconde.
Om die snelheden te bereiken, moeten er alleen wel concessies gedaan worden. Ten eerste heb je een smartphone nodig die 5G ondersteunt. De nieuwe vorm van mobiel internet maakt daarnaast gebruik van een innovatieve nieuwe manier om de data van de zender naar de ontvanger te krijgen, via een tweedimensionale antenne.
Deze antennes hebben alleen wel een beperkt bereik, waardoor er veel meer antennes moeten worden opgehangen in Nederland in vergelijking met de bestaande zendmasten voor 4G. Daarnaast komt er ook een relatief sterke radiogolf van de antennes af.
antennas communication connection frequency 579471f1594634464

Kan 5G invloed hebben op mijn gezondheid?

De grotere hoeveelheid antennes in ons land om 5G internet mogelijk te maken zorgt voor discussies omtrent de gevolgen voor de gezondheid. Alle 5G antennes in ons land moeten voldoen aan de internationale limieten als het gaat om blootstelling aan elektromagnetische straling. Volgens sommigen ligt het limiet alleen te hoog, waardoor het alsnog schadelijk kan zijn voor onze gezondheid.
Om erachter te komen of 5G schade kan veroorzaken is er door verschillende wetenschappelijke organen, waaronder de World Health Organization en de Gezondheidsraad, onderzoek gedaan. Uit het onderzoek is alleen geen wetenschappelijk bewijs voortgekomen dat blootstelling aan elektromagnetische straling onder het internationale limiet een negatief effect heeft op de gezondheid.
Er blijven alleen wel twijfels bestaan over de correlatie tussen kanker en andere effecten op lange termijn bij blootstelling aan signalen van de 5G antennes. Zo zijn er bij het onderzoek aanwijzingen gevonden voor een verhoogde kans op twee soorten hersentumoren bij langdurig gebruik van een smartphone. Die aanwijzingen kunnen alleen ook het gevolg zijn van toeval, een vertekend beeld of andere oorzaken. Omdat de aanwijzingen vrij zwak zijn, ziet de WHO geen reden om het blootstellingslimiet te verlagen.
iphone technology iphone 6 plus apple 17663f1594634514

Wat wordt er gedaan tegen 5G in Nederland?

De uitrol van 5G in Nederland mag volgens de rechter gewoon doorgaan. De verschillende telecombedrijven zijn daarom nu ook verwikkeld in een veiling omtrent verschillende frequentiebanden waarover 5G uitgezonden kan worden.
Ondanks de verschillende onderzoeken die zijn gedaan en de uitspraak van de rechter, laat alleen niet iedereen het erbij zitten. De stichting Stop5GNL is een kort geding gestart tegen de Staat, om de uitrol van 5G in Nederland te verbieden, totdat er meer onderzoek is gedaan naar de mogelijke gezondheidsgevolgen. Dat kort geding is door de stichting verloren, maar direct na de uitspraak is Stop5GNL in hoger beroep gegaan. Wanneer de rechter daar uitspraak over doet is nog niet bekend.
Voor zover duidelijk zullen we dus later in 2020 eindelijk 5G in ons land mogen verwelkomen. Grote partijen als Vodafone, T-Mobile en KPN zullen waarschijnlijk meteen inspelen op de nieuwe generatie internet, maar mogelijk zullen nog meer telecombedrijven een graantje mee willen pikken. Wil je meer weten over 5G internet en alles wat erbij komt kijken, lees dan zeker ons artikel waarin we je alles over de nieuwe generatie mobiel internet uitleggen!