Bordspel zondag: vijf kaart/bordspel-minigames in videogames

Article
zondag, 27 februari 2022 om 17:00
aloys eerste machine strike minigamef1645799306
Wij zijn al een tijdje met Aloy op avontuur in de Forbidden West. Daar vonden we tot onze verbazing een wargame-achtige minigame die best aardig is. We gingen ermee aan de slag en dachten terug aan andere, vergelijkbare minigames. Voor ons is dat geen verrassing. We zeggen al jaren dat liefhebbers van videogames ook plezier kunnen vinden in bordspellen, als ze het maar een kans geven. Dus waarom zou je niet een bordspel in een game stoppen?
Horizon Forbidden West is verre van de enige game met een leuk uitstapje naar het bordspelmedium. We spelen met enige regelmaat een game in een game. Dus besloten wij er een paar te highlighten deze week!

Horizon Forbidden West - Machine Strike

In de wereld van Horizon is vrijwel alle cultuur van het 'verleden' weggevaagd. Door de apocalyps is er weinig over van de futuristische wereld, zeker als het om de manier van leven gaat. Dus moeten de stammen hun eigen spellen bedenken voor entertainment. Het komt daarom niet als een verrassing dat het eerste spel dat wij in de wereld kunnen spelen de dierachtige machines in de voorgrond zetten.
Machine Strike is een wargame, vergelijkbaar met Warhammer (40,000), Blood Bowl of X-Wing. Spelers stellen zelf een legertje samen met punten en moeten dan strategisch manoeuvreren. Het bord kan allemaal verschillende soorten tereinen hebben, die invloed hebben op je movement en aanvalskracht. Dit genre saat onder andere bekend om zijn complexiteit. Tot onze verrassing valt dat met Machine Strike gelukkig best mee. Toegegeven, het is misschien een van de moeilijkere spellen op deze lijst. Maar het werkt nog steeds prima als een minigame. En het is leuk dat de legertjes hier bestaan uit machines die we tegen komen in de wereld. Dan zie je ze eens in een andere context.
machine strikef1645646832

The Witcher 3 - Gwent

Daar kwam Geralt aan, in een onbelangrijke herberg, op zoek naar zijn geadopteerde dochter Ciri. In de herberg wachtte een oudere man op hem, met een deckje kaarten. Hij leerde de Witcher een spel te spelen. En zo was het dat Ciri aanzienlijk langer moest wachten. Want Geralt liep door de straten en daagde links en rechts tegenstanders uit voor een potje Gwent.
Dit kaartspelletje uit The Witcher 3 werd zo populair dat het zijn eigen spinoffs kreeg. Begrijpelijk, wij speelden het ook met veel plezier. Het is een relatief simpel ruilkaartspel die speelt over drie rondes. Elke ronde is een veldslag, en het doel is twee van de drie slagen te winnen. Daarvoor bouw je macht op, maar probeer je ook je tegenstander uit te lokken teveel in te zetten voor de slag die je toch van plan bent te verliezen. Want je speelt de drie slagen grofweg met dezelfde hand van kaarten. Dus wees zuinig! Of mieter een lading spionnen op het veld en zwem in de opties...
gwentf1645647672

Fallout: New Vegas - Caravan

Als een game zich afspeelt in New Vegas, dan kan je er donder op zeggen dat er een minigame in zal zitten met speelkaarten. Fallout: New Vegas stelt hierin niet teleur. De bewoners van de Mohave Wasteland hebben oude kaarten opgegraven, en gebruiken die om een eigen spel te spelen. Eentje waarvoor je niet een volle set nodig hebt, want die zijn moeilijk om te vinden. Ze bedachten Caravan. Deze minigame is trouwens gemakkelijk te missen, zeker als je weinig deed met de Crimson Caravan.
Spelers bouwen tijdens een potje aan drie caravanen en proberen, net als in Gwent, met twee van de drie te winnen. In jouw beurt mag je een kaart in een van de drie caravanen aanleggen of een kaart weggooien, waarna je altijd je hand weer bijvult. Heb je twee caravanen die elk een totale waarde van 21 of hoger hebben, een hogere waarde hebben dan die van je tegenstander en die niet over de 26 gaan? Dan win je direct. Daarbij moet je wel letten op je kaartkleur (bepaald door de eerste kaart in de caravaan) en de richting (hoger of lager, bepaald door de tweede), want je mag alleen kaarten spelen die aan een van deze twee aspecten voldoet. En gezichtkaarten hebben speciale effecten.
caravanf1645649119

Star Wars: Knights of the Old Republic - Pazaak

Ook lang, lang geleden, in een sterrenstelsel hier ver, ver vandaan vermaakt het volk zich met spellen. Al honderden jaren nemen Jedi en Sith het tegen elkaar op. Maar wat je vast niet wist, is dat ze als niemand kijkt gezellig samen een paar potjes Pazaak spelen. Tenminste, zo is dat in Star Wars: Knights of the Old Republic.Want daar is het een minigame.
Ook in Pazaak is het zaak twee van de drie slagen te winnen. Een neutraal deck speelt een voor een kaarten op jouw veld en die van je tegenstander, waarna jij uit je hand bij mag spelen. Het doel is zo dicht mogelijk bij de 20 te komen zonder er overheen te gaan. Pas wel op, want je hebt voor het hele spel maar vier handkaarten. Spendeer je drie kaarten in een ronde? Dan zit de kans er dik in dat je de slag wint, maar de oorlog verliest.
pazaakf1645650183

Assassin's Creed: Valhalla - Orlog

We hebben kaartspellen gehad, en strategische veldslagen. Nu is het tijd voor de duivelseitjes. Oftewel dobbelstenen. Vikingen zijn een bloeddorstig volk. Maar als ze klaar zijn met al dat plunderen en moorden is het soms tijd om even achterover te zitten en te kalmeren met een spelletje. In Assassin's Creed: Valhalla doet Eivar dat met de minigame Orlog.
In Orlog rollen beide spelers driemaal hun dobbelstenen. Daarbij leggen ze net als in Yahtzee na elke rol als ze willen stenen opzij. Maar de derde rol moet je houden. In plaats van een tot en met zes hebben deze dobbelstenen een hand, pijl, schild, bijl of helm. Elk met een ander effect. Gebruik de dobbelstenen om je tegenstander aan te vallen, of om jezelf te verdedigen. Zet jij je tegenstander op nul levenspunten voor die hetzelfde doet met jou? Dan win je. Bovendien kunnen dobbelstenen een speciaal randje hebben, wat betekent dat je een godtoken ontvangt. Deze kun je gebruiken om een van je drie Goden te activeren, elk met een uniek effect. Je kan zelfs een fysieke kopie van Orlog kopen!
orlogf1645651450
Dit waren vijf bord/kaartspel-minigames in videogames. Heb jij een leuke die we niet genoemd hebben? Laat het dan vooral weten in de comments! Wij zijn volgende week weer terug met nog een artikel over bordspellen. Maar voor nu gaan we weer terug naar Aloy en Machine Strike!