Beste gamelevels ooit gemaakt - Covenant uit Halo 3

  Ronddwalen door een gigantische open wereld is leuk, maar een doel of objectief hebben is wat je als gamer vooruitduwt; een legendarische schat of een wapen dat essentieel is. Levels en missies zijn belangrijk en daarom duiken wij in de geschiedenis van de beste gamelevels ooit. Deze keer een missie uit Halo 3.

  Beste gamelevels ooit – Wat is het?

  Het is 25 september 2007 en vele gamers staan ’s nachts in de kou voor de lokale gameshop te wachten. Over enkele minuten is het dan zover: de klok slaat één minuut over twaalf en dan mogen bibberende en enthousiaste gamers het langverwachte derde deel uit de Halo-franchise bemachtigen die diezelfde nacht al kapot wordt gespeeld door fanatieke gamers. De dag erna druppelen de berichten over een fenomenaal verkoopsucces al binnen.

  Halo 3 is het einde van de Halo-trilogie en moet het huzarenstukje van Bungie worden na het succes van Halo: Combat Evolved en Halo 2. De franchise is uitgegroeid tot het paradepaardje van de originele Xbox en diens opvolger, de Xbox 360. Aan Bungie dus de taak om een sluitend slot te creëren waarmee de miljoenen Halo-fans vrede hebben.

  Behalve de singleplayer, waar vele gamers hun tijd in steken, is er natuurlijk ook de befaamde multiplayer van Halo. De eerdere twee games maakten de opkomst van het online gamen mee en zijn ook een toevoeging geweest voor het grootmaken van gamen via het internet. De multiplayer van Halo stond altijd als een huis en het derde deel van de trilogie bouwt verder op dat fundament.

  Halo zal voor een grot gros van de gamers ook warme gevoelens oproepen; de melancholieke tonen van Martin O’Donnells soundtrack die bombastischer lijkt te worden met de minuut, de eerste keer dat je op Halo landt en de wereld mag gaan pogen te verkennen of de kriebels die je misschien kreeg toen The Flood ineens uit het niets verscheen.

  Dit komt allemaal samen in één missie uit Halo 3: Covenant.

  Beste gamelevels ooit – Wat is de missie?

  The Covenant is de achtste missie van Halo 3. In de missie moet jij de Prophet of Truth stoppen die de ringen, de Halo’s, wil activeren. Daarvoor moet je wel eerst even de strijd aangaan met een immense massa Covenant-troepen die jouw weg probeert te blokkeren. Jouw eerste doel is het deactiveren van drie torens die een defensief barrière creëren, waarachter de Prophet of Truth verstopt zit.

  Het is de langste missie uit elke Halo-game en Bungie heeft ook uitgelegd dat dit echt de laatste stand is van de Covenant tegenover Master Chief en zijn kompanen en dat valt ook wel duidelijk op aan het aantal troepen wat je tegenkomt. De Covenant zijn wanhopig en gooien alles wat ze hebben op jou: elitesoldaten, tal van voertuigen en niet één, maar twee scarabs!

  Gelukkig ben je niet alleen, want samen met de Arbiter en een klein leger aan soldaten, strijd jij voor het voortbestaan van het leven en het universum!

  Beste gamelevels ooit – Waarom is het zo goed?

  Met je vliegtuig land je op het strand en mag jij de eerste toren bestormen die met hand en tand wordt verdedigd door een legioen aan soldaten. Toch is jouw doel duidelijk: die toren uitschakelen en niks zal in jouw weg staan. Je zal dan ook vele kogels afschieten, rondrijden met diverse voertuigen en zelfs vliegen om bij jouw uiteindelijke bestemming te komen.

  Op die momenten lijkt het wel alsof je Halo weer voor de eerste keer speelt. Gestrand op een vreemde planeet en met alleen je wapens mag jij die wijde wereld verkennen. Waar je precies heen moet en waar het je heen leidt is niet duidelijk, maar je gevoel voor ontdekking en spanning wint het van de angst om het niet te doen.

  The Covenant is dan ook een typische Halo-missie. Epische veldslagen op de grond worden afgewisseld met ware luchtgevechten en dan moet jij ook nog in je eentje strijden tegen niet één, maar twee van de sterkste en meest dodelijke voertuigen van de Covenant: een scarab.

  Als je dan eindelijk bij de Prophet of Truth in de buurt komt, moet je ook nog tegen de gevreesde Flood vechten. Het lijkt wel alsof alles en iedereen zich tegen je keert, maar je blijft volhouden en bestormt uiteindelijk de vijand die toch nog een trucje in zijn mars heeft door officier Keyes, die al sinds het eerste deel een belangrijk onderdeel van jouw team is, te vermoorden.

  The Covenant uit Halo 3 lijkt op bepaalde momenten een filmisch meesterwerk, is opwindend tot de laatste seconde en simpelweg een missie die het verdient om opnieuw gespeeld te worden na meer dan tien jaar. En dan blijft Covenant een missie die het verdient om genoemd te worden als één van de beste gamelevels ooit gemaakt.

  De nieuwste Halo, Halo Infinite, werd vorig jaar tijdens de E3 aangekondigd. Een exacte releasedatum is nog niet bekendgemaakt, maar tot die tijd kan je ook genieten van Halo: The Master Chief Collection, waar Halo, Halo 2, Halo 3, Halo 4 en Halo: ODST inzitten.

  Benieuwd naar de andere beste gamelevels ooit? Eerder kwamen Dishonored 2, Call of Duty: Modern Warfare, BioShock, Majora's Mask. GTA IV, Dark Souls en Super Mario 64 al voorbij.

  Halo 3

  Verkijgbaar vanaf 26 september 2007

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.